Muhabbit

Dijital Dolar ile İlgili Detaylar Ortaya Çıktı

Dijital dolar yolda!

Dijital Dolar

Dijital Dolar

Geçtimiz günlerde CFTC eski başkanı Christopher Giancarlo Dijital dolar ‘ı ortaya koyacak bir proje üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu. Bugün ise projenin websitesi ve proje ile alakalı detaylar ortaya çıktı.

Açıklanan bilgilerde ilk olarak 1871 yılında paranın Western Union tarafından telgraf ağıyla birlikte nasıl transfer edilmeye başlandığından şu anki durumuna nasıl geldiğine kadar ilgili geniş yelpazede bilgi edinmek mümkün.

Dijital dolar bir ihtiyaç mı?

Proje sayfasında doların neden dijitalleşmesi gerektiğiyle alakalı 10 maddelik bir liste hazırlanmış. Bu liste aşağıdaki maddelerden oluşuyor.

FED sorumluğunu ve dijital doların faydalarını aynı anda barındırması.
– Para politikasının, finansal istikrarın etkinliğini korumak.
– Ödemelerde gerekli gizlilik ve güvenliğin korunması.
– KYC ve AML’ den ödün vermeyen.
– Özel hükümleri kolaylaştırmak.
– Dijital ödemelerin şeffaflığı yoluyla ekonomi politikası anlayışlarını geliştirmek.
– Mevcut temel bankacılık ve ödeme fonksiyonları, saklama çözümleri ve elektronik cüzdanlar dahil olmak üzere finansal altyapı ile kapsamlı ve kesintisiz entegrasyon sunmak.
– Gerekli dijital para birimi işlevlerini desteklemek için sınıfının en iyisi teknolojiyi sunmak.
– Özel sektör dinamizmini ve yenilikçiliğini kullanarak hem kamu hem de özel sektör paydaşları arasında işbirliği kurulmasını sağlamak.
– Proje öğelerinin esnek bir şekilde geliştirilmesi ve test edilmesi.

Bunlar dışında proje takımı ve projede yaşanabilecek zorluklar da sitede şeffaf olarak değerlendirilmiş.

Dijital dolara karşı Libra

Dijital dolar, Libra’ya karşı alel acele çıkarılan bir proje mi ?

Dijital dolar hamlesinin Libra’nın açıklanmasından hemen sonra açıklanması ise Libra’ya karşı bir hamle olarak algılanabilir. Gerçekten de bir anda 3 milyar kişiye oluşabilecek bir stabil para birimi doların dünyada hiç karşılaşmadığı bir rakip olacak gibi gözüküyor.

Libra dışında Çin’in de kendi merkez bankasının dijital yuanını çıkartıyor olması Amerika’nın elini bu konuda sıkıntıya sokuyor gibi gözüküyor.

Türkiye de kendi parasını dijitalleştirecek ülkelerden bir tanesi, hatta yakın zamanda şehir bazında bile parayı dijitalleştirme projeleri mevcut.

Son Yazılar

Exit mobile version