Muhabbit

Dijital Yuan, Hong Kong Vatandaşları Tarafından da Beklenen İlgiyi Göremedi!

Çin’de beklenen ilgiyi göremeyen dijital yuan, Hong Kong vatandaşları tarafından da ilgi görmedi.

Çin hükümeti tarafından çıkarılan merkez bankası dijital para birimi (CBDC) projesi, Hong Kong vatandaşları tarafından beklenen ilgiyi göremedi. Öyle ki “dijital yuan” olarak adlandırılan sabit cüzdanların, Hong Kong vatandaşlarının kullanımına açılmasından bu yana geçen ilk dört gün içinde, sadece 625 Hong Konglu tarafından kullanıldı.  

Yerel haber ajansı tarafından yayımlanan bir habere göre, Shenzhen tarafı, dijital yuan için gerekli altyapıyı (makineler) hazırladı ve bölgede bir ilk olan dijital yuan sabit cüzdanları dağıttı. Hatta Hong Kong’un bulunduğu konum itibarıyla bu makineler sadece Hong Kong vatandaşlarının kullanımı için programlandı.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

Çin Merkez Bankası ve akıllı kart sağlayıcısı Octopus Card tarafından başlatılan bu girişimin ana hedefinin 2023 yılının mart ayı sonuna kadar, yaklaşık 50.000 sabit cüzdan çıkarmak olduğu belirtiliyor. Bunun için ayrıca, CBDC sahiplerinin bölgedeki 1.400 yerel satıcıdan yapacakları alışverişlerde %20 indirim imkanı da sağlandı. Ancak, etkililer tarafından başlatılan bu girişim beklenen ilgiyi göremedi.

Makinelerin kurulumundan sonraki ilk dört günde sadece 625 Hong Konglu müşterileri tarafından cüzdan talebi oldu.

Her ne kadar atılan bu adımlar beklenen karşılığı bulamasa da yerel makamların, Hong Kong vatandaşları için dijital yuanı teşvik etmeye devam edeceği belirtiliyor. Bu kapsamda da finansal ve iletişim işlevlerini birleştirecek olan SIM kart sabit cüzdanı gibi yeni girişimler denenecek.

Konu ile ilgili açıklama yapan bazı kesimler ise atılan bu adımların nedeninin siyasi bir girişime dayandığını belirtiyor.

Dijital Yuan Çin’de de İlgi Görmedi

Çin Merkez Bankası tarafından başlatılan CBDC projesinin ülke genelinde benimsenmesi henüz beklenen seviyelere gelmedi. CBDC, piyasaya sürülmesinden yaklaşık iki yıl sonra, kümülatif e-CNY işlemleri toplamda 14 milyar dolar civarında kaldı.

2023 yılının şubat ayına gelindiğinde, projeye olan ilginin artması için çeşitli teşvik programları açıklandı. Buna son örnek olarak, ülke genelindeki vatandaşlara, 26,5 milyon dolar değerinde CBDC dağıtıldı.

Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version