Muhabbit

Dr. Li Wenliang’ın Anısına Ethereum’da “Anıt Sözleşme”

Corona Virüs salgınını ilk öngören Doktor Li Wenliang’ın hayatını kaybettiği açıklandıktan sonra Ethereum’da anıt şeklinde bir akıllı sözleşme yaratıldı.

dr li muhabbit

Çin’de başlayan Corona Virüs salgınını ilk öngören 34 yaşındaki Doktor Li Wenliang’ın Corona virüs sebebiyle 7 Şubat 2020’de hayatını kaybettiği açıklandıktan sonra Ethereum’da anıt şeklinde bir akıllı sözleşme yaratıldı.

30 Aralık 2019’da yeni tip Corona virüsünden etkilenen 7 hastanın karantina altına alındığını ve salgın çıkabilme riskini, WeChat üzerinden bir grup yazışmasında duyurmuştu. Hükümetin bu bilgileri gizlediğinin altını çizen doktor, sadece üniversiteden arkadaşlarını dikkatli olmaya çağırmıştı.

Bu çağrının giderek büyümesi ve internet ortamında yayılmasıyla “suçlanacağımı biliyor ve bekliyordum” demişti. Tam da düşündüğü gibi Wuhan polisi tarafından suçlandı. Suç nedeni “Söylenti yaymak” olarak belirlenen Li için soruşturma başlatılmıştı.

Ancak virüsün yayılmasıyla birlikte doktor Li, halkın gözünde bir kahramana dönüşmüştü. 1 Şubatta virüsü taşıdığı kesinleştikten 6 gün sonra 7 Şubat 2020 Cuma günü sabaha karşı hayatını kaybetti.

Anıt Sözleşme

Doktor Li’nin hayatını kaybettiğinin açıklamanın ardından kimliği belirsiz bir geliştirici, anıt şeklindeki kaynak kodlarıyla Ethereum’da bir akıllı sözleşme yarattı.

Anıtın kaynak kodlarında parlak harflerle “RIP” yazısı olduğu dikkat çekiyor. Ayrıca kaynak kodlarında doktor Li’nin Çince biyografisi ve 30 Aralık gibi erken bir tarihte insanları uyarma çabası da yer alıyor.

Değiştirilemeyen ve blockchain üzerinde sansürlenemeyen bir akıllı sözleşmenin yaratılması tam da Çinli aktif internet kullanıcılarının Weibo ve WeChat üzerinde yaşadıkları üzüntü ve öfkelerini paylaştıkları bir zamana denk geldi.

Ölümüyle beraber Weibo’nun trendlerinin başına geçen doktor Li, dakikalar içerisinde 7.sıraya düştü ardından da bir anda kayboldu. #Dr. Li Wenliang hayatını kaybetti# hashtagı 1 milyar insan tarafından görülüp, 1 milyon yorum almıştı.

Bu sırada başka bir hashtag olan #Wuhan yönetimi, Dr.Li’den özür dilemeli# Doktor Li’nin ölümüyle beraber bir anda sosyal medyadan silindi. Hashtag şu anda arandığında “sonuç yok” sayfası çıkmakta.

Çin hükümetinin sosyal medyada, Doktor Li konusunda bir sansür uyguladığı düşünülüyor. Bu da Ethereum’daki anıt sözleşmenin ne kadar anlamlı olduğunu düşündürüyor. Sonuçta bu değiştirilemez veyahut sansürlenemeyen bir parça olarak sonsuza kadar ya da internetin ölümüne kadar orada kalacak.

Son Yazılar

Exit mobile version