Muhabbit

Ekim 2022’de Milyonlarca Dolar Vurgunlara Kurban Gitti

Ekim 2022 yalnızca Cadılar Bayramı’nın yarattığı atmosferden dolayı değil, aynı zamanda ardı arkası kesilmeyen kripto para vurgunlarıyla da tüyleri ürpertmeyi başardı.

Ekim 2022 yalnızca Cadılar Bayramı’nın yarattığı atmosferden dolayı değil, aynı zamanda ardı arkası kesilmeyen kripto para vurgunlarıyla da tüyleri ürpertmeyi başardı. Ekim boyunca 44 farklı vurgundan en az 53 protokol etkilendi ve toplamda 657,2 milyon dolar kayıp yaşandı.

Kaybedilen rakamın en az 100 milyon doları şimdiden mağdur olan platformlara iade edildi. Ancak, bu durum 2022 senesinde protokollerin hacklenmesinden doğan kaybın neredeyse 3 milyar dolara yaklaştığı gerçeğini değiştirmiyor. Söz konusu rakam 2021 senesindeki toplam çalınan para miktarının iki katına denk geliyor.

Ekim Ayına Damga Vuran Kripto Para Vurgunları

Ekim ayındaki kayıpların arka planında cüzdanların hacklenmesi ve başarısız akıllı sözleşmeler başta olmak üzere bir dizi sebep yer alıyor. Hedef tahtasında olan protokoller arasında BNB chain de bulunuyor. Çapraz zincir (cross chain) köprüsünde bulunan zafiyet sebebiyle 100 milyon dolarlık bir hırsızlığın kurbanı olan platform, olay sonrasında güvenliğini artırmak için kolları sıvadı.

Kripto para borçlandırma platformu Mango Markets vurgunların kurbanı olan bir diğer platform oldu. BNB chain olayının aksine, Mango Markets çok daha karmaşık bir tezgaha sahne oldu. Avraham Eisenburg isimli tanınmış “vurguncu”, söz konusu vurgunun arkasında da kendisinin yer aldığını belirtti ve yaptıklarının tamamen yasal olduğunu dile getirdi. Mango Markets topluluğunun gerçekleştirdiği bir oylama sonrasında anlaşmaya varıldı ve sonuç olarak Eisenburg 47 milyon doları cebe atarken 67 milyon doları platforma iade etti.

İlginizi çekebilir: 114 Milyon Dolarlık Mango Saldırısının Faili İddialara Göre Belli Oldu! İşte Detaylar

Mağdur olan diğer platformlar kayıplarını gidermek konusunda bu kadar şanslı değillerdi.

Kripto para piyasa yapıcısı WinterMute’un DeFi platformu ekim ayında yaşadığı bir vurgunda 160 milyon dolar kaybetti. Platformun CEO’su Evgeny Gaevoy ise bu kaybın önemsiz olduğunu, platformun bu rakamın iki katına halihazırda sahip olduğunu belirtti.

Merkeziyetsiz özerk grup FriesDAO ise şüphe uyandıran bir cüzdan aracılığıyla bilinmeyen aktörler tarafından 2,3 milyon dolar kayba uğradı.

Vurguncular ayrıca Team Finance’i platformdaki bir güvenlik açığını değerlendirerek 15,8 milyon dolar kayba uğrattı.

Çoklu zincir (multi chain) kripto para cüzdan hizmeti sağlayıcısı UvToken’ın bir akıllı sözleşmesi de saldırıya uğrayanlar arasına adını yazdırdı. Platformdan çalınan 1,45 milyon dolar, kripto para mixer’ı Tornado Cash’e aktarıldı.

NFT platformu LiveArt’ın ise promosyon kampanyaları için varlıklarını tuttuğu Treasury Wallet 2’den 197 adet Seven Treasures NFT’si çalındı.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için hesabımızı takip edebilirsiniz: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha fazla Kripto Para Haberleri için: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version