Muhabbit

Ekonomist: Türkiye’de Kripto Para Vergisi Geliyor!

Ekonomist’e göre Türkiye’de kripto para vergisi yolda.

Ekonomist’e göre Türkiye’de kripto para vergisi yolda.

Türkiye’deki vergi mevzuatı da dahil olmak üzere, kripto paralar için yasal bir altyapı ve düzenleme bulunmuyor.

Ancak geçtiğimiz dönemde ortaya konan “Yeni Ekonomi Programı” içerisinde bulunan “kripto para” belirtileri verginin yolda olduğunu gösteriyor.

Önümüzdeki dönemde değişmesi planlanan durum ve mevzuat ile birlikte 2021 ile 2023 yılları arasında kripto paralar için bir vergi düzenlemesi gelecek. Kripto paraların edinimi, alım-satım ve devir işlemleri için uygulanması planlanan düzenleme ile birlikte vergilendirmeye tabi olması planlanıyor.

Bloomberg tarafından 4 Ocak’ta yayınlanan verilere göre Türkiye’de günlük kripto para işlem hacmi 1 Milyar $’ın üzerine çıkmıştı. Oldukça büyük çapta işlem gören kripto paralar için bir vergi düzenlemesi kaçınılmaz görünüyor.

OECD tarafından 2020 yılının son çeyreğinde yayınlanan raporda, hızla gelişen kripto para ve ekonomisi için vergi politika yapıcıların çalışmalarını sürdürdüğü, ancak henüz vergilendirme çalışmalarının ilk aşamasında olunduğu açıklanmıştı.

Vergilendirilmesi zor olan kripto paralar için belirtilen zorluklar ise şu şekilde sıralanıyor.

Kripto paralar üzerinden elde edilen gelir, doğrudan ve dolaylı vergiler açısından nasıl değerlendirilmeli? Bu varlıklar servet olarak kabul edilirse, ülkelerin servet veya değer artış kazancı nasıl ele alınmalı? KDV sisteminde kripto paralar nasıl ele alınmalı? Kripto paraların neden olduğu vergi kaçakçılığı riskleri nasıl tespit edilmeli ve ele alınmalı?

Kripto paraların bulunduğu cüzdanların hızlı değişimi takip ve vergi kontrolü açısından işleri en çok zorlaştıran nokta olarak öne çıkmakta.

OECD raporuna göre birçok ülke kripto paraları farklı başlıkları altında değerlendiriyor. Kimi ülke kripto paraları maddi olmayan varlık olarak değerlendirirken, kimisi finansal enstrüman ya da varlık olarak değerlendiriyor.

Diğer yandan kimi ülkede “emtia” olarak değerlendirilen varlıklar, Belçika ve İtalya gibi ülkelerde “para” tanımı içerisine dahil ediliyor. Japonya’da yasal ödeme yöntemi olarak tanımlanan kripto paralar için bazı ülkeler henüz bir sınıflandırma yapmış değil.

Sizce önümüzde dönemde kripto paralar ülkemizde hangi başlık altında değerlendirilecek?

Kripto paraların vergilendirilmesi hakkında sizin görüşünüz nedir?

Bitcoin haberleri için: Bitcoin Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Son Yazılar

Exit mobile version