Muhabbit

El Salvador Merkez Bankası Eski Başkanı: “Bitcoin için IMF ile Aramız Bozuldu”

El Salvador’un volkan tahvilleri başarılı olabilecek mi?

IMF

el salvador

Yetkililer, El Salvador‘un ekonomisini canlandırmak için Bitcoin’i kullandı ve büyük beklentiler içine girdi. Ancak bazılarına göre, Bitcoin onların beklentilerini karşılayamadı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), El Salvador’dan Bitcoin yasasını geri çevirmesini istedi. Aksi durumda mali yardımları engelleyeceğini belirtti. Ancak El Salvador bu teklifi geri çevirdi. Bu karardan eski Merkez Bankası Başkanı’nın da içinde bulunduğu bir grup memnun olmadı.

Merkez Bankası’nın Eski Başkanı Carlos Acevedo, 2009’dan 2013’e kadar Mauricio Funes’ta görev yapmıştı. ElSalvador.com‘a konuşan Acevedo, inatla Bitcoin tabanlı bir çözümün peşinde koşmanın, ülkeye pahalıya mal olduğunu ve IMF ile ilişkileri “öldürdüğünü” söyledi. Ayrıca tahvil ihracını neredeyse imkansız hale getirdiğini de dile getirdi.

Acevedo, ülkenin IMF’e olan borcunun yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Fonla pazarlık şansımız neredeyse bitti. Bunu yeniden canlandırmamız gerekecek. Ayrıca volkan tahvillerinin ihracı, başkan için karmaşıklaşan başka bir konu oldu.”

IMF, kripto paralara dostça hiç yaklaşmadı. Hatta nisan ayında yayımladığı bir raporda, Bitcoin ve DeFi gibi merkeziyetsiz ürünlerin ve hizmetlerin benimsenmesi sonucunda piyasaların istikrarsızlaşabileceğini ele almıştı.

İlginizi Çekebilir: DeFi Nedir?

DeFi, bankalar gibi üçüncü taraf aracılar olmadan kripto varlıklarının alım satımını ve borç verilmesini sağlayan blok zinciri tabanlı ürünleri ifade ediyor. Yayımlanan rapora göre “DeFi kredileri” yakında ipotek kredisi, tüketici finansmanı ve benzeri gibi daha geniş bir yelpazedeki finansal faaliyetlere geliştirilebilir.

El Salvador Volkan Tahvilleri Planları

Haziran 2019’da iktidara gelen Devlet Başkanı Nayib Bukele, yaklaşık 1 milyar dolarlık Bitcoin tahvili veya “volkan tahvili” ihraç etmeye çalışıyor. Yıllık %6,5 faiz ödemesine ve beş yıllık bir kilitlenmeye sahip olan bu kamu borçlanma senetlerinin, fiat para birimi yerine Bitcoin ile güvence altına alınması planlanıyor.

Bitcoin destekçileri bu fikirden heyecan duysa da birçoğuna göre bu biraz çelişkili bir yatırım stratejisi. Devlet tahvilleri genellikle güvenli yatırımlar olarak kabul edilir, çünkü düşük volatilite ile daha az riske sahiptir. Bitcoin fiyatındaki önemli bir düşüş bu tahvillerin görevini yerine getirmemesine sebep olacaktır.

Başka bir deyişle, sabit getirili yatırım arayan yatırımcılar devlet tahvilleri yerine başka seçenekler arayabilir. Fazla riski seven yatırımcılar ise bu tahvillere yönelebilir.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha fazla Kripto Para Haberleri için: Kripto Para Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version