Muhabbit

El Salvador’da Bitcoin Gerçekleri Üzerine Rapor Yayımlandı

El Salvador’da Bitcoin yasal bir para birimi olarak kabul edildikten sonra neler oldu?

El Salvador

Bitcoin El salvador

National Bureau of Economic Research (Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu), El Salvador’un Bitcoin kanunu üzerine bir rapor yayımladı. Rapora göre ülkede birçok kişi kripto para kullanmıyor.

El Salvador, 2021 Eylül ayında Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etti. Fikrin sahibi ülkenin Başkanı Nayib Bukele’ydi. Nayib Bukele, ülkenin yerel basını ve yabancı sivil toplum kuruluşları tarafından otoriterlikle suçlanan ilginç ve yenilikçi bir lider olmakta.

İlginizi çekebilir: Nayib Bukele Kimdir?

Araştırmacı Fernando E. Alvarez, David Argente ve Diana Van Patten El Salvador’da 1.800 haneyle yüz yüze görüşerek, Bitcoin’in benimsenmesi hakkında konuştuklarını söylüyorlar. Araştırmacılar, konuşmalar sonrasında “El Salvador’da yasal para birimi olarak kabul edilen Bitcoin, gerçek bir para birimi mi?” adlı bir rapor oluşturdu. Rapor, “Bitcoin’in günlük kullanımının az olduğunu ve eğitimli genç erkek popülasyonun daha çok kullandığını” belirtiyor.

El Salvador’da Chivo Cüzdanı Kullanılmıyor

Rapor, küçük Amerika ülkesindeki katılımcıların sadece %20’sinin devlet destekli cüzdan olan Chivo’yu indirdikten sonra kullanmaya devam ettiğini belirtiyor. Ayrıca rapora göre, bu cüzdanı kullananlar, %10 daha az nakit para ve %11 daha az banka veya kredi kartı kullanıyor.

El-Salvador-Genel-Muhabbit

El Salvador hükümeti, Bitcoin yasasını çıkartma nedenlerinden biri olarak vergi ödemenin, havale göndermenin kolay ve uygun olacağını bildirmesiydi. Ancak yayımlanan raporda “Chivo cüzdanının vergi ödemek veya havale göndermek için kullanıldığına dair bir kanıt bulunamadığı” yazıyor.

Hükümet, Chivo cüzdanının kullanımını yaygınlaştırmak için 30 dolar değerinde Bitcoin hediye etmişti. Yapılan araştırmaya göre El Salvador vatandaşlarının çoğu, 30 dolarlık Bitcoin’i harcadıktan sonra cüzdanı kullanmayı bıraktı.

Raporda ayrıca ülkedeki büyük şirketler dışında, Bitcoin’i ödeme yöntemi olarak kabul eden firmanın olmadığına da dikkat çekiliyor. Ülkedeki şirketlerin sadece %20’si Bitcoin’i ödeme olarak kabul ediyor.

Rapor, Bitcoin kabul eden şirketlerin de aldıkları kripto parayı direkt olarak dolara dönüştürdüğünü ortaya koydu. Ayrıca raporda “Tüm satışların sadece %4.9’unun Bitcoin ile ödendiğini, işletmelerin %88’inin satışlardan aldıkları Bitcoin’i paraya dönüştürdüklerini ve Chivo cüzdanında Bitcoin olarak tutmadığını belgeliyoruz.” diye belirtilmiş.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version