Muhabbit

El Salvadorlular, Bukele’nin Bitcoin Politikası İçin Farklı Görüşlere Sahip!

IMF uyarısının ardından ülkede farklı görüşe sahip bazı vatandaşlarla röportaj yapıldı.

el salvador bitcoin

el salvador bitcoin

El Salvadorlu bazı vatandaşlar hükümetin Bitcoin’i yasal olarak kabul etmesine destek verdiklerini söylediler.

El Salvador’daki vatandaşların konu ile ilgili görüşlerini France 24 haber sitesi aktardı. El Salvador’da cep telefonu aksesuarları satan Karen Hernandez isimli vatandaş “çok, çok iyi bir deneyim oldu ve satışlarımızı artırdı. Bizi başka bir iş düzeyine taşıdı.” dedi.

Yine bir bilgisayar mağazasında çalışan Elizabeth Arevalo ise, “müşterilere cüzdanı nasıl kullanacakları konusunda bilgi veriyoruz. Öğrendiklerinde ise bizden bir şeyler satın alıyorlar. Bu bir kazan-kazan durumu” dedi.

IMF, El Salvador’u Hafta Başında Tekrar Uyardı!

El Salvadorlu vatandaşların memnuniyet haberleri IMF’nin El Salvador ile ilgili uyarıda bulunmasının hemen ardından geldi. Hatırlarsanız IMF birkaç gün önce El Salvador’a yönelik bir uyarıda daha bulunmuştu.

Detaylı olarak konuya yer verdiğimiz haberimizi buradan okuyabilirsiniz: IMF, El Salvador’u Bitcoin Hakkında Uyardı!

Kısaca özetlememiz gerekirse IMF, El Salvador’a Bitcoin’i resmi para birimi olmaktan çıkarılmasını ve Bitcoin yasasının daraltılmasını tavsiye etmişti.

El Salvador’un Cumhurbaşkanı Nayib Bukele ise cevabını Twitter’da bir ‘meme’ ile verdi.

IMF ve JPMorgan, Bukele’nin Girişimini Eleştirdi

IMF, El Salvador’u bu konuda ilk kez uyarmadı. 2021 Haziran’da Bitcoin’in yasal para birimi olmasının bazı makroekonomik ve finansal birkaç sorunu beraberinde getireceğini söylemişti.

İngiltere Merkez Bankası ve JPMorgan’ın da El Salvador ile ilgili ortak endişeleri var. Ayrıca JPMorgan analistleri, “Bitcoin’i ikinci bir yasal para birimi olarak benimsemekle ilgili herhangi bir somut ekonomik fayda görmek zor” ifadelerini kullandı.

El Salvador hükümetinin, Ocak 2023’te vadesi dolacak olan 800 milyon dolarlık bir borcu bulunmakta. Ülkenin borcunu nasıl ödeyeceği konusunda birçok şüphe mevcut.

NAYİB BUKELE / EL SALVADOR

El Salvador’da Bitcoin Ne Kadar Benimsendi?

Bitcoin’i ülkesinde yasal hale getiren Nayib Bukele’ye karşı eleştiriler sadece yurt dışından gelmiyor. Bazı El Salvadorlular da Bitcoin konusunda hala güvensiz hissediyorlar.

Örneğin meyve satıcısı Antonio Molina, haberi hazırlayan France 24’e; “Hükümetin Bitcoin’i bırakıp bırakmaması umrumda değil, bana bir faydası yok, sadece dolar ile çalışıyorum, Bitcoin’i kabul etmiyorum” dedi.

Ülke Bitcoin’i benimseme sürecindeyken yaşanan bazı olaylar bu tür tepkilere neden olabilir. Kısa bir süre önce (Aralık 2021) bazı El Salvadorlular, Chivo cüzdanlarından Bitcoin bakiyelerinin açıklanamaz şekilde kaybolduğundan şikayet etmişti.

Konuyu merak ediyorsanız buradan okuyabilirsiniz: El Salvadorluların Bitcoin’leri Kayboluyor! Chivo Cüzdan Güvenli Mi?

Yine 2021 yazında bazı vatandaşlar Bitcoin’in benimsenmesine karşı birkaç protesto gösterisinde bulundular.

Ülkenin muhalefet partisi genel başkan yardımcısı Jaime Guevara da, Bitcoin kullanımını zorunlu kılan yasanın anayasaya aykırı olduğunu öne sürerek hükümete dava açtı.

Bu konuda açıklanamayan çok fazla şey var. Örneğin, bu Bitcoin’lerin özel anahtarlarını kim elinde tutuyor?

Jaime Guevara

Ülkedeki bir iş adamı isminin gizli tutulması şartıyla, Decrypt haber sitesine rahatsızlığını şu sözlerle dile getirdi:

Hükümet büyük ve küçük işletmeleri bu konuda taciz etti. Sırf C düzeyindeki yöneticiler Bitcoin yasası hakkında olumsuz şeyler söyledi diye işletmelerin iş düzenlemelerine uyup uymadığını kontrol etmek için hükümet ajanlarını gönderdiler.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version