Muhabbit

Elon Musk Kimdir? DogeFather!

Ünlü milyarder Elon Musk kimdir? Hayatı, çocukları, şirketleri, başarısının sırrı, kripto para ilgisi ve Twitter paylaşımları…

elon musk kimdir muhabbit

Mühendis, girişimci, roket bilimcisi… Birçok unvana sahip olan dünyanın en zenginlerinden Elon Musk kimdir

Elon Reeve Musk ya da bilinen adıyla Elon Musk 1971 yılında Güney Afrika’da dünyaya geldi. Güney Afrikalı bir baba ile Kanadalı bir annenin çocuğu olarak Güney Afrika’nın Pretoria bölgesinde büyüdü.

Elon Musk (Çocukluğu)

Elon Musk Eğitim ve İş Hayatı 

İlk ve orta öğretim hayatını Pretoria’da geçiren Musk, üniversiteye de Pretoria’da başladı. Ancak daha sonra Kanada’ya taşındılar. Musk üniversite hayatına Ontario, Kingston’da bulunan Queen’s Üniversitesi’nde devam etti. 

Üniversite Yılları

İki yıl sonra Pennsylvania Üniversitesi’ne geçen Musk, Wharton School’dan ekonomi alanında lisans diploması aldı. Yan ana dal olarak fizik alanında ilerleyen Musk, akademik hayatına da bu yönde devam etti. Standford Üniversitesi’nde uygulamalı fizik ve malzeme bilimleri alanında yüksek lisans yaptı. Ancak sıra doktoraya geldiğinde akademik hayatı değil iş hayatına atılmayı seçti. 

Elon Musk PayPal Serüveni 

Akademik hayattan kopma kararı alan Elon Musk, 1999 yılı Mart ayında birkaç meslektaşıyla birlikte çevrim içi finans ve ödeme servisi X.com’u kurdu. Kurucu ortağı olduğu şirket, 2000 yılında açık artırma sistemi Confinity ile birleşti. Birleşen iki şirket, bir süre X.com ismini kullandıktan sonra 2002 yılında PayPal ismine geçiş yaptı. 

Musk, P2P teknolojisi ile kişiden kişiye ödeme platformunun geliştirilmesinde Confinity’nin alt yapısının çok önemli olduğunu defalarca kaydetmişti. Musk’ın internette yayılma planıyla PayPal’ın giderek popülerleştiği 2002 yılı Ekim ayında şirkete önemli bir teklif geldi. 

eBay, PayPal’ın potansiyelini görerek şirket için rekor bir fiyat teklif etti. Teklifin hissedarlar tarafından kabul edilmesiyle birlikte 1,5 milyar dolarlık şirket hissesi eBay’in oldu. Şirketin %11,7’lik hissesine sahip olan Musk bu satıştan yaklaşık 165 milyon dolar elde etti. 

Musk elde ettiği servetle yine kendi alanında yeni bir şirket açabilirdi. Ancak o ideallerini gerçekleştirmek amacıyla üç farklı alandaki üç farklı şirkete yatırım yapmayı seçti. Bu üç şirket 2021 yılında herkesin adını bildiği SolarCity, Tesla ve SpaceX.

Üç şirketin hepsine birden yatırım yapan Musk daha sonra bu kararı için “Seçim yapamadım” dedi. PayPal’ın satışından elde ettiği 165 milyon doların üzerine kenarda köşede sakladığı 15 milyon doları da ekleyen Musk; SolarCity’ye 10 milyon dolar, Tesla’ya 70 milyon dolar ve son olarak da SpaceX’e 100 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Elon Musk SolarCity 

SolarCity, sürdürülebilir enerji sistemlerinden güneş enerjisi üzerine kurulu bir enerji sistemi sağlayıcısıdır. Elon Musk’ın en büyük hissedarı ve yönetim kurulu başkanı olduğu şirket şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük güneş enerjisi sistemi sağlayıcısı olarak geçiyor. 

Elon Musk Tesla 

Tesla Motors, elektrikli araç üretimi yapan bir şirket. Musk, Tesla’nın ortak kurucularından biri ve ürün tasarım departmanının başkanıydı. Ancak 2008 yılında yaşanan ekonomik krizle birlikte şirketin CEO’luğunu da yapmak durumunda kaldı. Ekonomik kriz döneminde zor günler yaşadığını dile getiren Musk, kirasını ödemek için eş dosttan borç aldığını itiraf etti.

2008 yılındaki kötü bulutlar kaybolup da yıl 2021’i gösterdiğinde, sürdürülebilir enerji ile motor ve otomobil üretimi yapan şirketin piyasa değeri 600 milyar dolardan fazla. 

Elon Musk SpaceX

Elon Musk’ın en çok konuşulan şirketi, belki de devletlerle yarışan tek şirketi SpaceX. Tam adı Space Exploration Technologies olan SpaceX, roket bilimlerini geliştirmeye, insanoğlunu uzaya taşımaya dayalı bir şirkettir.

Şirket şimdiye kadar uzaya birçok roket göndermiştir. Hatta bu roketlerin gönderim süreci sosyal paylaşım platformu YouTube üzerinden canlı olarak yayınlanmıştır.  

Musk’a göre uzayın keşfi insanlığın bilincini korumak için değilse de genişletmek için önemli bir adım olmaktadır. Bu adımın atılması ve ilerletilmesi için şirketler açacak kadar önemli bir adım. 

SolarCity, Tesla ve SpaceX’ten sonra Musk idealleri için iki farklı şirket daha açtı. Bunlar da yapay zekâ üzerine çalışan Neuralink ve tünel inşası için açılmış olan The Boring Company (TBC). 

Elon Musk Nasıl Bu Kadar Başarılı Oldu? 

9 Mayıs 2021 itibarıyla Elon Musk, Forbes’un Dünyanın En Zengin Milyarderleri listesinde 166 milyar dolarlık servetiyle üçüncü sırada yer alıyor. Başarısının ardındaki sır ise pes etmemesi ve ideallerinin peşinden koşması olarak görülüyor. 

Tamamen farklı bir hayat çizebilecekken roket bilimini seçmesi ve bu üç şirkete yatırım yapması birçok insanın aklına gelmezdi. Ancak o insanoğlunu uzaya özellikle de Mars’a çıkarmayı ideal olarak bellemişti. 

Kimsenin cesaret edemeyeceği bir işe kalkışan Musk’ın biyografisini yazan yazara sorduğu ilk soru da Sizce ben deli miyim? oluyor. Özellikle bu üç şirketi açarken çevresindeki insanların veyahut yeni tanıştığı insanların ona karşı bakış açısı bu şekilde olmuş. 

Elon Musk’ın başarısının altında sadece idealleri yatmıyor. İdeallerini gerçekleştirmek amacıyla kendi uzmanlık alanı olmayan bir konuda bulabileceği her kitabı okuyor. Bununla birlikte bu konuda uzman olan tüm isimleri işe alıyor. 2021 yılına gelindiğinde NASA ile kıyaslanacak bir hâle geliyor. 

Elon Musk ve Kripto Para İlgisi 

Elon Musk ve Bitcoin 

Elon Musk, ekonomi diplomasıyla finans sistemlerini yakından tanıyan biriydi. Musk’ın Bitcoin ile alakalı ilk sosyal medya paylaşımının 2018 yılında gerçekleştiği biliniyor. Bitcoin anime kızı paylaşan Musk, 2020 yılında “Bitcoin’in güvenli kelimesi olmadığını” söylemişti. Yani 2020 yılı başlarında Elon Musk için Bitcoin ve kripto para dünyası pek de güvenli sayılmazdı. 

2020 yılının Aralık ayında ise Musk’ın bu görüşü tamamen değişti. “Bitcoin güvenli kelimem” diyen Musk, Bitcoin yanlısı bir görüş sergilemeye başladı. 2021 yılı Mart ayına gelindiğinde ise Musk, Bitcoin ile Tesla alınabileceğini duyurdu. 

Elon Musk ve DogeCoin 

Elon Musk’ın DogeCoin ilgisinin 2021 yılı ile birlikte harlandığı ve hatta 8 Mayıs 2021 tarihinde çıktığı Saturday Night Live (SNL) programda kendisine DogeFather denmesini istediği biliniyor. Ancak Musk 2020 yılının ikinci yarısının başında DogeCoin ile alakalı paylaşımlar yapmaya başlamıştı. 

2020 yılının son günlerinde Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, DogeCoin’in popülaritesini hatırı sayılır bir şekilde artırdı. Bu paylaşımın ardından 2021 yılında özellikle Şubat ve Mart aylarında sık sık DogeCoin tweet’leri attığı görülmekte.  

Bununla birlikte Musk her DOGE tweet’i attığında DogeCoin’in fiyatının artış gösterdiği de bilinmekte. Yani portföyünde DOGE bulunduran kripto para yatırımcıları Elon Musk’ın Twitter hesabını yakından takip ediyor. 

Elon Musk ve Twitter Paylaşımları 

Elon Musk, sosyal paylaşım platformu Twitter’ı en aktif kullanan milyarderlerden biri. Twitter adresi @elonmusk şu anda yaklaşık 54 milyon insan tarafından takip ediliyor. 

Musk, 2018 yılında profil fotoğrafına Fullmetal Alchemist mangasının ana karakteri Edward Elric’in Fullmetal Alchemist Brotherhood animesinde verdiği ikonik bir pozu koymuştu. Bununla birlikte “Animeyi seviyorum” tweet’ini atan Musk, verilen cevaplarda Bitcoin anime kızını paylaşmıştı. 

Elon Musk’ın Bitcoin anime kızı paylaşımı

Bu paylaşımı, kripto para dünyasında pek konuşulmamıştı. Ancak yıllar sonra 2020 yılı Ocak ayında Musk’tan çok konuşulan “Bitcoin’in güvenli kelimesi olmadığı” paylaşımı geldi.  

Coronavirüs pandemisiyle birlikte kripto para birimlerinin fiyatlarının ve benimsenmesinin artması Elon Musk’ı etkilemiş olmalı ki 2020 yılının Aralık ayında “Bitcoin güvenli kelimem” paylaşımını yaptı. 

Bitcoin ile Tesla alınabileceğini veyahut Tesla’nın Bitcoin aldığını ilk olarak Twitter adresinden duyuran Musk, yapılan yenilikleri takipçilerine ilk elden duyurmayı seviyor. 

Elon Musk ve Çocukları 

Elon Musk’ın şu anda (2021 Mayıs) biri ani bebek ölümü nedeniyle hayatını kaybetmiş 7 çocuğu bulunmakta. İlk eşi Kanadalı yazar Justine Wilson’dan 6 çocuğu var. İlk çocuğunun ölümünün ardından 2004 yılında ikizleri ve 2006 yılında da üçüzleri dünyaya geldi. Çift 2008 yılında ayrıldı. 

Musk 2010 yılında İngiliz oyuncu Talulah Riley ile evlendi ancak 2012 yılı Ocak ayında 4 yıllık ilişkilerinin sona erdiğini açıkladılar. Ancak bu ayrılık çok uzun sürmedi ve 2013 yılı Temmuz ayında bir daha evlendiler. Lakin resmî olarak 2016 yılında boşandılar. 

Boşanmanın ardından Musk 1 yıl kadar, ünlü oyuncu Amber Heard ile bir ilişki yaşadı.  

2018 yılına gelindiğinde Musk Kanadalı Müzisyen Grimes ile birlikte olduklarını açıkladı. 4 Mayıs 2020 tarihinde Musk’ın 7., Grimes’ın ilk çocuğu dünyaya geldi. Çocuklarına “X Æ A-12” adını verdiklerini açıkladılar. 

KAYNAK 1, 2, 3, 4, 5,6, 7, 8

Daha fazla Elon Musk haberi için: Elon Musk Haberleri
Daha fazla Kimdir yazısı için: Kimdir?

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version