Prof. Dr. Emin Gün Sirer Kimdir?

Prof. Dr. Emin Gün Sirer kimdir? Nerede okudu? Hangi çalışmaları yaptı? Hangi ödülleri aldı? Avalanche’ı kurmadan önce hangi başarıları elde etti?

Emin gün sirer kimdir

Emin gün sirer kimdir

Prof. Dr. Emin Gün Sirer kimdir? Nerede okudu? Hangi çalışmaları yaptı? Hangi ödülleri aldı? Ava Labs’ı kurmadan önce hangi başarıları elde etti? Prof. Dr. Emin Gün Sirer’i yakından tanıyalım.

Prof. Dr. Emin Gün Sirer Kimdir?

Blockchain teknolojisinin önemli isimlerinden Prof. Dr. Emin Gün Sirer, 1971 yılında Türkiye’de doğdu. Cornell Üniversitesi’nde Initiative for Cryptocurrencies and Contracts (IC3)’ın eş başkanlığı yapmış olan Prof. Dr. Emin Gün Sirer, Ava Labs’ın kurucusu ve CEO’sudur.

Teke Tek Bilim’de Prof. Dr. Emin Gün Sirer

Prof. Dr. Emin Gün Sirer’in Akademik Yılları

Prof. Dr. Emin Gün Sirer, lise eğitimini Türkiye’de, Robert Koleji’nde aldıktan sonra Princeton Üniversitesi’nde burs kazandı. Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği dalında Washington Üniversitesi’nde doktorası bulunan Sirer hayatını, “internetin açıklarını” aramaya; çok daha güvenilir, hızlı ve ölçeklenebilir çözümler bulmaya adamış bir bilim insanıdır.

Prof. Dr. Emin Gün Sirer, Cornell Üniversitesi’nde önce doçentlik daha sonra profesörlük yaptı. Bununla birlikte Cornell Üniversitesi Initiative for Cryptocurrencies and Contracts (IC3)’ın eş başkanlığını üstlendi.

Prof. Dr. Emin Gün Sirer’in Önemli Çalışmaları

Prof. Dr. Emin Gün Sirer, Vivek Vishnumurthy ve Sangeeth Chandrakumar ile birlikte 2003 yılında Karma adını verdikleri bir çalışma yayımlar. Proof-of-work konseptinin ilk örneği olan bu çalışmanın Satoshi Nakamoto gibi birçok bilgisayar bilimcinin ilgisini çektiği söylenebilir. Şu anda 591 alıntısı olan makale peer-to-peer sistemlerini ele alıyor.

Prof. Dr. Emin Gün Sirer, henüz Bitcoin kavramı ortaya atılmadan önce Karma makalesi ile bir dijital para biriminin oluşumundan bahsetmiştir. Bununla birlikte Sirer, özellikle “peer-to-peer” sistemleri ve daha güvenilir bir “internet” sistemi için çalışmalarını yayımlamaya devam etmiştir.

Muhabbit’in Prof. Dr. Emin Gün Sirer ile özel röportajı (17 Temmuz 2019)

2004 yılında internetin geliştirilmesi adına Venugopalan Ramasubramanian ile bir makale daha yayımlar. Domain Name System (DNS) hakkındaki bu makale şu ana dek (15 Aralık 2021) 442 alıntılanmaya sahiptir.

Sirer, aynı yıl FBI’ın internet sitesinde bir “açık” fark eder. Daha doğrusu bu açık internetin kendisinden kaynaklanmaktaydı. Tarayıcıya yazılan “www.fbi.gov” gibi adresler önünüze gelene dek birçok sunucu üzerinden geçiyor. Sirer, bu dizinlerin çoğunun oldukça güvensiz olduğunu ve bir bilgisayar korsanının FBI’a yönelik olan tüm trafiği çok rahat bir şekilde kötü niyetli bir “aynı isimli siteye” yönlendirebileceğini ifade etti.

Sirer, internet sistemindeki bu açığın çözümü olarak da internetin yeniden düzenlenmesini önerdi. Sirer, bilgiyi binlerce bilgisayar arasında dağıtarak savunmasız merkezi sunuculara ihtiyacı ortadan kaldıran “merkeziyetsiz” bir sistem şeması oluşturdu.

AvalancheHacks İstanbul etkinliği. Kaynak: Hophopcoin

Prof. Dr. Emin Gün Sirer’in şu zamana dek (15 Aralık 2021) en çok alıntılanan makalesi ise Bitcoin ile alakalı oluyor. Sirer ve Ittay Eyal’in 2014 yılında yayımladığı “Majority is not enough: Bitcoin mining is vulnerable” makalesi tam olarak 2175 alıntılanmaya sahiptir.

Makalede Bitcoin madenciliğinin teknik yapısından bahsediliyor. Sirer ve Eyal; Bitcoin madenciliği protokolünün teşvik uyumlu olmadığını, gizli anlaşmalar yapan Bitcoin madencilerinin ödüllerden daha fazla pay aldığını ifade etmiştir. Bununla birlikte sonuç olarak Bitcoin’in merkeziyetsiz bir para birimi olmaktan uzaklaştığını ele almıştır.

Prof. Dr. Emin Gün Sirer’in makalelerine buradan ulaşabilirsiniz.

Prof. Dr. Emin Gün Sirer, Brilliant’10 Listesinde!

Prof. Dr. Emin Gün Sirer 2004 yılında FBI’ın internet sitesindeki daha doğrusu “internetin kendisindeki” açığı bulduktan sonra Popular Science’ın da ilgisini çekmiştir. Topladığı ilgiyle Popular Science’ın bilim dünyasında çığır açan yeniliklere imza atan, en parlak zekâ on bilim adamının listelendiği 2007 yılı Brilliant Ten listesinde kendine bir yer edindi.

AvalancheHacks İstanbul etkinliği. Kaynak: Spectura

Prof. Dr. Emin Gün Sirer ve Avalanche’ın Temelleri

Prof. Dr. Emin Gün Sirer’in bilim dünyası dışındaki tanınmışlığı, büyük ölçüde Avalanche ile oldu. Avalanche’ın temelleri, “Team Rocket” tarafından 2018 yılı Mayıs ayında InterPlanetary File System (IPFS) ağında atıldı. Prof. Dr. Emin Gün Sirer’in liderliğindeki “Team Rocket”, Sirer’in doktora öğrencileri Maofan Ted Yin ve Kevin Sekniqi’den oluşuyordu.

Team Rocket, Cornell Üniversitesi’ndeki diğer araştırmacıları da içerisine alarak büyümeye ve daha kapsamlı araştırmalar yapmaya başladı. Dağıtık yapıların merkezi sisteme karşı büyümesini kısıtlayan ölçeklenebilirlik, esneklik ve yönetilebilirlik üzerine çalışan ekip, konsensüs protokolüne dayalı olan Avalanche’ın altyapısını oluşturdu.

2020 yılı Mart ayında Avalanche konsensüs protokolü için AVA kod tabanı (AVA DAP) açık kaynak hâlinde paylaşıldı. Bu paylaşım tüm dünyadan bilgisayar bilimi ile uğraşan bilim insanlarına yol göstermeye başladı. 2020 yılı Nisan ayında Mainnet’i başlatılan Avalanche, aynı yılın Eylül ayında yerel token’ı AVAX’ı piyasaya sürdü.

Avalanche Ekosistemi

Avalanche, ağı üzerinde birçok platformun kurulmasına olanak sağlıyor. Büyük bir ekosisteme sahip olan Avalanche’ın ekosistem elemanları teknolojinin birçok noktasına değiniyor.

Aave, Avalaunch, Avalanche Explorer, Avaxtars, BENQI, Curve, Kalao, Lydia Finance, Metamask ve Pangolin gibi kripto para dünyasında önemli yer kaplayan birçok proje Avalanche ağı tarafından destekleniyor.

Avalanche, sosyal paylaşım platformu Twitter’daki hesabından 2021 yılı Haziran ayında yaptığı bir gönderisinde Avalanche Ekosistemini aşağıdaki görsel ile açıkladı.

Avalanche ekosistemi

Avalanche’ın Yol Haritası

Avalanche 2021 yılı yol haritası, şu anda (15 Aralık 2021) son çeyrek hedeflerini takip etmekte. Son çeyrek (Q4) yol haritasında Apricot Güncellemesi’nin sıradaki aşamalarının gerçekleştirilmesi yer almakta.

Geçtiğimiz Kasım ayında Apricot Güncellemesinin 5. aşaması AP5 gerçekleştirildi. AP5 güncellemesi ile birlikte kullanıcılar C-Chain’de aldıkları AVAX’ları dışa aktararak direkt olarak P-Chain’e geçirebiliyor. Son güncelleme Avalanche ağının daha işlevsel ve daha hızlı olmasını sağlamakta.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

ABD ve Meksika Trump Tarifelerini Erteledi, Kripto Piyasası Toparlandı
ABD ve Meksika, Donald Trump’ın Meksika mallarına uygulamayı planladığı yeni gümrük tarifelerini bir ay erteleme kararı aldı. Bu gelişme ABD Başkanı Donald Trump ile Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum arasında gerçekleşen görüşmenin ardından duyuruldu. Anlaşmanın bir parçası olarak, Meksika 10.000 askerini kuzey sınırına konuşlandırarak uyuşturucu kaçakçılığına karşı mücadeleyi güçlendirecek. Küresel piyasalarda bu gelişmeye yönelik farklı […]
8 saat önce Blockchain
Trump’ın Yeni Gümrük Tarifeleri Piyasaları Salladı!
Son dönemde ABD Başkanı Donald Trump, ticaret savaşında bir adım daha attı. Kanada, Meksika ve Çin’e yeni gümrük tarifeleri uygulamaya karar verdi. Bu haberle birlikte ABD borsa endeksleri ciddi bir düşüş yaşadı. Nasdaq 100, S&P 500 ve Russell 2000 gibi endekslerin vadeli işlemleri Trump’ın yeni tarifeleriyle birlikte %2 ile %3 arasında değer kaybetti. Trump’ın yeni […]
20 saat önce Blockchain
Uniswap V4, Ethereum, Avalanche ve birçok ağda kullanıma girdi!
Merkeziyetsiz borsa Uniswap, yeni nesil V4 protokolünü Ethereum, Avalanche, BNB Chain ve diğer ağlarda resmi olarak yayına aldı. Uniswap V4’de likidite havuzlarının maliyetlerini düşürmek ve geliştiricilere yeni fırsatlar sağlamak gibi önemli yenilikler var. Uniswap V4 ile Gelen Yenilikler Uniswap V4, önceki sürümlerden farklı olarak geliştiricilere daha fazla esneklik ve maliyet avantajı sağlıyor. Yeni özellikler arasında […]
3 gün önce Blockchain
Ross Ulbricht’e Bağlı Kripto Cüzdanları, 12 Milyon Dolar Kaybetti!
Silk Road’un yaratıcılarından Ross Ulbricht’e ait kripto cüzdanları, yanlış fiyatla listeledikleri token’lar yüzünden büyük bir kayıpla karşılaştı. Blockchain analiz firması Arkham Intelligence’a göre Ulbricht’e ait kripto cüzdanları memecoin ticaretinde yaptıkları bir hata nedeniyle 12 milyon dolar kaybetti. Bu token’lar düşük fiyattan işlem görmeye sunuldu. Ve bunu fark eden bir MEV (Maximal Extractable Value) botu hemen […]
4 gün önce Ne Oldu
SEC Eski Başkanı Gary Gensler MIT’de Yeni Bir Döneme Başlıyor
Eski Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, SEC’deki görevinden ayrıldıktan sonra Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne (MIT) geri döndü. Gensler MIT Sloan İşletme Okulu’nda Küresel Ekonomi ve Yönetim Grubu ile Finans Grubu’nda “Uygulama Profesörü” olarak görev alacak. Aynı zamanda MIT’nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) bünyesinde finans alanında yapay zeka (AI) teknolojileri, […]
6 gün önce Blockchain
OpenAI CEO’su DeepSeekin AI Atılımı Hakkında İlk Kez Konuştu
Çin merkezli yapay zeka girişimi DeepSeek, AI sektöründe büyük bir sarsıntı yaratarak küresel piyasalardan 1 trilyon doların üzerinde bir değer kaybına neden oldu. DeepSeek’in maliyet etkinliği yüksek V3 modeli, OpenAI’ı geçerek Apple App Store’da 1 numaraya yerleşti. DeepSeek’in R1 modelinin, sadece 6 milyon dolardan daha düşük bir maliyeti var. Bu düşük maliyet benzer teknolojilere milyarlarca […]
6 gün önce Yapay Zeka (AI)
Exit mobile version