Muhabbit

Endonezya CBDC Çıkarmayı Planlıyor!

Endonezya Merkez Bankası, dijital para birimi çıkarma çalışmalarına başladı.

Endonezya Merkez Bankası Bank Indonesia, ödeme sistemini hızlandırmak için dijital bir para birimi çıkarmayı planlıyor.

Reuters tarafından yayımlanan bir habere göre, merkez bankası şu anda dijital rupi için hangi teknolojinin kullanılacağını araştırıyor. Merkez bankası başkanı Perry Warjiyo 25 Mayıs tarihinde yayımlanan bir basın toplantısında, bankanın yeni girişiminden bahsetti. Başkan, dijital rupi girişiminin faaliyete geçtiğinde, banknotların yanı sıra Endonezya’da yasal bir ödeme aracı olacağını açıkladı. Ancak merkez bankası henüz yeni girişimin ne zaman yayınlayacağına dair bir zaman çizelgesinden bahsetmedi.

Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi olan Endonezya’nın, COVID-19 salgını sırasında dijital bankacılık işlemlerinde bir artış gördüğü bildiriliyor. Reuters’a göre, ülkenin dijital bankacılık platformlarındaki işlem sıklığı Nisan ayında yıllık bazda %60‘ın üzerinde artarak 570 milyonun üzerine çıkmış durumda.

Bilindiği üzere Endonezya’da bir ödeme yöntemi olarak kripto para birimlerinin kullanımı yasak. Ancak ülkede kripto para ticareti için herhangi bir yasak bulunmuyor. Bununla beraber bu ayın başlarında, Endonezya hükûmeti kripto para alım satımlarından elde edilen kârı vergilendirmeyi planladığını açıkladı.

Merkez Bankaları CBDC’ye Yöneldi

Yayımlanan bu haber ile Endonezya, merkez bankası dijital para birimini (CBDC) araştıran Asya ülkelerinin arasına katılmış oldu. Bilindiği üzere Hong Kong, Tayland ve Güney Kore şu anda CBDC pilot programlarını başlatmak için çalışıyor. 

Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından yapılan bir ankete göre, dünya nüfusunun beşte birini temsil eden merkez bankalarının önümüzdeki üç yıl içinde kendi dijital para birimlerini çıkarması muhtemel görünüyor. Bu alanda diğer ülkelerin önünde giden ülke olan Çin, uzun zamandır pilot çalışmaları sürdürüyor. Hatta bu çalışmaların raporunu yayımlayan Çin, dijital yuan‘ın piyasaya sürülmesine oldukça yaklaştığını belirtiyor.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla CBDC Haberleri için: CBDC Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version