Muhabbit

Ethereum 2.0 Neden Sürekli Erteleniyor?

Ethereum 2.0 ‘ın proje sorumlusu Danny Ryan, Faz 0’ın gecikmesine neden olarak çok istemcili bir yaklaşımın benimsenmesini öne sürüyor.

Ethereum 2.0

Ethereum 2.0

Ethereum 2.0 ‘ın proje sorumlusu Danny Ryan, Faz 0’ın gecikmesine neden olarak çok istemcili bir yaklaşımın benimsenmesini öne sürüyor.

Merakla beklenilen proje ETH 2.0, ağın PoW’ten PoS’e geçişini amaçlıyordu. Birçok kez projenin faz 0 aşamasının başlatılacağı söylenmişti. Ancak neredeyse her seferinde Ethereum 2.0 başlatılma tarihinin ertelendiği açıklandı. Hatta Ethereum’un kurucu ortağı ve eski CTO’su Gavin Wood kısa bir süre önce Ethereum 2.0 neden erteleniyor sorusuna “Yönetimin takındığı kötü yapılanma” şeklinde cevap vermişti.

Proje sorumlusu Danny Ryan ise sürekli meydana gelen gecikmelerin “çok istemcili yaklaşım” yüzünden meydana geldiğini savundu. Ryan, güvenlik açısından zaruri bir durum olduğunu ancak yine de çok istemcili yaklaşım yüzünden Ethereum 2.0 projesinin bir türlü işinin bitmediğinden yakındı.

“Tek bir istemcinin ağında kritik bir sorun olsa dahi ana ağ sorunsuz devam edebilir. Çünkü ağın devamlılığı için önemli olan bir node, istemcinin ağında olmayabilir.”

Çok istemcili yaklaşımda sürekli ana ağa eklemelerin yapılması gerektiğinin altını çizen Ryan, “Tek istemciyle girişseydik, çoktan biterdi.” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Ethereum Foundation araştırmacılarından Justin Drake, ekibin hedefinin Ethereum’un 5. yıldönümünden önce yani Temmuz ayından önce Faz 0’a geçmek olabilir şeklinde bir açıklama olmuştu. Vitalik Buterin de geçtiğimiz günlerde verdiği bir demeçte Temmuz ayını işaret etmişti. Ancak daha sonra demeçte bir yanlış anlaşılma olduğunu öne sürerek, “benim hatamdı” dedi.

Ne zaman geleceği belirsiz olan Faz 0 çalışmalarını beklerken, Ethereum 2.0’ın önemli isimlerinden biri olan Prysmatic Labs, 400 node’un üzerindeki tek istemcili test ağını çoktan başlattı.

 

 

Son Yazılar

Exit mobile version