Muhabbit

Ethereum Classic Nedir?

Şu günlerde adı çokça duyulan Ethereum Classic’i inceledik.

Ethereum Classic

Son günlerde adını maruz kaldığı %51 saldırıları nedeniyle sıkça duyduğumuz Ethereum Classic hakkında bilgi almak istiyorsanız doğru adrestesiniz.

Ethereum Classic’in Doğuşu

Ethereum Classic, blockchainlerin nasıl başlatılabileceği, değiştirilebileceği ve güncellenebileceği ile ilgili fikirlere meydan okuyarak benzeri görülmemiş bir hızla piyasaya giriş yaptı.

Bunun sebebi, geliştiricilerin genellikle ya mevcut bir kripto para birimi yazılımını kopyalayıp değiştirerek ya da sıfırdan yeni bir yazılım geliştirerek yeni kripto para birimleri yayınlamasıdır. Fakat Ethereum Classic bunu yapmadı.

Bunun yerine Ethereum Classic, bir grup Ethereum blockchainini kullanan proje geliştiricileri tarafından önerilen yeni bir koda geçiş yapmayı istemediklerinde ortaya çıktı.

Sorun, kodun Ethereum’un işlem geçmişini düzenleyerek, popüler bir uygulama olan DAO saldırıya uğradığı için para kaybeden kişilere geri ödeme yapılmak istenmesiydi.

Ethereum blockchainini kullanan çoğunluk bu yazılımı yükseltmeye ikna olmuştu. Ancak azınlık bir grup, bunu yapmayı reddetti. Grup eski kaynak kodunu tekrardan çalıştırarak yeni bir kripto para birimi yarattı.

Ethereum yazılımının bu sürümü artık Ethereum Classic olarak bilinmekte.

Ethereum Classic Neden “Fork”landı?

En basit tabiriyle, Ethereum Classic forkunun, Ethereum kullanıcıları arasındaki ideolojik bir sebepten ortaya çıktığı söyleniyor.

Blockchainlerin temel özelliklerinden biri olan “değişmezliği” veya herhangi bir kullanıcını blockchaine eklenen işlemleri değiştirememesidir.

Ethereum Classic kullanıcıları, DAO’nun ardından Ethereum’un geliştiricileri tarafından önerilen kodun, yazılımın temelini ihlal ettiğini gördü. Proje geliştiricileri, kodu bir beta yazılım için tek seferlik bir düzeltme olarak görüyordu.

DAO Saldırısı

Haziran 2016’da DAO, o ana kadar topladığı yaklaşık 150 milyon dolarlık Ethereum miktarını tehdit edebilecek bir güvenlik açığını kamuoyuna sundu. Fonların güvenli olduğuna dair açıklamalara rağmen, sonunda bütün para hesaptan çekildi.

Fonlara el koyan kişi ya da kişiler bilinmiyor ve bu saldırının sebebi hala Ethereum Classic ve Ethereum kullanıcıları arasında bir tartışma konusu.

Bunun sebebi, saldırganın, DAO jetonlarını sürekli olarak kopyalayabilmesine olanak sağlayan bir kod hatasını kötüye kullanması olarak görünüyor. Bununla beraber, kodun özellikleri sebebiyle, geliştiriciler aslında herhangi bir kullanıcını böyle bir eylemi gerçekleştirebileceğinin farkındaydı.

Bu, nihayetinde DAO’nun topladığı fonların kabaca üçte birinin kaldırımlasına ve Ethereum’un geliştiricilerinin nasıl yanıt vermesi gerektiği konusunda hararetli bir topluluk tartışmasına neden oldu.

Zor bir seçimle karşı karşıya kalan Ethereum geliştiricileri, kullanıcıların DAO saldırısı sonrasında projenin nasıl ilerlemesi gerektiğini sordu.

Bu durum, Ethereum geliştiricilerinin kaybolan fonları geri döndürmek için bir yama tasarlayacaklarının bir göstergesiydi. Ethereum geliştiricileri, yayınlanan yamanın reddedilebileceğini söyledi. Bu durumda bütün karar Ethereum kullanıcılarına kalıyordu.

Yama, Ethereum’un işlem geçmişini doğrudan etkilediğinden, eski yazılımı çalıştıran herkes ayrı bir blockchainde işlem yapacaktı.

Dao Nedir?

DAO, Ethereum üzerinde yeni ortaya çıkan projeler için bir finansman aracı olarak hizmet vermesi planlanan merkezi olmayan bir uygulamaydı.

Geleneksel finans araçlarının aksine, DAO yalnızca koddan oluşuyordu. Lideri yoktu, kurumsal kontrolleri açık oylama ile belirlenirdi. DAO’ya Ethereum yatırlanlar, bu tarz projelere katkıda bulunabilirdi.

DAO’ya yatırım yapmak isteyen bir kişi, elinde bulunan ETH’yi DAO ile takas edebilirdi. Ayrıca fonlarını istedikleri an geri alabilirlerdi. Bu, yerleşik endüstri muadillerine göre, merkezi olmayan finansman uygulamalarına özgü bir özelliktir.

Ethereum Classic’i Kim Yarattı?

Ne yazık ki Ethereum Classic’i kimin yarattığını tam olarak söylemek güç.

Orijinal Ethereum’u korumaya devam etme kararı alan geliştirici, anonim geliştirici Arvicco olarak bilinmekte.

Ancak Ethereum Classic kodunun çoğu, orijinal Ethereum geliştirme ekibinin ürünü olduğundan, projenin kurucusu Vitalik Buterin ve meslektaşlarının Ethereum Classic’in teknik özelliklerinin çoğunun sorumlusu olduğu söylenebilir.

Ethereum, geliştiricilerin yeni kripto para birimleri ve blockchainin üzerinde çalışan merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına olanak tanır. Ethereum Classic’in en büyük amacı bu vizyonu devam ettirmek.

Ethereum ve Ethereum Classic Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ethereum ve Ethereum Classic, başlangıçta aynı koda dayanıyordu, ancak Ethereum Classic günden güne kullandığı teknolojiyi farklılaştırdı.

Belki de en büyük fark, Ethereum Classic topluluğunun blockchaini güvence altına almak için Proof-of-work madenciliğini kullanmaya devam etmesidir.

2020 itibarıyla Ethereum’da Proof-of-work kullanıyor, ancak geliştiricileri, sonunda yazılımı farklı bir modele geçmeyi planlıyor.

Ayrıca Ethereum Classic’in sabit bir para politikası benimsediği de unutulmamalıdır. Oluşturulabilecek toplam ETC miktarı 230 milyon ile sınırlandırılmıştır. Bu da ETC’yi nadirleştiren bir karar olarak yorumlanıyor.

Son Yazılar

Exit mobile version