Muhabbit

Ethereum (ETH) Performansı Takdire Şayan!

Ethereum, diğer tokenlara nazaran geçtiğimiz günlerde çok iyi performans gösterdi.

9M

Ethereum fiyatı, Şubat 2020’de elde edilen bu yılın bir önceki en yüksek seviyesini aşarak 322 $’a kadar yükseldi. Görünüşe bakacak olursak bu yükselmenin arkasında 3 kilit etken mevcut.

Bildiğiniz üzere, 2020’nin başlarından bu yana kullanıcılar için staking servisini sağlayacak Ethereum 2.0 beklentisi, ETH’nin talebini yukarı doğru konuşlandırdı. Ayrıca, ETH’nin kısa bir süreliğine 90 doların altına düştüğü 13 Mart günü düzelmesinden sonra DeFi pazarı hızlı bir şekilde büyümeye başladı. Compound gibi yeni protokoller ile birlikte DeFi talebi daha da arttı.

DeFi ve ETH 2.0 alanındaki gelişmeler sonucunda, ETH spot ve opsiyon marketleri rekor düzeyde ilgi çekti. Yılın ikinci çeyreğinden bu yana, Ethereum opsiyon piyasası ticaret faliyetli açısından sürekli yeni zirvelere yükseldi. Sonucunda ise Ethereum’un yükseliş trendini hızlandırdı.

Kripto para veri analizi firması Santiment, Ethereum’un tarihinde 42 defa 300 dolar eşiğini geçtiğini söyledi. Araştırmalara göre eğer ETH 350 dolar barajını geçebilseydi, çok önemli bir artış olacaktı. Çünkü Ethereum geçmişte sadece 3 kez 350 dolar bandını geçebildi.

Ethereum’un Yaptığı Fiyat Hareketliliği Kaynak: Santiment

Fiyat Hareketinin Birinci Sebebi: DeFi

Son aylarda Ethereum’un yükseliş trendinin en büyük sebebi popüler hale gelen DeFi sektörü oldu. Mayıs ayından bu yana, DeFi protokollerinde kilitlenen toplam değer yaklaşık dört kat artarak 3.75 milyon $’a kadar yükseldi. Compound, Maker, Aave, Synthetic ve Curve Finance gibi popüler DeFi protokolleri, Haziran ayının ortasından bu yana önemli bir artış gördü.

Geçtiğimiz aylarda, Ethereum blockchain ağı bu sebeplerden dolayı aşırı kalabalıklaştı. Ağ tıkandıkça, kullanıcılar ödemelerini ve akıllı sözleşmelerini işleyebilmek için daha yüksek işlem ücretleri ödedi. Bunun sonucunda ise TradeBlock’un araştırma başkanı John Torado, DeFi’nin büyümesinin uzun vadede Ethereum fiyatını yükselteceğini söyledi.

Fiyat Hareketinin İkinci ve Üçüncü Sebebi: Ethereum 2.0 ile Artan Spot ve Opsiyon Piyasası

Özellikle 2020 yılının ikinci çeyreğinin başından bu yana, Ethereum pazarı opsiyon ve spot markette yüksek talep gördü. Önceki ralliler ise vadeli işlemler piyasasından dolayı gelmişti. Son ralli esnasında, Ethereum vadeli işlem sözleşmelerinin fonlama oranı nispeten düşük kaldı. Son 5 gündeki %30’luk artışa rağmen, Ethereum’un BitMEX üzerindeki fonlama oranı %0.2’nin altında. Muhtemelen spot ve opsiyon pazarının, Ethereum’un devam eden rallisinde büyük bir rol oynaması beklenmekte.

 

Son Yazılar

Exit mobile version