Ethereum Şangay Güncellemesiyle, Stake Edilmiş Olan ETH’lerin Kilidi Açılıyor!
Ethereum’da beklenen Shanghai (Şangay) güncellemesi geldi.
Piyasalar yeni boğa sezonu için hazırlıklar yaparken en büyük ikinci blok zinciri olan Ethereum’dan da köklü bir değişim geliyor. Ethereum, yeni Shanghai (Şangay) güncellemesiyle PoS sistemine geçişini tamamlamış olacak.
Ethereum’un Şangay güncellemesi TSİ 13 Nisan 2023, 01:27 tarihinde yapılacak şekilde planlandı. Bu güncelleme, tüm doğrulayıcıların 2020 Aralık ayından beri kilitli fonlarını çekmesine olanak sağlayacak. Ayrıca 2022 Ekim ayında başlayan Merge işlemi bu güncelleme ile tamamlanmış oluyor ve ağ işlemleri artık proof-of-stake sisteminin son aşamasına geçmiş oluyor.
İlginizi çekebilir: The Merge (Birleşme) Nedir? Tam Olarak Nasıl Yapılacak? Ethereum 2.0 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
Şangay güncellemesinden sonra ortalama yaklaşık olarak 18 milyon ETH çekime açılacak. Ancak hatırlatmakta fayda var ETH’lerin tamamının kilidi açılmayacak. Uzmanlara göre bu güncelleme kısa vadede bazı satış baskısı oluşturabilir. Fakat uzun vadede staking’e katılmamış kurumsal yatırımcılar, ETH kilidinin kaldırılmasından sonra kendilerini güvende hissederek daha rahat bir şekilde Ethereum’a yatırım yapabilecekler. Staking’e girecek olan daha fazla sermaye ile de uzun vadede Ethereum ağı daha fazla iyileşecek.
Uzmanlar, proof-of-stake sisteminde ağa ne kadar yerel token eklenirse sistemin saldırıya uğramasının daha zor olduğunu açıkladı. Blok zinciri uzmanlarından Raman konu hakkında şunları söyledi:
“Yerel tokenın daha çok stake edilmesiyle zincire saldırı yapılması için gereken maliyet artacaktır. Bu da blok zincirini daha güvende olduğu anlamına geliyor.”
Ethereum neden PoS sistemine geçti?
PoW sisteminde madencilik işlemleri ile işlem ve matematiksel bulmacaları çözmek için kullanıcılar yarış içerisine giriyor ve sonucunda ödül alıyorlardı. Kullanıcıların ne kadar fazla bilgisayar gücü var ise bu ödülü kazanma şansı olasılığı aynı oranda artıyordu. Ancak yeni PoS sistemiyle bir yarış ya da madenciler artık olmayacak. Kullanıcılar ne kadar fazla varlık stake ederse o oranda büyük ödülü kazanma şansı olacak.
Ayrıca, PoW sisteminde harcanan enerji miktarları da çok büyük oranda. Cambridge Üniversitesi, 2022 yılında Bitcoin madencilerinin harcadığı enerji miktarının 107 terawatt-saat civarında olduğunu açıklamıştı. Bu enerji miktarı Hollanda’nın harcadığı enerji kadar. Ayrıca harcanan bu enerjinin sadece dörtte birinin yenilenebilir kaynaklardan karşılandığı açıklanmıştı.
Ethereum ise PoW sisteminde yaklaşık olarak 36 terawatt-saat enerji harcıyor. De Nederlandsche Bank’taki veri bilimcisi ve bir kripto para emisyon verisi kaynağı olan Digiconomist’in yaratıcısı Alex de Vries’in araştırmalarına göre madencilikten uzaklaşmak bu tüketimi %98,84 oranında azaltacak.
Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom
Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri