Muhabbit

Ethereum Transfer Ağı Rekor Kırdı! Ne Kadar Oldu?

Ethereum ağında yapılan günlük transfer sayısı, stablecoinlerin ve DeFi tokenlarının yükselişiyle beraber tüm zamanların en yüksek seviyelerinde geziyor. Ayrıca bildirilene göre bazı madenciler ağı spamlamaya başlamış.

Ethereum’un günlük kullanım sayısı yakın bir zamanda 1.1 milyon işleme kadar ulaştı. Bu sayılar Ethereum’un 2018 yılının başında işlem zirvesi yaptığı 1,35 milyonluk günlük işlem sayısından bu yana görülmemişti.

Bu yükseliş, madencilerin alışıla gelmedik davranışları ile birlikte başladı. Trustnodes’a göre Ethermine madencilik havuzu, 24 saat içinde 13.000’den fazla 0.05 ETH değerinde işlem gerçekleştirdi. SparkPool ve Nanopool gibi madenciler bu tarz küçük işlemler ile ağı şişirmek ile suçlanıyor.

Bu madencilik havuzları günde on binlerce küçük işlem yapıyor ve milyonlarca ek transfer gerçekleştiriyor. Yaşanan bu durumda ağın şişmesine yol açıyor.

En son bu şekilde Ethereum ağının spamlandığı tarih Eylül 2016’ydı. Spam hizmet reddi saldırıları ile ağı aşırı yükledi bunun sonucunda ise Ethereum’un gas costu yükselmiş oldu.

Bu durum ile ilgili Reddit kullanıcıları spekülatif yorumlar yaptı. Örneğin kullanıcılardan biri madencilik havuzlarını, “kendilerine ödenen ücreti arttırmak için ağı bilerek tıkadıklarını” söyleyerek madencileri suçladı.

USDT ve DeFi Üzerilerine Düşeni Yapıyor

Tether (USDT) gibi stablecoinlerin, Uniswap ve Kyber Network gibi DeFi Dapps kullanımı ile birlikte ağda en çok gas harcayan birimler olduğu bildirildi.

Bu durum ile birlikte, bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Ethereum madencileri ağın gas limitini 10 milyondan 12.5 milyona çıkarmaya karar vermişti. Bu sayede madenciler ağda yaşanacak potansiyel sıkışmaların önüne geçmeyi planladı ve bu işlem etkili bir şekilde sıkışmaların önüne geçti.

Gas limit her ne kadar artmış olsa bile, görünüşe göre Ethereum ağı hala gas limite göre yüklü durumda ve ağda artan talebin üstesinden gelemiyor.

Ağ Tıkanıklığı Kara Para Aklanmasını Engelliyor

Bu sıkışıklığın beklenmedik iyi tarafları da var. Örneğin, bu ağ tıkanıklığı sayesinde Güney Koreli cüzdan sağlayıcısı PlusToken 2.9 milyar$’ın hareketliliğini araştırarak kara para aklandığını fark etti.

Ethereum ağını kullanan DeFi tokenlerinin ve stablecoinlerin bu denli değerlendi bu dönemde, ağın bazı sıkışmalar yaşaması gayet normal. Bakalım Ethereum’un 2.0 güncellemesi bize bu konuda neler sunacak.

Son Yazılar

Exit mobile version