Son günlerde Dr. Martin Hiesboeck ve Steven Nerayoff‘un Twitter’da (X) başlattığı bir tartışma, Ethereum’un merkeziyetsizliği konusunda kripto para topluluğunu yeniden karşı karşıya getirdi.
Uphold Inc.’de Araştırma Başkanı olarak görev yapan Dr. Martin Hiesboeck, kripto para ve blockchain teknolojileri alanında uzmanlaşmış bir isim olarak kabul edilir. Steven Nerayoff ise Ethereum’un erken dönemlerinde projenin gelişimine katkı sağlamış bir danışmandır. Ayrıca kripto varlıkların ve blockchain teknolojisinin benimsenmesine katkıda bulunan önemli bir figürdür.
Dr. Martin Hiesboeck, ZK doğrulayıcılarını örnek gösterdi
Öncelikle Dr. Hiesboeck, Ethereum’un seçilmiş bir grup birey ve şirket tarafından kontrol edildiğini, etkili bir şekilde bir kurumsal varlık oluşturduğunu savundu. Dr. Hiesboeck, Layer 2 çözümleri ve zkproof’ların Ethereum’un merkeziyetsizliği üzerindeki etkisine dikkat çekti. Ethereum’un başlangıçtaki merkeziyetsiz vizyonundan uzaklaşarak, bu çözümleri benimsemesi durumunda, daha da merkezi hale gelebileceğini öne sürdü.
Vitalik Buterin tarafından ortaya atılan ve 2015 yılında tanıtılan Ethereum, başlangıçta geliştiricilere merkeziyetsiz akıllı sözleşme platformu üzerinde aracısız uygulamalar (DApps) oluşturma yetkisi verme amacı güdüyordu. Ancak, zaman içinde Ethereum’un bu merkeziyetsizlik ilkesine ne kadar sadık kaldığına dair şüpheler ortaya çıktı.
Dr. Hiesboeck, Ethereum’un ZK doğrulayıcı modelini iddiasına örnek olarak gösterdi. Bu modelin, Ethereum’un altyapısını, merkezi veri merkezlerinde işlem yapmayan kişilere karşı dezavantajlı hale getirdiğine dair bir argüman öne sürdü. Dr. Hiesboeck’e göre, bu durumda Ethereum’un altyapısı, risk sermayedarları gibi merkezi kuruluşları tercih edebilir ve Ethereum daha merkezi hale gelebilir.
İlginizi çekebilir: Rollup Nedir? Optimistic ve ZK Rollup’lar Nasıl Çalışıyor?
Steven Nerayoff, Ethereum’un merkeziyetsizliği konusunda ne düşünüyor?
Ethereum’un ilk günlerinde önemli bir isim olan Steven Nerayoff, farklı bir bakış açısı getirdi ve “merkezsizlik” kavramının bir hukuki yapı olarak sorgulanabileceğini ima etti. Nerayoff, bu terimin düzenleyici yasaları atlatmak için kullanılabileceğini öne sürdü. ”Merkezsizlik” ya da aynı anlamda kullanılan ”merkeziyetsizlik” kavramı, projelerin belki bir süre düzenleyici engellere takılmaması konusunda yardımcı olabilir, ancak hukuki sonuçları da beraberinde getirebilir.
Tartışmanın hala net bir kazananı yok. Ancak Ethereum 2.0’a geçiş, ağın merkezsizliğini sürdürme ve güçlendirme çabalarını da gösteriyor. Bu tartışmalar her defasında aynı soruyu gündeme getiriyor: Merkeziyetsizliğin tam olarak ne anlama geldiğini gerçekten anlıyor muyuz?
Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom
Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri