ABD’de yaşanan faiz oranlarındaki düşüş, stablecoin piyasası için de önemli bir tehlike oluşturmakta. Yaşanan düşüşler sonrasında bazı stablecoin firmaları kepenk indirmek durumunda bile kalabilir.
Stablecoinleri kısaca tanımlamak gerekirse belki de “sentetik fiat para birimleri” biri yanlış olmayacaktır. Farklı kuruluşlar tarafından özelleştirilmiş para birimleri olarak da tanımlabilir.
Kuzey İrlanda Bankaları Kendilerine Ait Tasarımla Para Basabiliyor
Kuzey İrlanda bankalarının 2020 yılında bile kendilerine özel banknotlarını çıkarabildiğini duymuş muydunuz? Evet, aynen öyle. Bu banknotlar bildiğniz Bank of England’ın bastığı paralarla birebir aynı değere sahip ve aynı şekilde kullanılabiliyor. İrlanda’da oldukça sevilen bu özel banknotlar tüm Kuzey İrlanda’da geçerliliğe sahip.
Bu noktada stablecoinleri de İrlanda’da basılan bu paralara benzetebiliriz. Yani merkez bankasında basılan ve kabul göre bir paranın kopyası, stablecoinler de bu kopyanın dijitalleştirilmiş hali.
Banknotlar ve stablecoinler serbest bir şekilde elden ele dolaşabilirler. Bu sebeple bankalar arası yapılan transferler kadar takip edilebilir değildir. Bu paraların bir diğer ortak noktası ise bir kurum tarafından üretiliyor oluşları. Banknotlar Bank of Ireland veya Danske Bank tarafından basılırken, USD Coin (USDC) Circle tarafından Tether USD (USDT) ise Tether tarafından basılmaktadır. VE ayrıca iki tarafın kurumları da bu paraların değerini yönetmek ile sorumludur.
Stablecoin Şirketleri Nasıl Para Kazanıyor
Bu iki para biriminin başka bir ortak noktası da getirisinin yüzde 0 olmasıdır.
Peki bu kurumlar nasıl para kazanıyor. Danske Bank’ın veya stablecoin şirketlerinin gelir elde etme yolu işte tam bu noktada devreye giriyor. Yatırımcılar bu paraları alabilmek için karşılığında stablecoin şirketlerine ya da özel tasarım banknot basan (Danske Bank) bankalara para yatırmakta. Bu kurumlar ise aldıkları paraları ya faize ya da hazino bonosu gibi gelir getiren farklı yatırım enstrümanlarında kullanmakta. Ayrıca stablecoin sahiplerine de herhangi bir faiz ödemedikleri için bu yatırım araçlarından aldıkları faizler direkt olarak kurumun geliri haline gelmekte. Şirketler de stablecoinler karşılığı aldıkları bu paraların getirisi sayesinde sürdürülebilirliklerini sağlamakla kalmayıp, ciddi kazançlar elde ediyor.
Hızlı Bir Hesap
2019’un Temmuz ayında ABD Hazine Bonosu oranları yaklaşık yüzde 2.5’ti. Bu dönemde ise yaklaşık olarak 5 milyar $’lık bir stablecoin arzı mevcuttu.
Bu şirketlerin 4 milyar $’lık bono aldığını varsayalım. 1 milyar $’ı ise likidite için boşta tuttuklarını öngörelim. Bu yatırım ile şirket ay sonunda yaklaşık 100 milyon $’lık bir gelire sahip olmuş olacak. Rakamı hayal edebiliyor musunuz! Bu stablecoin işi, işte bu kadar değerli.
Fakat faiz oranlarının 0’a kadar düşmesi sebebiyle bu şirketler zor durumda kalmış durumda. Çünkü faiz yolu ile paradan para kazanamıyorlar.
Şirketler Nasıl Varlığını Sürdürecek
Faizlerin 0 olduğu bir noktada şirketlerin bu yöntemle para kazanması imkansız. Euro bölgesinden bir stablecoin olan EURS’in şirketi avrupada faizlerin 0’ın altında olması sebebiyle bir faiz geliri elde edemiyor. Üstüne üstlük geçtiğimiz sene 15 milyon EURO’luk bir maliyet tablosu da oluşturdu. Ofis kirası, maaşlar ve diğer gider kalemleri ile şirket 15 milyon EURO’luk bir maliyeti üstlenmiş durumda.
Bazı şirketler komisyon istemeye başlayabilir.
Bu noktada Tether, hali hazırda yatırımcılarından Tether’e dönüşüm için yüzde 0.1’lik bir komisyon almakta. Fakat Paxos ya da TrustToken dönüşüm işlemi için müşterilerinden herhangi bir komişyon talep etmemekte.
Stablecoin Bakiyelerine Negatif Faiz Uygulanabilir
Diğer bir seçenek ise negatif faiz. Komisyon geliri almayan stablecoin şirketleri negatif faiz seçeneğine de başvurabilir. Ancak bu işlemi halen ücretsiz yapan şirketler mevcut olursa kimse negatif faiz kapısı bulunan bir kurumun kapısını çalmayacaktır.
Tabi birden fazla iş koluna sahip stablecoin firmaları, bu maliyetleri diğer iş kollarına yükleme kabiliyetine de sahip olabilir. Sonrasında ise zamanla daha yüksek yomisyon içeren çeviri işlemlerini aktive edebilirler.
Tabi bunların işe yaramaması durumunda ise farklı iş kollarına sahip olmayan ya da müşterilerini komisyonlar sebebiyle kaybetmeye başlayan stablecoin firmaları kepenk indirmek zorunda kalabilir. Faizlerin bu seviyede seyrederken, kripto para piyasasında önemli büyüme emareleri gösteren stablecoinlerin geleceği nasıl olacak her birlikte göreceğiz.