Muhabbit

FED Başkanı: CBDC, ABD’deki Ödeme Sistemini İyileştirebilir

Powell, CBDC’nin nakit yerine bir tamamlayıcı olarak hizmet edeceğini söyledi.

ABD Merkez Bankası başkanı Jerome Powell, bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) ABD’deki daha geniş ödeme sisteminde iyileştirmelere yol açabileceğini açıkladı.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ev sahipliği yaptığı sınır ötesi ödemeler hakkında yapılan bir panelde konuşan Powell, CBDC’nin daha hızlı ve daha ucuz ödeme işlemlerini kolaylaştırmaya yardımcı olabileceğini belirtti. Ayrıca, böyle bir para biriminin ödeme altyapısını modernize etmeye ve geleneksel olarak finans kurumları tarafından yetersiz hizmet alan tüketicilere ulaşmaya yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi.

Powell, Fed’in şu an için bir dijital para birimi çıkarma kararı almadığını açıkladı. Bunun nedeni olarak ise CBDC çıkarmaya karar vermeden önce tüm paydaşlarla yapılacak çok kapsamlı bir kamuoyu araştırması yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca dünya çapındaki merkez bankalarının yaklaşık % 80’inin CBDC konseptlerini araştırdığını söyleyen Powell, Fed’in bu konu için acele etmediğini açıkladı. Powell ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“Amerika Birleşik Devletleri için bunu doğru yapmanın ilk olmaktan daha önemli olduğunu düşünüyorum. Doğru yapmak, sadece bir CBDC’nin potansiyel faydalarına değil, aynı zamanda potansiyel risklerine de bakmamız gerektiği anlamına gelir.”

Fed’in ödemeleri ve CBDC‘leri iyileştirmek için özel sektörle işbirliği içinde çalışması gerektiğini de kabul eden Powell, özel sektörün teknolojik yenilik yoluyla katkıda bulunma olasılığı yüksek olduğunu da belirtti.

Powell, herhangi bir potansiyel CBDC’nin nakit yerine bir tamamlayıcı olarak hizmet edeceğini söyledi. Bunun yanında ABD’de nakit paranın güçlü talep görmeye devam ettiğini belirtti.

Ayrıca Fed’in, CBDC’leri araştırmak için yakın zamanda diğer merkez bankaları ile görüşmeler yaptığı bildirildi. Yapılan bu görüşmelerin ve işbirliğinin çok verimli geçtiği de açıklandı.

Powell ayrıca Boston Federal Rezerv Bankası’nın Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ile varsayımsal bir CBDC geliştirme konusundaki ortaklığından da bahsetti.

Daha Fazla CBDC Haberleri İçin: CBDC Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version