Muhabbit

FED’in Acil Faiz Kararı, Kripto Paranın “Güvenli Liman” Hayali

FED 50 baz puanlık acil bir faiz indirimi yapınca gözler kripto para dünyasına yöneldi.

Altın bitcoin muhabbit

FED 50 baz puanlık acil bir faiz indirimi yapınca gözler kripto para dünyasına yöneldi.

ABD’de hisse senetleri düşünce yatırımcılar, Merkez Bankaları Sistemi (Federal Reserve System)’nin Corona virüsü ile ekonomik savaş için yeterli olmayacağını düşündü. Endişe yaratan bu düşünce Hazine’nin tıka basa dolmasına sebep oldu.

S&P 500, FED’in “acil” olarak yaptığı 50 baz puanlık bir faiz indiriminin ardından %3’ten fazla düşerek geçtiğimiz 9 gün içerisindeki 8. düşüşüne merhaba dedi. FED başkanı Jed Powell, ABD ekonomisinin güçlü ve sağlam olduğunu ancak Corona virüsü salgınının da “Kısa bir süre” ekonomiye etki edeceğini ve hatta kontrolüne alacağını söylemişti.

50 baz puanın bir şey ifade edip etmeyeceği veya şu anki ekonomiyi etkileyip etkilemediği cevaplanması zor sorular. Sonuçta FED kesintileri, arz talep şoku söz konusu olduğunda yani bu gibi durumlarda daha az etkili olma eğilimindedir, dedi Societe Generale‘deki ABD oranları stratejisi başkanı Subadra Rajappa.

50 baz puanlık bir faiz indiriyle beraber iki yıllık hazine getirisi %65’in altına düşerken, geçtiğimiz 10 yılda ilk kez %1’in altına düştü.

FED’in acil faiz indirimi sonrası dolarda sert bir düşüş meydana geldiği de unutulmaması gereken bir noktadır.

Peki Kripto Paralar?

Tüm dünya ister istemez Corona Virüsünün ekonomik etkileri ile bir savaş vermektedir. Geleneksel bankacılık sistemlerinin salgın, doğal afet gibi durumlarda tepetaklak oldukları, yetersiz kaldıkları görülmektedir.

FED’in acil faiz oranı indirmesi, yatırımcıları panikleterek onları kripto para dünyasına yöneltecek bir gelişme olarak görülüyor. Çünkü FED’in yaptığı acil faiz oranı indirimi çoğu yatırımcı ve ekonomist tarafından yanlış karar olarak değerlendiriliyor.

50 baz puanlık bir faiz indiriminin, borsanın şu anki durumuna karşı çok agresif bir karar olduğu MUFG Union Bank’ın Baş Finans Ekonomisti Chris Rupkey gibi birçok ekonomist tarafından dile getiriliyor.

Corona virüsünün ekonomik etkileriyle savaşan tek ülke ABD değil. İngiltere de kendi başına savaş veren ülkelerden sadece birisi. Tıpkı Avusturya gibi.

FED, acil faiz indirimi ile geleneksel bankalar ile kripto para dünyası arasındaki farkı bir nebze olsun göstermiş olmalıdır. Sonuçta Corona virüsü ile Bitcoin arasındaki korelasyondan daha önce bahsetmiştik. Geleneksel bankaların ve bankacılık sektörünün aksine kripto para sektörü kaostan beslenen doğasıyla salgın, doğal afet veya savaş gibi ekstrem durumlarda yatırımcıların güvenebileceği ve baş koyabileceği bir güvenli liman seçeneği olabilir. Kripto paraların güvenli liman olup olmayacağını ilerleyen günlerde hep beraber göreceğiz.

Son Yazılar

Exit mobile version