Muhabbit

Filipinler Kripto Para Dolandırıcılıkları İle İlgili Uyarı Yaptı!

Filipinli yetkililer, artan kripto para dolandırıcılıklarına karşı halkı uyardı.

1 Temmuz’da yapılan duyuruya göre, Filipinler Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), halkı yetkisiz bir şekilde kripto para yatırımlarına ve ticaretini yapan kişilere karşı uyardı.

Filipin SEC, bu tür kripto para programlarına katılanlara para cezası ya da 21 yıla varan hapis cezaları ile karşı karşıya kalabilecekleri hakkında bir uyarı yaptı.

Yetkisiz bir şekilde yatırım işlemi yapan satıcılar, brokerlar, bayiler ve tüzel kişilikler azami olarak 5 Milyon PHP ve 21 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalacaktır. Ayrıca corona virüs salgını ile kaynaklanan mevcut krizde, hilekarlık, kimlik avı, dolandırıcılık gibi eylemlerde bulunmak Bayanihan Harekatına göre bir suç niteliği taşıyor.

Üç Proje Gözlem Altında

Filipin yetkilileri tarafından, biri Ethereum blockchainine bağlı olan üç yetkisiz kripto ponzi şemasını listelenmiş durumda: Forsage, RCashOnline ve The Saint Jonh of Jerusalem Knights of Malta Fountdaiton of the Philipplines.

Filipin SEC’e göre, hem Forsage hem de RCashOnline’ın çalışma lisansları yok. Dolayısıyla, kamudan yatırım almaları ya da yatırım sözleşmeleri gibi çalışma yapmalarına izin verilmiyor.

Filipin SEC’in söylediklerine göre Forsage, Ethereum blockchainine dayalı bir kitle fonlaması platformu. Kurum bir kişinin topladığı üyelik ücretleri ile birlikte aktif bir şekilde gelir elde ediyor. Forsage, müşterilerine akıllı sözleşmeler sunduğu için, SEC, düzenleyici kurumlar tarafından onaylanması gereken bir proje olduğunun altını çizdi. Fakat Forsage, Filipinler Merkez Bankası’na kayıtlı bir kripto para borsası olarak yer almıyor.

Saint John of Jerusalem Knights of Malta Foundation ise, SEC’e kayıtlı olmasına rağmen, bazı gereksinimlere uymadığı neticesinde lisansı iptal edildi.

Projelerin Ortak Yanları

Gözetim altında olan projelerin ortak bir noktası var. Bu projeler SEC’e göre doğaları gereği ponzi şeması olarak nitelendirilmiş. Açıklamaya göre, Forsage’nin tazminat planı, gerekli lisanslardan yoksun ve ayrıca ödeme planı tamamen bir ponzi şeması olarak kayıtlara geçiyor.

RCashOnline ise, ürün satmaktan ziyade yüksek para ödülleri karşılığında üye toplanmasına önem veriyor.

Son Yazılar

Exit mobile version