Muhabbit

FinCEN Yöneticisinden Bankalara Uyarı: Kripto Paralara Dikkat!

FinCEN, ABD bankalarının kripto para işlemlerini yakından takip ettiklerini bildirdi.

ABD Mali Suçları Uygulama Ağı (FinCEN) direktörü Kenneth Blanco, bankalara, kripto para riskine maruz kalmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Blanco, Las Vegas’ta düzenlenen sanal 2020 ACAMS kara para aklamayı önleme (ACAMS) konferansı sırasında bankaların etkili kara para aklama önleme ( AML ) politikalarını uygulama yükümlülüklerini gündeme getirdi.

Mevcut FinCEN düzenlemeleri (FIN-2019-A003), suçluların ve diğer kötü niyetli kişilerin kara para aklama, yaptırımlardan kaçınma ve diğer yasadışı finansman amaçlarıyla kart doğrulama kontrollerini nasıl kullandıklarına ilişkin şüpheli faaliyetleri belirleyip bildirmenin tüm finans kuruluşlarının sorumluluğunda olduğunu belirtmektedir. Ancak pek çok banka için, sanal para birimlerinin kurumlarını nasıl etkilediği konusunda belirsizlikler hâlâ sürmektedir.

Blanco, bankaların AML politikalarını ve prosedürlerini, özellikle kripto para birimleriyle ilgili olarak, tekrar tekrar kontrol etmeleri gerektiğinin altını çizerek şu açıklamayı yaptı:

“Bankalar bu konular hakkında gerekli incelemeleri yapmalıdır. Aksi takdirde bu durum nasıl olsa sınav uzmanlarınızın ve FinCEN’in, AML programınızın etkinliğini değerlendirirken size soracağı alanlardır. “

Blanco, kripto paraların risklerine maruz kalanların sadece borsalar olmadığını dile getirdi. Bu risklerin aynı zamanda bankalar tarafından da düşünülüp çalışma yapılıyor olması gerektiğini de belirtti.

Şüpheli İşlemler Artıyor

Kripto para analiz firması CipherTrace Labs tarafından 2019 yılında yapılan araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde faaliyet gösteren on büyük perakende bankadan sekiz tanesinin yasadışı kripto para hizmeti işletmeleri (MSB) ile ilişkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu MSB’ler, kayıtsız olarak P2P borsalarından kripto para karşılığında nakit ödemeleri kabul ediyorlar.

Buna ek olarak, birçok P2P borsasında AML veya müşterilerini kayıt altına alan ( KYC ) programları bulunmamaktadır. Bu durum da bankalar ve diğer finans kurumları için kapsamlı bir kara para aklama risklerine neden olmaktadır.

ABD’deki bankalar, yeterli düzeyde AML ve KYC programların sürdürmedikleri için uzun süredir eleştiriliyor. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICJI) , bankalar tarafından 2 trilyon dolardan fazla işlenmiş işlemin şüpheli olarak belirlendiğini bildirdi. Ayrıca bu işlemlerin aslında dondurulması gerektiğini de açıkladı. Yapılan açıklamalara göre bankalar tarafından tespit edilemeyen şüpheli para miktarının aslında çok daha fazla olabileceği düşünülüyor.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version