Muhabbit

FTX Çalışanı: SBF’e Adeta Tapıyorlardı

Ekim 2021’den beri FTX pazarlama departmanında çalışan Danielle Cloud, batan şirkete dair tüm gizli bilgileri açığa döktü.

Batan kripto para borsası FTX’in eski çalışanlarından biri şirketi fahiş oranda lüks harcama yapmakla, obsesif bir ofis kültürüne sahip olmakla ve şirket terapisti tutmaya itecek kadar ağır çalışma şartlarıyla suçladı.

Ekim 2021’den beri FTX’in pazarlama departmanında çalışan Danielle Cloud, şirketin iflasıyla beraber iki hafta önce istifasını verdi.

Her şey tuhaf hissettiriyordu. Neredeyse bir tarikat gibiydi,” diyen Cloud, şirketi Fyre Festival ya da Theranos gibi diğer ünlü dolandırıcılık vakalarıyla kıyasladı.

Şirkete başladığında ne FTX’e ne de kurucusu Sam Bankman-Fried’a (SBF) dair bir fikri olmadığını iddia eden Cloud, çalışmaya başladığı anda ise tüm çalışanların SBF’e “takıntılı” olduğunu fark ettiğini söyledi.

“Sanırım bunda çok da şaşırılacak bir durum yok. Nitekim genç bir çocuktu, prensipleri devrimseldi, fikirleri paha biçilmezdi. Bunlar karşısında ben ne diyebilirim ki?”

Cloud’a göre FTX’te iş bulmanın “en iyi” yolu mevcut bir erkek çalışanın eşi olmaktı. Öyle ki, çalışan eşi bir kadınsanız bir iki ay içerisinde yöneticilik pozisyonuna yükselebiliyordunuz.

“Bu duruma karşı çıkanların yerine hemen yenileri bulunurdu.”

Cloud ayrıca işten mola almanın da FTX sınırları içerisinde bir “şaka”dan ibaret olduğunu dile getirdi.

“Çalışma günleri pazartesiden pazaraydı. Bir çalışan Şükran Günü’nde tatil var mı diye sorduğu için işten atılmıştı.”

Cloud, FTX’in Amerika Birleşik Devletleri kolu olan FTX US’te Müşterini Tanı (KYC) analisti olarak çalışmaya başlamıştı. Mayıs 2022’de ise tam zamanlı pazarlama departmanı pozisyonuna terfi etti. Bu yeni pozisyon sık sık Bahamalar’dan çalışmasını gerektiriyordu.

FTX ve Fahiş Lüks Harcamaları

“Tüm çalışma sistemi bir yandan ikonik, bir yandan da aptalca bir şekilde liyakatsizdi. Parayla neler alınabileceğini burada gördüm.”

Cloud’a göre FTX yöneticileri için milyonlarca dolarlık evleri ya satın alıyor, ya da kiralıyordu ve bu evlerde çılgın partiler özel şefler eşliğinde veriliyordu.

Çalışanların lüks otellerde kalma masrafları karşılanıyor, bir yandan da şirkete ait ya da kiralanmış olan yarım düzine daireye erişim imkanı tanınıyordu.

FTX’in Bahamalar ofisinde 7/24 yemek servisi vardı. Öyle ki, çalışan ayrıcalıkları arasında market alışverişlerinin karşılanması, aylık kuaför masrafının ödenmesi ve iki haftada bir masaj imkanı bulunuyordu.

Emtia Gelecek Ticaret Komisyonu (CFTC) 13 Aralık 2022’de SBF’e FTX müşteri fonlarını lüks gayrimenkul yatırımlarına harcadığı gerekçesiyle dava açtı.

İddialara göre FTX Bahamalar’dan 35 farklı mülk alarak gayrimenkule 250 milyon dolardan fazla harcadı.

Neden FTX Bir Terapiste İhtiyaç Duydu?

Cloud, SBF’in şirkete uzun saatler çalışma zorunluluğu ve genel olarak ağır çalışma şartları nedeniyle Dr. George K. Lerner isimli bir psikoloğu işe aldığını belirtti.

Girişim firması Sequoia Capital SBF’e dair Eylül 2022’de yazdığı, şimdi silinmiş olan, profilinde Lerner’i şöyle tanımlıyor: “SBF’i en iyi tanıyan kişi ve FTX’in şirket terapisti.

Cloud Lerner’ın şirkete iş geliştirme üzerine danışılan bir koç olarak getirildiğini, aynı zamanda çalışan memnuniyetine eleştirel bir tutumla yaklaştığını anca bir yandan da kendisine özel hayatına ve nişanlısına dair sorular sorduğunu iddia etti.

İlginizi çekebilir: FTX Borsasının Diğer Yetkilileri Gary Wang ve Nishad Singh Nerede?

Cloud’un bir diğer iddiası da yönetim departmanında çalışanlara zorla Kaliforniya ve Florida’dan Bahamalar’ın başkenti Nassau’ya illegal ilaç getirttirilmesi oldu.

13 Aralık 2022’de ABD Kongresi’nde gerçekleşen oturumda yeni FTX CEO’su John Ray şirkette hiçbir işlemin kaydının tutulmadığını, tüm emirlerin ve harcamaların mesajlaşma uygulaması Slack üzerinden iletildiğini ifade etmişti. Ray ayrıca şirketin muhasebe yazılımı olarak Quickbooks’u kullandığına dikkat çekmiş, söz konusu yazılımın milyarlarca dolarlık bir şirkete uygun olmadığını hatırlatmıştı.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz

Son Yazılar

Exit mobile version