FTX CEO’su: Her Şey Çok Daha Kötü Olabilirdi!
Eski FTX CEO’su Sam Bankman-Fried New York Times’a (NYT) verdiği röportajda imparatorluğunun çökme nedenlerini anlattı.
İflas haberiyle kripto para dünyasına bomba gibi düşen eski FTX CEO’su Sam Bankman-Fried New York Times’a (NYT) verdiği röportajda imparatorluğunun çökme nedenlerini anlattı.
NYT tarafından “şaşırtıcı derecede sakin” olarak tanımlanan Bankman-Fried, “her şey çok daha kötü olabilirdi” sözleriyle durumun potansiyel vahametini ortaya koydu.
Bankman-Fried’ın adı bir zamanlar John Pierpont Morgan ve Warren Buffett gibi finans dünyasının titanlarıyla bir arada anılıyordu. Ancak eski CEO’nun kurduğu FTX imparatorluğunun geçtiğimiz hafta gerçekleşen çöküşü, 8 milyar dolarlık cari açığı ve kaçınılmaz olarak gelen iflas başvurusu o görkemli günleri şimdiden geride bırakmayı başardı. FTX iflasıyla sektörün tamamında derin bir etki bıraktı, öyle ki diğer kripto para şirketleri de istikrarsızlık ve blockchain teknolojisine yönelen güvensizlikle baş başa kaldılar.
FTX usulca çöküşe doğru ilerlerken 30 yaşındaki Bankman-Fried birkaç Twitter gönderisi ve çalışanlara atılan bazı e-mailler dışında büyük ölçüde sessizliğini korudu, ta ki NYT ile gerçekleşen röportaja kadar. Röportajın ana konusu ise henüz ilk cümleden belliydi: FTX’in iflası ve Bankman-Fried’ın pişmanlıkları.
Borsanın marjin pozisyonunun sandığından çok daha fazla olduğunu dile getiren Bankman-Fried, rakamın milyarlarca dolar olduğunu dile getirdi ve riskin oldukça büyük olduğunun altını çizdi. Konuya dair daha fazla ayrıntı vermekten kaçınan eski CEO sözlerine “keşke daha az sorumluluğun altına girseydim” diyerek devam etti.
Eski FTX CEO’su kripto para topluluğundan gelen şirketi sektör genelinde çok hızlı ve geniş çapta genişlettiği yönünde gelen eleştirilere de katıldığını söyledi ve başka sorumluluklarının FTX’in batışa doğru ilerlediği gerçeğini görmesine engel olduğunu dile getirdi.
“Ne yaptığıma biraz daha konsantre olsaydım, daha dikkatli bir iş çıkartabilirdim. Böylece mevcut risklerin daha fazla farkında olurdum.”
Bankman-Fried ayrıca an itibarıyla yasal düzenleyiciler, iflas memurları ve şirket yetkilileriyle müşteriler için en iyi çözümün ne olacağı konusunda da irtibatta olduğunu belirtti.
Eski FTX CEO’su Hem Aşkından Hem İşinden Oldu
Yakın çevresindeki iş arkadaşlarına fazla mı güvendiği sorusuna cevap olarak “gerçekçi olmak gerekirse kimsenin 15’ten fazla insanla yakın ilişki sürdürebileceğine inanmıyorum” diyerek cevap veren FTX CEO’su, Alameda Research’ın başı Caroline Ellison ile olan romantik ilişkisinin de son bulduğunu ifade etti.
Alameda ile FTX arasında ilişki Bankman-Fried’ın çöküşünün temelini oluşturdu. Eski CEO şirketini 2017 senesinde Berkeley, Calif.’de kurdu. Kısa sürede milyonlarca dolar kazanmaya başlayan şirketin merkezi 2019 senesinde Hong Kong’a taşındı. Bu taşınma sürecinde Ellison’ın dahil olduğu küçük bir grup yatırımcı da eklendi.
FTX ve Alameda birbirlerine sıkı sıkıya bağlıydılar. Alameda FTX platformu üzerinde ticaret işlemleri gerçekleştirerek bazen borsanın diğer müşterileri kaybettiği halde bu durumlardan kazançlı çıkmayı başardı. Durumu eleştirenler bunun bir çıkar çatışması olduğunu dile getiriyordu. Bankman-Fried geçmişte bu durumu savunmuş, Alameda’nın platforma önemli oranda likidite sağladığını iddia etmişti.
Ellison tarafından yönetilen Alameda’da Bankman-Fried da söz sahibiydi. Özellikle büyük işlemler üzerine alınan kararlarda büyük rol oynuyordu. Öyle ki, iki şirket arasında pek de bir ayrışma yok gibiydi. Örneğin, teknik olarak Alameda’nın başka bir ofisten idare edilmesi gerekirken, Ellison pek çok kez FTX ofisinden çalışırken görülmüştü.
İlginizi çekebilir: FTX Nasıl İflas Etti? Tüm Detaylar!
2021 senesinde FTX Bahamalar’a taşındı, böylece Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) riskli görülen bazı ticari işlemleri de gerçekleştirme imkanı oldu. Albany’deki 5 odalı bir çatı katı dairesinde Ellison ve 8 başka kişiyle beraber yaşayan Bankman-Fried’ın Alameda’nın yöneticisiyle ilişki yaşadığı da bu süreçte gündeme geldi.
Eski FTX’ yöneticisinin 2017’den beri gerçekleştirdiği belki en hırslı hamlesi ise Washington’daki kripto para yasal düzenlemesini şekillendirme hamlesi oldu. Ancak Bankman-Fried’ın artan etkisini kullandığı tek alan yasalar değildi. Eski CEO bu etkiyi rakibi Changpeng Zhao’yu eleştirmek için de sık sık kullandı.
Binance’in CEO’su olan Zhao’ya saldırmanın kendi adına “iyi bir stratejik hamle olmadığını” belirten Bankman-Fried, her ne kadar gördüğü şeyleri tasvip etmese de sesini çıkarmamasının kendisinin daha hayrına olacağını yeni fark ettiğini ifade etti.
İlginizi çekebilir: MASAK’tan FTX’e İnceleme!
NYT’a göre Bankman-Fried potansiyel bir hapis yatma ihtimalinden bahsetmekten kaçındı. Ancak Storybook Brawl isimli bir video oyunu oynayarak zamanını geçirdiğini belirtmeyi ihmal etmedi.
“Kafamı dağıtmama yardımcı oluyor.”
Geçtiğimiz iki günde attığı şifreli gibi gözüken tweet’ler sorulduğunda ise Bankman-Fried’ın cevabı şu oldu:
“Bilmiyorum, doğaçlama yapıyorum.”
Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom
Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.