Muhabbit

FTX Çöküşü Sonrası Bahamalar’ın Başı Belada!

FTX iflasının Bahamalar’da yarattığı etkinin özellikle ekonomideki yankılarının uzun bir süre süreceği tahmin ediliyor

Kripto para borsası FTX iflas ederek dünya genelinde bir şok dalgasına sebebiyet verdi. Olayın şirketin merkezinin yer aldığı Bahamalar’da yarattığı etkinin ise yankılarının uzun bir süre süreceği tahmin ediliyor. Ada ülkesinin vatandaşlarının hala olanı biteni anlamlandırmakta zorlandığı ancak geleceğe dair iyimser tutumlarını koruduğu ifade ediliyor.

Wall Street Journal’ın aktardığına göre rahat yasal düzenlemeleriyle pek çok kripto para girişiminin merkez üssü olan Bahamalar, FTX çöküşüyle büyük bir sarsıntı geçirdi. 

2019 senesinde Dorian Kasırgası’yla sarsılan ülke, kısa bir süre sonra da pandemiden etkilenmiş, bir türlü ekonomisini güçlendirme girişimlerini başarıyla tamamlayamamıştı. Bahamalar’ın ekonomisi büyük oranda turizme ve gayri safi yurtiçi hasılasının önemli bir kısmı için açık deniz bankacılığına dayanıyor. 

Öyle görünüyor ki ülkenin Başbakanı Philip Davis kripto paraları bu ekonomik çalkantıdan kaçış için elverişli bir girişim alanı olarak gördü.

Ancak FTX iflasıyla Davis’in kripto paralara dair inancını boşa çıkardı. Öyle ki, şirketin iflasıyla beraber ülkede işsizlik oranının ciddi oranda arttığı konuşuluyor.

FTX Bahamalar Ekonomisini Nasıl Etkiledi?

Yerel halka istihdam sağlayan FTX, iddialara göre yemek harcamalarına haftada 100.000 dolar ayırıyordu. Ayrıca şirket çalışanların adada seyahat edebilmesi için özel servis hizmetleri de sağlıyordu. FTX lojistik, etkinlik planlama ve yasal uyumluluk alanlarında da pek çok Bahamalı’yı işe aldı. 

FTX’in çöküşüyle beraber şirket için çalışan ve yüksek harcamalarıyla ada ekonomisini canlandıran yabancıların ülkeyi terk ettiği ve an itibarıyla Bahamalı pek çok güvenlik görevlisinin bu insanlardan geriye kalan boş binaları koruduğu belirtiliyor. 

Ünlü borsanın çöküşü sonrasında kripto para topluluğundan bazı isimler söz konusu çöküşün ada üzerindeki etkisi için herhangi bir sempati beslemediklerini dile getirmişti. Örneğin Hacker News kullanıcısı Matkoniecz şu sözleri söylemişti:

“Bahamaların zengin insanlara ve şirketlere vergi kaçırmakta yardım ettiğini düşünürsek, (FTX iflasının yarattığı) negatif etkilere yönelik sempatim oldukça sınırlı.”

Exendroinient00 ise ironiye başvurarak hislerini şöyle ifade etmişti:

“Bütün dolandırıcıları adanızda dolandırıcılık yapmak için davet etmekte herhangi bir sakınca yok.”

İlginizi çekebilir: Türkiye FTX Varlıklarına El Koydu!

İflastan bir süre sonra Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonu FTX cüzdanlarında bulunan varlıkların devlet kontrolündeki cüzdanlara aktarılması emrini verdi.

Basın bülteniyle gerçekleştirilen duyuruda komisyonun söz konusu kararı müşterilerin varlıklarını korumak amacıyla gerektiğinde müdahale edebilmek için aldığı ifade edildi. 

“Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonu yetkileri kapsamında Bahamalar Yüksek Mahkemesi’nin aldığı bir karar doğrultusunda hareket ederek FTX Digital Markets Ltd.’ye ait tüm dijital varlıkların güvenlik amacıyla komisyon tarafından kontrol edilen bir dijital cüzdana aktarılmasına kanaat getirdi. Şirketin müşterilerini ve yatırımcılarını korumak için böyle bir acil müdahale şarttı.” 

FTX, 11 Kasım 2022’de iflas başvurusunda bulundu. FTX bünyesinde bulunmayan bir dizi şirketin de yanlışlıkla adının yer aldığı başvuru kripto para dünyasında kaosa yol açtı. 11 Kasım 2022 akşamında hacklendiği ortaya çıkan şirketin cüzdanlarından yüz milyonlarca dolar değerinde kripto para çekildi. 

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version