Muhabbit

FTX İflasıyla Latin Amerika Kripto Para Konferansına Damga Vurdu!

Hafta sonu boyunca süren LaBitConf 2022’ye damga vuran konu gündeme bomba gibi düşen FTX borsasının iflas haberi oldu.

FTX borsa

ftx borsa

Latin Amerika’nın en büyük kripto para konferansı LaBitConf 2022 11 Kasım 2022 Cuma günü başladı. Hafta sonu boyunca süren konferansa damga vuran konu ise gündeme bomba gibi düşen FTX borsasının iflas haberi oldu.

Arjantin’in Buenos Aires şehrinde toplanan kripto para meraklıları sektörü tüm yönleriyle ele almak üzere neşeli bir atmosferde bir araya geldiler. Ancak FTX’ten gelen kötü haberler çok geçmeden konferansın gidişatını bambaşka bir yöne çevirdi.

Cumartesi günü sektörün önde gelen isimleri sahnede kendilerine yer bulduklarında FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’ın Bahamalar’ı terk edip Arjantin’e kaçtığı dedikoduları yayılmaya başlamıştı. Devamında yalan olduğu ortaya çıkan bu dedikodular konferanstaki FTX tartışmalarının başlangıcı oldu. 

Öyle ki, belki de konferansa katılan en ünlü isim olan Vitalik Buterin haberler karşısında planlanandan daha erken bir vakitte konuşma yapma kararı alıp FTX CEO’sunu “1930’ların diktatörlerine” benzetti.

FTX İflası Dikkatleri Diğer Kripto Para Borsalarına Çekti!

An itibarıyla çeşitli suçlardan soruşturulan Bankman-Fried’ın çöken kripto para imparatorluğu akıllara şu soruyu getirdi: Diğer kripto para borsalarının ve girişimlerinin de böyle bir akıbete uğramayacağını garanti eden herhangi bir atılımları var mı? LaBitConf işte tam bu soruya cevap arayarak hafta sonu boyunca sektörü bütünüyle irdeledi.

Latin Amerika’nın en popüler borsası olan Meksika merkezli Bitso’ya göre FTX’te nelerin yanlış gittiği oldukça net. Öyle ki, Bitso’nun iddialarına göre böyle bir durumun kendi başlarına gelmesi imkansız çünkü Bitso için her zaman “büyüyememek pahasına dahi olsa güvenlik önceliğimiz.” 

Coinbase CEO’su Brian Armstrong da geçtiğimiz hafta konuya dair benzer açıklamalarda bulunmuş, böyle durumlara çözüm bulunması için açık ve anlaşılır yasal düzenlemelerin şart olduğunu dile getirmişti. 

Senatör Elizabeth Warren’ın FTX krizine binaen “sert yaptırımlar” uygulanması çağrısı üzerine açıklamalarda bulunan Coinbase CEO’su ABD’deki yasal düzenleme eksikliğinden Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nu (SEC) sorumlu tuttu. Armstrong’a göre bu yasal belirsizlik ticari işlemlerin %95’ini ABD dışına itiyor.

SEC ile halihazırda mahkemelik olan Ripple CEO’su Brad Garlinghouse ise Singapur’u örnek olarak gösterdi. Garlinghouse’a göre şirketlerin ABD’deki yasalara uyabilmek için takip edebilecekleri, yol gösteren herhangi bir rehber yok. Singapur’da ise açık ve anlaşılır bir lisans yapısı ve vergi ekonomisi var. Haliyle Singapur’da yasalara uymak, ABD’de uymaktan çok daha kolay oluyor. 

BitGet’in Latin Amerika ve İspanya Operasyon Sorumlusu Mario Iemma ise krizlerin fırsatlara çevrilebileceğine odaklandı. Singapur merkezli BitGet, yeni teknolojisiyle kullanıcıların borsadaki likidite oranını her daim takip edebilmesine olanak sağlıyor. Iemma’ya göre borsanın sağladığı bu şeffaflık sektörün geniş kitleler tarafından benimsenmesinde büyük rol oynayacak.

İlginizi çekebilir: FTX İle Sponsorluk Anlaşması Yapan Dev Şirketler, Anlaşmaları İptal Etmeye Başladı!

Blockchain şirketi Koibanx CEO’su Leo Elduayen de FTX ve Celsius gibi şirketlere karşı “gözümüzü açmamız” gerektiğini dile getirdi ve bu şirketlerin gerçek Web3 şirketleri olmadığını belirtti.

Diğer bazı konuşmacılar ise konuya dair oldukça radikal görüşlere sahiplerdi. Örneğin eksantrik görünümüyle tanınan Bitcoin geliştiricisi Jimmy Song sahnede  yüksek bir tonla gerçekleştirdiği konuşmasında olan biten her şeyin kullanıcıların suçu olduğunu iddia etti.

“En nihayetinde insanlar FTX’e güvendi ve FTX müşterilerine kazık attı. Bitcoin’de bizim yerleştirmeye çalıştığımız düşünce şu: Güvenme, doğrula. Birine güvendiğiniz anda ona güç vermiş oluyorsunuz.”

Söz konusu cümlelere gelen alkışların azlığı Song’un görüşlerinin genel kripto para camiası tarafından benimsenmediğine yönelik bir işaret olarak yorumlandı.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version