Muhabbit

Binance FTX’i Satın mı Alıyor? Peki Tam Olarak Neler Yaşandı? İşte Detaylar.

Kripto para piyasasını derinden etkileyen Binance ve FTX gelişmesine dair yaşanan tüm gelişmeleri, basite indirgeyerek derlemek istedik.

Uzun zamandır yaşanan çalkantılı süreçte bugün son bomba patladı. FTX Kurucu ve CEO’su Sam Bankman-Fried (SBF) ile Binance Kurucu ve CEO’su Changpeng Zhao (CZ), Twitter üzerinden peşi sıra paylaşımlarda bulundu.

Yapılan paylaşımlarda Binance’in FTX’i bünyesine katacağı ve bunun için bir ön anlaşma yapıldığı ifade edildi. Peki tüm bu olanlar nasıl başladı ve nasıl buralara kadar gelindi? Detaylıca inceleyelim.

İlginizi çekebilir: Sam Bankman Fried Kimdir?

FTX ve Alameda Research

Dolar milyarderi olarak bilinen SBF’in imparatorluğu iki ana yapıdan oluşuyordu: FTX (kripto para borsası) ve Alameda Research (yatırım ve trade şirketi).

Bu iki yapı her ne kadar birbirinden ayrı işletmeler gibi görünse de; Alameda’nın bilançosunda tamamen FTX’in, özellikle de FTX’in yerel tokenı olan FTT’nin bulunduğu ortaya çıktı. Bu FTT’lerin ise, FTX üzerinde işlem yapan kullanıcıların işlem ücretlerinde indirim alabilmeleri için bulundurdukları varlıklar olduğu anlaşıldı.

Bu bilanço yapısı her ne kadar yasal olsa da bu farkındalık; SBF’in sahibi olduğu Alameda’nın “o kadar da büyük” bir firma olmadığını, sermayesinde başka bir kripto para ya da fiat para birimi bulundurmayan ve gücünü yalnızca kardeş firmasında bulunan FTT’lerden alan bir yapı olduğunu gösteriyordu. Böylelikle şu anlaşıldı: Bu iki firma, “olağan dışı şekilde” birbirine bağlıydı.

Binance, FTX Yatırımcısıydı

Bir diğer önemli gelişme ise Binance’in FTX’te bir payının olduğunun anlaşılmasıydı. 6 Kasım 2022 tarihinde Binance CEO’su CZ attığı tweet’te; 2,1 milyar dolar değerinde olan BUSD ve 23 milyon adet FTT’yi Binance hesaplarına çektiklerini ve ellerinde bulunan FTT’leri zamana yayarak elden çıkaracaklarını açıkladı.

İlginizi çekebilir: Kripto Para Borsası Binance, FTT Tokenlarını Satacak!

Bu haber üzerine piyasada bir telaş havası oluştu. FTX kullanıcıları ellerinde bulundurdukları FTT’leri satmaya ya da platformda bulunan varlıklarını platform dışına aktarmaya çalıştı.

Çekim İşlemleri Durduruldu ve Açıklama Geldi

Bugüne geldiğimizde (08.11.2022), gündüz saatlerinde FTX’ten çekim işlemlerine izin verilmediği ortaya çıktı. Bekleyişin ardından, önce FTX CEO’su SBF ve sonrasında Binance CEO’su CZ, art arda paylaşımlar yaptı.

Likidite problemi yaşayan FTX borsası anlaşılan o ki Binance’ten yardım istemek zorunda kalmış ve CZ ise bu isteği geri çevirmemişti.

İlginizi çekebilir: Binance CEO’su Changpeng Zhao Şirketini Nasıl Yönetiyor? İşte 9 Maddede CZ İlkeleri!

Her iki ünlü isim de benzer açıklamalarda bulunarak Binance’in FTX.com’u satın alma sürecine başladığını duyurdu. Ön satış anlaşmasının henüz resmi bir geçerliliği bulunmuyor ve ilerleyen süreçte Binance tarafından FTX için ayrıntılı bir inceleme süreci başlatılacak.

Şimdilik FTX.US şirketi anlaşma kapsamında bulunmuyor. FTX TR’ın da benzer şekilde akıbetinin ne olacağı henüz bilinmiyor. Haberin yazıldığı şu dakikalarda FTT fiyatı 4,62 dolardan değer görürken yaşanan gelişme ile birlikte tüm kripto para piyasası da olumsuz etkilenmiş durumda.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha fazla Borsa haberi için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version