Muhabbit

FTX Soruşturmasında Çember Daralıyor! Ellison ve Wang Suçlarını İtiraf Etti!

Eski Alameda Research CEO’su Caroline Ellison ve FTX Kurucu Ortağı Gary Wang, kripto para borsasının iflasındaki rollerini itiraf ettiler. 

Eski Alameda Research CEO’su Caroline Ellison ve FTX Kurucu Ortağı Gary Wang, ünlü kripto para borsasının iflasındaki rollerini itiraf ettiler. 

Eski FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’ın (SBF) en yakını olarak bilinen Ellison ve Wang, SBF’e karşı FTX’in iflasını çözüme kavuşturmak için Amerikalı yetkililerle işbirliğine gitti. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ikiliyi ayrıca FTX’in hisse senedi yatırımcılarını yıllar boyunca dolandırmaktan da yargılayacağını duyurdu. Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu (FTC) ise ikilinin suçlarını itiraf etmesi sonrasında şikayetini geri çekti. 

New York Savcılığı’nın Twitter hesabında paylaşılan video bildirgesinde Savcı Damian Williams hem Ellison’ın hem de Wang’ın suçlarını itiraf ettiklerini ve New York Güney Bölgesi ile davada işbirliğine gittiklerini duyurdu. 

“Size geçen hafta da yaptığım duyuruyu tekrar ediyorum: Eğer FTX’te ya da Alameda’da herhangi bir uygunsuzluğa dahil olduysanız, şimdi itiraf etme zamanı. Hızlı hareket ediyoruz ve sabrımız sonsuza dek sürmeyecek.”

Williams Bahamalar’a, ABD Bahamalar Büyükelçiliği’ne ve Adalet Bakanlığı’nın Uluslararası İşler birimine desteklerinden ötürü teşekkür etti. 

“Sam Bankman-Fried artık FBI gözetimi altında ve ABD’ye doğru yola çıktı. Direkt olarak New York Güney Bölgesi’ne tahliye edilecek ve olabilecek en erken tarihte bölge hakiminin karşısına çıkacak.”

New York Times’a konuşan Wang’ın avukatı müvekkilinin pozisyonunu şu sözlerle açıkladı:

“Gary davranışlarının sorumluluğunu üstlendi ve işbirliğine giden bir tanık olarak yükümlülüklerini oldukça ciddiye alıyor.” 

Williams konuşmasında eski FTX Dijital Başkanı Ryan Salame’ye değinmedi. Salame, FTX’in iflas başvurusundan yalnızca birkaç gün önce Bahamalı yetkilileri FTX’in müşteri sermayesini Alameda Research’ün kayıplarını örtmek için kullandığı konusunda uyarmıştı. 

Salame yetkililere bu işlemi gerçekleştirme yetkisine sahip isimlerin SBF, mühendislik birimi başı Nishad Singh ve Gary Wang olduğunu da eklemişti. 

SBF sekiz farklı elektronik dolandırıcılığı, kara para aklama ve kumpas suçlamasıyla karşı karşıya. Eğer suçlu bulunursa, federal hapishanede 115 sene geçirmesi söz konusu. Ayrıca Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu kendisini menkul kıymetler ihlalleriyle de suçluyor.  

SEC, Ellison ve Wang’i “Aktif Katılımcı” İlan Etti

Adalet Bakanlığı’yla paralel olarak hareket eden SEC, Ellison ve Wang’e yönelik ayrıca suçlamalarda bulundu. SEC Başkanı Gary Gensler şu sözleri söyledi:

“Caroline Ellison ve Sam Bankman-Fried, FTX’in bir parçası olan borsa kripto para menkul kıymet token’ı FTT’nin fiyatını manipüle etmek için girişimlerde bulundu. Böylece dayanıksız işlerinin değerini artırmaya kalktılar. FTT ve dayanıksız işin geri kalanı çöktüğünde, SBF, Ellison ve Wang yatırımcıları bir başlarına bıraktı. Kripto para platformları menkul kıymetler kanunlarına uyana dek, yatırımcılar bir takım risklerle karşı karşıya olacak. Sektörü kanunlara uygun bir hale getirmek SEC için bir öncelik olmaya devam ediyor.”

SEC duyurusunda SEC’in İcra Bölümü Başkanı Sanjay Wadhwa, ikiliyi “FTX yatırımcılarından bilgi gizlenmesini salık veren dolandırıcılığın aktif katılımcıları” olarak tanımladı. 

Ellison ve Wang SBF ile “Alameda’nın açıklanmayan sözleşmesi uyarınca FTX’ten aldığı açıklanmayan krediler için teminat görevi gören FTT’nin değerini yapay olarak artırmak için” ortak çalıştılar.”

CFTC: FTX ve Alameda “Gizli ve Pervasız” Hareket Ettiler

CFTC ise Ellison’ı dolandırıcılık ve materyallerin yanlış yorumlanması ile, Wang’ı ise dijital varlıkların satışına dair dolandırıcılıkla suçladığını dile getirdi. 

İlginizi çekebilir: FTX Çalışanı: SBF’e Adeta Tapıyorlardı

Komisyona göre Wang, FTX ticaret platformunun altında yatan kodda Alameda’nın “FTX’te esasen sınırsız bir kredi limiti” sürdürmesine izin veren özellikler yarattı. Komisyona göre sistem Alameda’ya “platformda işlem yaparken haksız bir avantaj” sağlayacak şekilde, daha hızlı işlem gerçekleştirme süreleri ve çeşitli kontrollerden muafiyetler sağlayacak şekilde ayarlanmıştı.

“Bu kritik kod özellikleri ve yapısal istisnalar, Alameda’nın FTX müşteri varlıklarını FTX platformundan gizlice ve pervasızca çekmesine imkan tanıdı. Dijital varlıklar için kapsamlı bir yasal düzenleme oluşturuluncaya dek CFTC elindeki tüm gücü piyasa katılımcılarını korumak için kullanacak, ayrıca emtia piyasalarının bütünlüğünü de sağlamaya çalışacak.”

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz

Son Yazılar

Exit mobile version