Muhabbit

FTX’in Çöküşünden Sorumlu Caroline Ellison Kimdir?

Bir deha mı yoksa hırsız mı?

Dünyanın en büyük borsalarından biri olan FTX borsasının iflasını herkes duymuştur. Eski FTX CEO’su Sam Bankman-Fried, müşterilerinin paralarını çalarak Alameda Research’ün borçlarını ödemeye çalıştı. Peki FTX için sonun başlangıcı olan Alameda Research’ü bu kadar önemli kılan neydi? Caroline Ellison’ın FTX borsası için önemi neden bu kadar büyük?

Bilinen hikaye eski FTX ve Alameda çalışanlarının, FTX CEO’su SBF ile Alameda CEO’su Caroline Ellison arasında romantik bir ilişki olduğunu açıklamasıydı.

Matematik ve analiz konusunda uzman olduğu iddia edilen Ellison, hem FTX borsasının arkasındaki deha hem de yıkılışından sorumlu kişi olarak görülüyor. Peki bu kadar önemli olaylarda yer alan bir kişinin ismi nasıl bu kadar az duyuldu?

Ellison ve SBF, FTX borsası kurulmadan önce de tanışıyordu. İkilinin uzun bir geçmişi olsa da, SBF hep medya önünde olurken, Ellison hep gölgelerde saklandı. FTX borsasının iflası üzerine gizli bilgilerin ortaya çıkmaya başlamasıyla, Ellison’un sosyal platformlardaki bilgileri ortadan kaybolmaya başladı. Kısa sürede Ellison’un; LinkedIn, diğer sosyal medya hesapları ve fotoğrafları gibi birçok veri sanal ortamdan silindi. Peki gölgelerde yaşayan Caroline Ellison kimdir?

İlginizi çekebilir: FTX’in çöküşü nasıl başladı?

Caroline Ellison’ın İlk Yılları

1994 doğumlu Caroline Ellison’ın babası Glenn Ellison, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ekonomi bölüm başkanıdır. Annesi Sara Fisher ise MIT’de ekonomi alanında kıdemli öğretim görevlisidir. Boston’un dışında büyüyen Caroline’ın orta okulda matematiğe ve ekonomiye olan ilgisi ortaya çıktı. Diğer çocukların legolar ile oynadığı dönemde Caroline, Bayes teoremi üzerinde çalışıyordu. Bayes teoremi, bir olayın meydana gelme olasılığının, olaya yönelik ek bilgi edinilmesi halinde nasıl değişeceğini gösteren teoremdir.

Ellison matematik ve ekonomi ile o kadar haşır neşir oldu ki, babasına bir doğum gününde doğum günü kartı yazmak yerine Toys ‘R’ Us’ta doldurulmuş hayvan fiyatları üzerine ekonomik bir çalışma sundu.

Caroline Ellison’ın Eğitim Hayatı

Newton North lisesine giden Ellison, burada birçok matematik ödülü için yarıştı. 2011 yılında ise ABD’yi Uluslararası Dilbilim Olimpiyatları’nda temsil etti. 2012 yılında ise Ulusal Başarı Bursu kazandı.

2012 yılında Stanford Üniversitesine giren Ellison, 2013 ile 2015 yılları arasında ABD’de düzenlenen matematik olimpiyatlarında ilk 500 arasına girdi. Burada “altruism” adı verilen ve etkili fedakarlık olarak bilinen felsefi alana yöneldi. Silikon Vadisi’nde popüler olan “altruism”, insanların dünya üzerinde olumlu bir etkiye sahip olma çabalarını en üst düzeye çıkarmaya çalışıyor.

Caroline Ellison’ın Kariyeri

Stanford’dan mezun olduktan sonra Ellison, borsa şirketi Jane Street’te çalışmaya başladı. Burada hayatını değiştiren adam Sam Bankman-Fried (SBF) ile tanıştı. Ellison, 19 ay burada çalıştıktan sonra Bankman-Fried’ın yardımıyla Alameda’ya geçiş yaptı. Ellison’ın iş arkadaşlarından Tom Gill, SBF ve Ellison hakkında şunları söyledi:

“İkisi de “altruism”e meraklıydı. Jane Street’teki birçok kişi öyle idi ancak bu fikir onları yakınlaştırdı. Buradaki fikirleri dünya için en iyi şeyin kendilerinin zengin olması ve sonrasında bağış yapmak olduğuydu. Bu oldukça bencilce bir hareketti.”

Ellison, 2018 yılında Alameda şirketine girdiğinde buranın gelişigüzel bir girişim olduğunu fark etti. Buraya gelişi hakkında Forbes’e konuşan Ellison, “Ne yaptığımızı biz de bilmiyorduk” yorumunu yapmıştı. Ellison, burada SBF’nin yakın arkadaşları Nishad Singh, Gary Wang ve Sam Trabucco ile tanıştı.

2018 yılının sonunda SBF, şirketin merkezini Kaliforniya’dan Hong Kong’a taşıdı. Binance ve Crypto.com gibi büyük borsaların merkezinin burada olması ve şehrin düzenleyici ortamı bu fikirde büyük yer oynadı. Bunlardan dolayı da SBF, Alameda’nın Hong Kong’ta olmasını istedi. Şirket burada ofisini oturtana kadar en az bir düzine ofis değiştirdi.

İlginizi çekebilir: FTX’in Eski CEO’su Sam Bankman Fried Kimdir?

Ancak SBF bu süreçte çalışmaya devam etti ve 2019 yılında Binance’in ilk fon desteği sayesinde FTX borsasını başlattı. Vadeli işlemlerin kısaltması olarak ismi verilen FTX borsası, Alameda’nın bir yan projesi olarak kuruldu. SBF’nin yeni borsa üzerine odaklanmasıyla Ellison da Alameda’nın büyümesine yardımcı oldu ve 2021 Ekim ayında Trabucco ile şirketin ortak CEO’su oldu. Günlük 5 milyar dolar işlem gören borsa, Ellison’ı sektörün ön saflarına itti. Bundan kısa süre sonra Trabucco ve Ellison “Forbes 30 Under 30″ listesine girdiler. 2022 Ağustos ayında Trabucco’nun istifasından sonra Ellison şirketin tek CEO’su oldu.

Alameda çalışanları Trabucco’nun istifasının ayrılmadan çok önce belli olduğunu açıklamıştı. Trabucco, Twitter üzerinden işinin çok yorucu olduğunu ve artık verimli çalışamadığını belirtmişti.

FTX borsasının tanınırlığı arttıkça Alameda geri planda kaldı. Hatta FTX’in bazı yatırımcıları Alameda’nın rolü hakkında sorular sormaya başladı. SBF’nin FTX borsası ile parlamaya başlaması sonrasında Ellison da Alameda ile gölgelerde kaldı. Öyle ki Alameda’dan fon alan bir projenin CEO’su Forbes’e verdiği röportajda şirketten yatırım almalarına rağmen Ellison ile hiçbir zaman etkileşime girmediğini belirtti.

İlginizi çekebilir: FTX Hakkında Son Haberler!

Çöküşün Başlangıcı

6 Kasım 2022 tarihinde Coindesk, Alameda Research’ün bilançosu ve FTX ile olan ilişkisi hakkında endişelerini dile getirdi. Ellison, Coindesk’e cevap olarak yayınlanan bilanço bilgilerinin Alameda’nın sadece bazı varlıklarını içerdiğini ve şirketin 10 milyar dolardan fazla ek varlığı olduğunu söyledi. Ancak Wall Street Journal ve The New York Times‘tan alınan isimsiz kaynaklara göre Ellison, 9 Kasım 2022 tarihinde çalışanları ile olduğu bir online görüşmede FTX’in Alameda’nın yükümlülüklerini yerine getirmesine yardımcı olmak için müşterilerin fonlarını kullandığını itiraf etti. Toplantıda Ellison, SBF’nin ve diğer 2 FTX yetkilisi Nishad Singh ve Gary Wang’in durumun farkında olduklarını belirtti.

FTX borsasının, Alameda’nın ve 100’den fazla bağlantılı şirketin Bölüm 11 iflas başvurusundan sonra Ellison, John J. Ray III tarafından görevinden alındı.

Caroline Ellison Hakkında Devam Eden Yasal Süreç

2022 Aralık ayında Ellison, avukatlık şirketi WilmerHale’den bir avukat kiraladı. 18 Aralık 2022 tarihinde ise savcılık ile savunma pazarlığına girdi. Anlaşma sonucunda Ellison, elektronik dolandırıcılık ve kara para aklama gibi çeşitli suçlamaları kabul etti. Aynı gün FTX Kurucu Ortağı Gary Wang de birçok suçlamadan suçlu bulundu.

Daha sonra açığa çıkan bilgilerde Ellison, ABD Bölge Yargıcı Ronnie Abrams‘a verdiği ifadesinde şu ifadeleri verdiği ortaya çıktı:

“Alameda’nın borçlanma boyutunu ve Alameda’nın FTX yöneticilerine verdiği milyarlarca dolarlık krediyi gizleyen üç aylık bilançolar hazırladık.”

Ellison ayrıca yargıca Sam Bankman-Fried ve diğer FTX yöneticilerinin Alameda Research’ten milyarlarca dolarlık gizli kredi aldıklarını da itiraf etti.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha fazla Kimdir Haberi için: Kimdir Haberleri

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz

Son Yazılar

Exit mobile version