Muhabbit

Gavin Wood Kimdir?

Ethereum ve Polkadot’un yazılımlarının arkasındaki isim Gavin Wood kimdir?

Kripto para dünyasında birçok ünlü isim bulunuyor ve birçok önemli kişinin ismi ise çok az kişi tarafından bilinir durumda. Bunlardan bir tanesi de hem Ethereum’da hem de Polkadot’da önemli görevleri bulunan Gavin Wood’dur.

1980 İngiltere doğumlu olan Wood, York Üniversitesi’nde Bilgisayar Sistemleri ve Yazılım Mühendisliği’nden Yüksek Lisans ile mezun oldu. Sonrasında ise 2005 yılında “Müzikal sesin ortak navigasyonuna yardımcı olmak için içeriğe dayalı görselleştirme” başlıklı tez ile doktorasını tamamladı.

Doktorasından sonra yazılım programcılığında çalışmaya devam eden Wood, büyüleyici bir kariyere başlamış oldu. Wood, kripto para sektörüne girmeden önce yeni nesil oyun motorları, genişletilebilir ve ölçeklenebilir bir ses sinyali iyileştirme projesi ve ayrıca ilk C ++ dil yazılımı olan Martta’da çalıştı.

2013 yılında Wood ve Vitalik Buterin’i ortak bir arkadaşları tanıştırınca Wood’un kariyeri kripto paralara doğru kaydı ve Ethereum’un kurucu ortaklığına kadar ilerledi.

Çocukluğundan beri oyun ve ekonomi teorilerinin ilgisini çektiğini söyleyen Wood, 2011 yılında Bitcoin hakkında ilk okuduğu makalede Bitcoin’in ilgi çekici olmadığını ve teknolojiden çok para birimlerine odaklandığını açıklamıştı. 2013 yılında Vitalik ile tanışmasından sonra ise Wood, bu teknolojinin oyun, bilişim alanları ve sosyal çevrede öncülük yaratabileceği potansiyeli gördü.

Gavin Wood ve Ethereum

Vitalik Buterin ile tanıştıktan sonra hayatının merkezine blok zincirini koyan Wood, ilk olarak 2014 Ocak ayında piyasaya sürülen ilk işlevsel Ethereum istemcisinin “PoC-1” (ilk kavram kanıtı) kodlarını yazdı ve projeye kurucu ortak oldu. Bundan kısa süre sonra Wood, herhangi bir blok zinciri protokolünün ilk resmi şartnamesi olan ve Ethereum’un kendisini diğer blok zinciri tabanlı sistemlerden ayırmasının en önemli yollarından biri olan Sarı Kağıdı (Yellow Paper) yazdı.

Wood bundan sonra Ethereum’un protokollerini tasarlamaya devam etmeye başladı. EVM (uygulama kodlarını veya akıllı sözleşmeleri yürüten program), işlem ücreti ve ziyaretçi ödemeli hesap modeli de dahil olmak üzere Ethereum 1.0’ın protokollerinin çoğunu tasarladı. Wood ayrıca, Solidity sözleşme dili, RPC, Whisper/Swarm protokolleri ve Javascript API’si de dahil olmak üzere Ethereum teknoloji yığını olarak kullanılacak şeylerin çoğunu tasarladı. Merkezi olmayan internet hakkındaki fikirlerinin ilk olarak 2013 yılında oluşmaya başladığını anlatan Wood, konu hakkında ilk makalesini 2014 Nisan ayında yayımladı.

Ethereum için çalışmalarını sürdürdüğü zamanda ayrıca Microsoft Research ile gömülü yazılım dillerinin teknik yönlerine üzerine çalıştı. Yine bu süreçte Londra’nın en iyi gece kulüplerinden biri için ilk gerçek akıllı aydınlatma denetleyicisini tasarladı ve uygulamaya geçirdi. Ayrıca Wood, dünyanın ilk C++ dili workbenchini tasarladı, uyguladı ve bir akıllı metin sözleşme editörü olan OxLegal’in yazılım sistemlerini kurdu.

Ethereum Vakfı’nda 2 yıl CTO olarak çalıştıktan sonra, birkaç Ethereum mezunu ve Web3 Vakfı ile Ethcore olarak anılacak olan Parity Technologies’i kurdu. Wood, birçok organizasyonun kuruluşuna da yardımcı oldu ve danışman olarak destek verdi. Bu organizasyonlar arasında GridSingularity, Blockchain Capital, Scytale Capital, Blockchange Capital ve Polychain Capital gibi isimler bulunuyor.

Çalışmalarına devam eden Wood, sonrasında ise Parity Technologies ve Web3 Vakfı ile açık kaynaklı çoklu zincirleme protokolü olan Polkadot’un kurulmasına ve çıkarılmasına yardımcı oldu.

Gavin Wood ve Polkadot 

Türünün ilk örneği olan Polkadot, küresel bir bilgisayar ağını, kullanıcıların kendi blok zincirlerini başlatıp çalıştırabilecekleri bir blok zinciri çalıştırmaya teşvik etmeyi amaçlayan bir yazılımdır. Bu yazlımın geliştiricileri ise Dr. Gavin Wood, Robert Habermeier ve Peter Czaban’dır.

Dr. Gavin Wood, Web3 Vakfı’nın başkanıdır. Ayrıca, Parity Technologies firmasının kurucusu ve akıllı sözleşme kodlamasında kullanılan Solidity dilinin geliştiricisi olarak en çok tanınan ismidir.

Habermeier ise, Thiel Bursu elde etmiş, başarılı bir blok zinciri ve kriptografi araştırmacısıdır. Czaban da Web3 Vakfı’nın CTO’su olarak yeni nesil dağıtık teknolojinin geliştirilmesine yardımcı olmuştur.

Orijinal Polkadot teknik raporu 2016 yılının Ekim ayında ortaya çıkmış olsa da, projenin ilk ICO yoluyla fon toplamaya başlaması Web3 Vakfı’nın katılımından sonra olmuştur.

İlginizi Çekebilir: Polkadot Nedir?

Birçok yerde panel, seminer ve konferansa katılan Wood, dünyaca ünlü hukuk fakültelerinde hukuk sisteminin geleceği hakkında da düşüncelerini paylaştı. Bu süreç boyunca ‘Web3’ ve ‘allegality’ terimlerini buldu.

Gavin Wood’un katkıda bulunduğu diğer projeler

Wood, eklenti tabanlı süper düzgün bir ses analizi ve görselleştirme ortamı olan Milton Keynes masa oyununun tasarımcısıdır. Moodbar ve KDE Lirc ile RipInPeace‘i yazdı. İtalya’da bir okulda çocuklara sanat ve fraktalları öğretti ve Frontier Developments üzerinde video oyunları yapmalarına yardımcı oldu.

Müzik görselleştirme üzerine doktorası olan Wood, yeni medya-agnostik görselleştirme sistemleri ve teknikleri tasarladı ve uyguladı.

İtalyanca, Fransızca ve İspanyolcası iyi olan Wood, Lojban ve Rumence’yi de az miktarda biliyor. Boş zamanlarında fotoğrafçılık yapmayı sevdiğini söyleyen Wood, Tekvando ve snowboard konusunda da uzman olduğunu açıkladı.

Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom

Daha fazla Kimdir Haberi için: Kimdir Haberleri

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz

Son Yazılar

Exit mobile version