Muhabbit

Gizlilik Odaklı Bir Blok Zinciri Oluşturan Stanford’daki Araştırmacılar 32 Milyon Dolar Topladı!

Espresso projesindeki asıl amaç, merkeziyetsiz bir ortamda kullanıcının gizliliğini sağlamak.

Stanford

Stanford

32 milyon dolarlık fon toplayan Espresso adlı proje, Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından geliştiriliyor.

Espresso projesindeki asıl amaç, merkeziyetsiz bir ortamda kullanıcının gizliliğini sağlamak, daha düşük işlem ücretleriyle daha fazla verim sağlamak ve kripto para ekosistemine layer-1 blok zinciri çözümü getirmektir.

Espresso’nun web sitesindeki bir blog yazısında şunlardan bahsediyor:

Toplanan fonla birlikte Espresso, Web3’ü geniş çapta benimsenmeye hazır hale getirecek altyapı ve ürünleri sağlayacak. Bununla birlikte projeyi geliştiren ekibi büyütmek için gerekli kaynaklara sahip olmuş olacak.

Aynı zamanda oluşturulan ürünleri pazara sumak için du bu fona ihtiyacı olduğunu belirten Espresso, pazardaki potansiyel müşterilerini; geliştiriciler, girişimciler, yeni kurulan şirketler veya işletmelerine ortaklıklar arayan şirketler olabileceğinden bahsediyor.

Gizlilik Odaklı Projeler

Espresso System Finansman Turu

Espresso Systems, dört kişi tarafından ortaklaşa kurulmuştur. En son yapılan finansman turu; Sequoia Capital, Blockchain Capital ve Slow Ventures’ın katılımıyla Greylock Partners ve Electric Capital tarafından yönetildi.

Espresso’nun arkasındaki geliştiriciler, benimsenmenin artması için işlem ücretlerinin düşük olması gerektiğine inanıyor. Yazılan blog gönderisinde şunlardan bahsediliyor:

Yüksek işlem ücretleri, günümüzün en popüler merkeziyetsiz uygulamalarının çoğunu kullanılamaz hale getiriyor.

Espresso, zero-knowledge proof algoritmasını kullanıyor. Gerçek bilginin içeriğini göstermeden işlemlerin yürütülmesini sağlayan zero-knowledge proof ile işlem ücretlerini en ucuz hale getirmeye çalışıyor.

Espresso, birçok işlemi tek bir blokta toplayan algoritmasıyla birlikte daha fazla verim elde etmek için ZK-Rollup’ları kullanıyor.

Gizlilik Odaklı Espresso

Espresso CEO’su Ben Fisch konu ile ilgili şunları söyledi:

Konsensüs protokolüne asla gönderilmeyen çok sayıda işlemin geçerliliğini kanıtlamak için zero knowledge proof kullanıyoruz. Bu algoritmayla işlemler gerçekleşirken kullanıcılara veri sağlanmaz. Algoritmayla birlikte daha yüksek verim sağlanır. Bununla birlikte daha düşük işlem ücretleri elde edilir. Ancak merkeziyetsizlikten çok fazla ödün vermeden, Roll-up’ları dikkatli bir şekilde entegre etmeye çalışıyoruz.

Espresso’nun blok zinciri, Asset Privacy for Ethereum ve CAPE adlı açık kaynaklı bir akıllı sözleşme kullanarak gizliliğe odaklanır. CAPE, dijital varlık yaratıcılarının varlıkların kime ait olduğu ve nereye transfer edildiğiyle ilgili bilgilerin gizliliğini sağlanmasına olanak tanır.

Stablecoin ve NFT’ler gibi CAPE’deki dijital varlıklar, kullanıcılar tarafından şeffaflık ile gizlilik arasında denge kurulacak şekilde özelleştirilebilir.

CAPE işlemleri anonim görünür ve işlem yapılan varlığı gizler. Ancak web sitelerinde yer alan bir açıklamaya göre; belirli tarafların o varlık için işlemlerle ilgili belirli bilgilerin görüntülenmesini sağlayan bir şifre çözme protokolü oluşturulabileceğinden de bahsediliyor.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Altcoin Haberleri için: Altcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version