Muhabbit

Göçebe Borsa Binance! Genel Merkezini Yine Taşıdı!

Birkaç yıl içerisinde hızla büyüyerek kripto para borsaları arasında belki de en büyük ivmelenmeyi gösterip en üst sıralara yerleşen Binance, merkezini sürekli değiştiriyor.

Kripto borsaları denince belki de ilk akla gelen borsa olan Binance, tam bir göçebe. Birkaç yıl içerisinde hızla büyüyerek kripto para borsaları arasında belki de en büyük ivmelenmeyi gösterip en üst sıralara yerleşen Binance, merkezini sürekli değiştiriyor.

İlk olarak Binance Çin’de ofisi bulunan Çin merkezili bir borsa olarak hayata geçmişti. 2017 yılında bolca haberlerini de gördüğümüz Çin’in kripto para sektörü üzerindeki baskılarını arttıracağı söylentileri ile birlikte Binance Çin’den taşınma kararı almıştı. Daha sonra Binance nereye taşınacak dedikoduları içerisinde borsanın, Malta’ya taşınacağı bilgisi verilmişti. O dönemde Malta’yı vergilerin az olduğu, yatırıma aç, gelecek yatırımlara oldukça pozitif yaklaşan bir ada ülkesi olarak biliyordu. Hatta bir çok yatırımcı Binance’in Çin’den uzaklaşacağına sevinmişti. O dönemde Çin kripto para topluluğunun korkulu rüyası gibiydi. Sonucunda ise Binance açıklamasıyla birlikte Çin’den Malta’ya taşınmıştı. Öte yandan konuyla alakalı farklı iddialar mevcut. BeinCrypto’nun haberine göre Binance Malta’ya hiç taşınmadı.

@bugdavem isimli hesabın yayınladığı evraklara göre Binance, aslında hiç Malta’ya taşınmadı. Belgelere göre Binance’e bağlı iki şirket Malta’da bulunuyor. Fakat bu şirketler hiçbir gelir beyanında bulunmamış. Dolayısıyla hiç vergi de ödenmemiş. Binance’in işlem hacmi düşünülduğünde Malta’da işlem görüp hiç vergi ödememesi imkansız bir durum. Hesabın açıklamalarına göre bu iki şirketin ödediği vergilerin toplamı, bir bakkalın ödediği rakam kadar bile değil.

Peki Binance Nerede

2017 yılına ait bir belgeye göre, Binance Holdings isimli bir şirket, Cayman Adaları’nda kayıtlı. Aynı zamanda farklı telif evrakında da şirket, Cayman Adaları’na kayıtlı durumda. Bu noktadan bakıldığında Binance yada Changpeng Zhao tarafından, Cayman Adaları sözü hiç duyulmamıştı. Her konu hakkında bilgilendirme yapan CZ’nin bu konuda herhangi bir bilgi vermemesi ilginç bir durum olarak görülebilir.

2019 yılına gelindiğinde ise bir çok ülkenin Cayman Adaları’nı kara listeye alacağı duyurulduğunda Binance bu şirketleri Seyşeller’e taşıdı. Bunlar bir yana TheBlock tarafından Binance’in, yakın geçmişe kadar Çin’de bir ofisi olduğu ve burada çalışanları bulunduğu iddia edilmişti. O dönemde iddialara cevap veren CZ, ofis gibi kavramların geçmişte kaldığını, bunların eski konsepler olduğunu belirtmişti. Şu anda net olarak Binance’in hangi ülkeye kayıtlı olduğu bilinmezken, bu iddialar üzerine CZ tarafından konuyla alakalı bir açıklama gelecek mi hep birlikte göreceğiz.

Son Yazılar

Exit mobile version