Bitcoin ve diğer kripto paralarla ilgili alım satım yapmak veya saklamak için kullanacağınız borsada ilk endişe etmeniz gereken konu güvenliktir.
Türkiye’de bazı borsalar daha devlet tarafından incelenmeye başlamadan, gelecek olan regülasyon korkusuyla teker teker piyasadan çekilip insanları mağdur ediyorlar. Kullanıcılar, borsalardan coin aldığını sanıp aslında aldıkları varlığın orada yazan bir kaç sayıdan ibaret olduğunu yeni yeni fark etmiş durumda.
İşlem yapacağınız borsayı seçerken, arkasındaki insanların kim olduğuna dikkat etmekte fayda var. Ek olarak aynı anda çok kullanıcı işlem yaptığında, borsalarda donmalar meydana gelebiliyor.
Bir kaç gün önce yaşanan Thodex olayı ve dün yaşanan Vebitcoin olayı ile Türk kullanıcıları mağdur olmaya devam ediyor. İki borsa da altyapı çalışmasını bahane ederek kullanıcıların para çekmesine engel oldu, çekilecek para var mı tabii o da muallakta.
Thodex CEO’sunun yurt dışına kaçması, MASAK’ın şirkete baskın yapması ve banka hesaplarına el konulmasıyla devam eden sürecin nasıl sonlanacağı merak ediliyor.
Thodex borsasının kripto para cüzdanlarının hareketleri kontrol edildiğinde neredeyse çoğu cüzdanın boşaltılmış olduğunu da görmekteyiz.
Aytunç Yıldızlı ve Tufan Poyraz, Thodex’in kripto para cüzdanlarının hareketlerini araştırıp gerçeği öğrenmek için twitter üzerinden insanlara bilgi vermeye çalışıyor. Aşağıdaki “flood”dan isterseniz takip edebilirsiniz.
Kullanıcılar, büyük global borsaları tercih etmenin mantıklı olduğunu düşünüyor. Her global borsa güvenli midir? Bunu öğrenmek için aşağıdaki maddelere dikkat etmeniz gerekiyor.
Hizmet Alanı ve Şekli
Seçtiğiniz kripto borsanın gerçekten global olmasına, bazı devletlerde yerleşik ofisleri olmasına, destek ekiplerinin gerçekten kullanıcılara yardım etmesine ve yerel dillerde hizmet vermesine dikkat etmeniz gerekiyor.
Güvenirlik
İşlem yapacağınız borsayı seçerken borsanın hacmi, borsanın nerelere yatırım yaptığı, ne kadar coin listelediği, vadeli işlemleri, farming, pool veya staking gibi kripto para ekosistemi adına sağladığı değerlerin olup olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Güvenlik
Güvenli borsalar, kendi güvenlik sistemini, kullanıcılarını ve kullanıcılarının varlıklarını nasıl koruduğunu anlatan web sayfalarına veya duyurulara sahiptir. Bu altyapılar, düzenli olarak geliştirilir ve yayın araçları aracılığı ile duyurulur.
Örneğin Türkiye’de 2018 yılından beri hizmet veren, Asya’nın en büyük işlem hacmine sahip, dünya genelinde yaklaşık 20 milyon kullanıcısı olan OKEx, ekosistemi güçlendirmek adına kurduğu yatırım fonu BlockDream Fund aracılığı ile geçtiğimiz günlerde Solana ve File’a toplamda 30 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıklamıştı.
Borsalarda işlem yapmadan önce bu 3 maddeye dikkatte almanızı ve kendi araştırmanızı yapıp yatırım yapmanızı öneririz.
Daha fazla haber için : Öne Çıkanlar
Haberlere anında ulaşmak ve daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Telegram grubumuza bekliyoruz.
Bu içerik sponsorludur.