Muhabbit

Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 36, 2021

on-chain-36-muhabbit

Bitcoin’in $46562 ile başladığı bu hafta, geçen haftanın konsolidasyon aralığını da kırarak Eylül ayının zirvesi olan $51838 seviyesine geldi. Piyasa yükselmeye devam ediyorken piyasanın gidişatına (hashrate, madenciler, hacim) çeşitli on-chain metrikleri ile birlikte bakalım.

36. Hafta Bitcoin Fiyat Grafiği

Bu hafta on-chain transferlerde hacimlerin kurumsal yatırımcı seviyesinde büyük olduğunu görüyoruz. Uzun vadeli yatırımcıların hacimlerinde düşüş de gördüğümüz bu hafta bize Bitcoin ağının genelinin bize harcamaktan çok HODL etme eğilimde olduğunu gösteriyor.

Genç coinlerin akümülasyonu da devam ediyorken madenciler ise hashrate’in Temmuz diplerinden bu hafta itibariyle yaklaşık %42 toparlanma göstermesine istinaden yavaş yavaş satış yapmaya başladılar. 

Bitcoin Ortalama Hash Rate Grafiği

Bitcoin ağının tüm zamanların rekor seviyesi olan ~180 EH/s hashrate seviyesinden bu hafta itibariyle ~128 EH/s seviyesine gelen hashrate’in artışı bize daha önceden çeşitli sebeplerden dolayı işe yaramayan cihazların fiyat artışına istinaden kazanç sağlamasından dolayı devreye girdiğini ve/veya Çin göçünden kalan cihazların çalışmaya başladığını gösteriyor.

ExaHash Başına Madenci Geliri Grafiği

Madenciler arasında da rekabet devam ediyor. 2020 Mayıs’taki yarılanma ve zorluk artışıyla birlikte getirilerin düşmeye devam etmesine istinaden $BTC cinsinden madencilik gelirleri uzun süredir düşüş trendini bozmamış durumda.

Büyük bir kısım cihazın devre dışı kalması ve aynı zamanda global ölçüde çip sıkıntısı yaşanması madencilik piyasasının hızlı yükselen fiyatlara karşı tepkisini bir hayli yavaşlattı. Böylelikle pastadan pay almaya çalışan daha az sayıda madencinin $USD cinsinden ExaHash başına düşen getirileri ise Temmuz 2019 seviyelerine (günlük EH başına $380k) artmaya devam etti.

Madenci Bakiyeleri (Patoshi Coinleri Hariç)

Fiyatlar son bir kaç haftada $50k civarında geziyorken bazı madencilerin kârlarını realize etmeye başladığını görüyoruz. Bu hafta itibariyle madencilerden $145M değerinde yaklaşık 2900 $BTC satış yapıldığını gördük. 

Bu satış Çin tarafında etkilenen madencilerin masrafları için yaptığı bir satış da olabilir veya Mayıs ayındaki düşüşe istinaden yükselişte kâr alımı yapmak isteyen operasyonel madencilerden de olabilir. 

Bir farklı bakış açısı ise piyasa beklentisi pozitif olan madencilerin hızlı davranarak ikinci el piyasasından hash güçlerini artırmak için ASIC alımı yapmaya başlaması da olabilir.

Madencilerin Cüzdan Bakiyelerindeki Değişim Grafiği

Madencilerin bu satışı sonrasında Miner Net Position Change bu hafta itibariyle nötr seviyeye gelmiş bulunmakta, bu da bize gösteriyor ki madencilerin cüzdanına giren ve cüzdanından çıkan $BTC miktarının farkı net bir dengede bulunuyor. 

Miner Net Position Change metriği normal koşullar altında aylık ±5k $BTC seviyelerinde bulunur ve bu hafta da bize gösteriyor ki piyasa dinamikleri bekletiler çerçevesinde ve piyasa yapılan bu satışı çok rahat bir şekilde absorb edebilmiş (fiyatların düşmediğinden anlıyoruz).

2020–2021 piyasasının karakteristik öğelerinden biri ise kurumsal yatırımcının piyasa getirdiği paranın artması diyebiliriz. Bu trend on-chain olarak da çok net bir şekilde görünmekle birlikte Mayıs ayındaki %50 düşüşe rağmen hız kaybetmemiş olarak görünüyor. 

Bitcoin Ortalama Transfer Hacmi Grafiği

2019–2020 ayı piyasasında ortalama transfer hacimleri $6–8k seviyelerindeyken 2021 boğasında bu sayı $58.6k seviyesine kadar yükselmişti. Mayıs sonrasındaki düşüşe rağmen bu hafta itibariyle $30–36k aralığı yine de bize 2019–2020 ayısına göre %370’lik bir artış olarak karşımıza çıkıyor. 

Bu fikrimizi desteklemek için transfer hacimlerinin kategorilendirildiği Relative Transfer Volume Breakdown by Size grafiğine bakabiliriz. Bu grafik bize çeşitli hacim aralıklarının Bitcoin networkündeki transferlerin toplamının yüzde kaçını oluşturduğunu gösterir. 

Bitcoin Transfer Hacimlerinin Büyüklüklere Ayrılmış Grafiği

Grafikte $100k dolardan küçük hacim aralığının (kırmızı-turuncu-sarı) 2017 boğasında yaklaşık ~%40 seviyelerinden bu hafta itibariyle %10–20 aralığına kadar gerilediğini görüyoruz.

Tam tersi olarak ise büyük ve kurumsal kategoride diyebileceğimiz $100k+ grubunda özellikle son 12 ayda hızlı bir büyüme olduğunu görüyoruz. $1–10M aralığı (yeşil) 2017 den beri %20–30 aralığında seyrederken bu hafta %27 seviyelerine gelmiş durumda.

En büyük grup olan $10M+ ise (koyu yeşil) Ekim 2020’de %10 iken bu hafta itibariyle %30 seviyesine gelmiş bulunmakta. Bu hacimdeki büyük artış bize kurumsal yatırımcılar bu döngüde oyuna çok daha agresif bir şekilde dahil olma peşindeler.

Transfer hacimlerini zincir üstünde gözlemleyebilmek için kullanabileceğimiz yeni bir metrik olan Spent Volume Age Bands (SVAB)bize hareket eden coinleri yaş aralıklarına göre kategorize eder.

Daha önceki analizlerde kullandığımız Spent Output Age Bands (SOAB)metriğine benzeyen SVAB’ın SOAB’dan farkı transfer edilen coinlerin hacimlerini dikkate almasıdır. 

Bitcoin Spent Volume Age Bands (SVAB) Grafiği

Spent Volume Age Bands grafiğini 3 ayrı kategoride yorumlayabiliriz: 

1) Yaşlı coinler daha fazla harcandığında (>6ay) likit olmayan coinlerin el değiştirip tekrar likit dolaşıma girdiği düşünülür. Bu olay genellikle büyük düşüşlerde (capitulation) veya boğa piyasalarında kâr satışlarında görünür.

2) Genç coinlerin daha fazla harcanması (1 gün — 6 ay) uzun vadeli yatırımcıların hodl etme eğiliminde olduğu ve akümülasyon yapıldığını, aynı zamanda sürekli el değiştiren (hot coins) coinlerin piyasadan çıktığını biz gösterir.

3) Sürekli el değiştiren coinler (<1 hafta) ise günlük transferleri temsil eder ve volatiliteye istinaden genellikle yeniden harcanma eğiliminde olurlar.

Büyük pencereden baktığımızda geçmişte sürekli el değiştiren ve genç coinlerin zıpladığı hacim aralıkları 3 durumda gerçekleşmiş: 

1) Zirve seviyelerde (özellikle sürekli el değiştiren coinlerin artması)

2) Büyük satışlar: Piyasaya yeni girenlerin terste kalmasına istinaden yüksek volatilite ile satış yapıp coinlerin el değiştirmesi. (Bu durumlar aynı zamanda uzun vadeli yatırımcılar için akümülasyon periyotlarını da oluşturur.)

3) Yükselişteki güvensizlik/inançsızlık (disbelief): Boğa trendlerinin başlangıcında uzun zamandır aşağı yönlü trendin aksine fiyatların yükseldiğini gören traderların satışı.

Bitcoin Spent Volume Age Bands (SVAB) Grafiği – 2

Bu hafta itibariyle sürekli el değiştiren coinlerin (<1 hafta) bütüne oranı %94 ile bir hayli yüksek seviyedeyken orta yaşlı ve yaşlı (>1ay) coinlerin hacmi %2 ile 2019–2020 ayısındaki seviyeden bile daha düşük seviyelerde.

Buradan da anlıyoruz ki fiyatlar $50k seviyesinin üstündeyken bile el değiştiren coinler likit coinler ve eski coinler hareketsizliğini korumaya devam ediyorlar. Piyasanın genelinin HODL eğilimini güçlü bir şekilde koruduğunu ve eğer trend bozulmazsa piyasanın gidişatında likit arz krizi ile karşı karşıya kalmamızın çok olası olduğunu görüyoruz.

Bitcoin En Son 1 Yıl Önce Hareket Eden Coin Miktarı Grafiği

Bu fikrimizi doğrulayabilmek için en son 1 yıl önce hareket etmiş coinlerin miktarına bakabiliriz. Bu grafikteki artış coinlerin harekete geçtiğini, azalması ise HODL edilmeye devam edildiklerini gösterir.

Bu hafta itibariyle 1 yıldan daha yaşlı harekete geçen coinler günlük 5k seviyesinin altına gerilemiş durumda ve bu da bize gösteriyor ki yatırımcılar harcamaya daha az meyilliler onun yerine fiyatların yükselmesine rağmen HODL etmeye devam ediyorlar.

1 yıldan daha yaşlı coinlerin geçmişte az hareket ettiği dönemlere baktığımızda ise ayı piyasalarının sonu veya boğa piyasalarının başı (olarak karşımıza çıkıyor. (2018 Ayısı, 2020 Mart satışı öncesi ve sonrası, 2021 Mayıs satışı)

Bitcoin Vadeli İşlemlerindeki Açık Pozisyon Miktarı

Bu hafta türev piyasalarında ise olumlu hava ve HODL etkisi açık pozisyon miktarında artış yaratmış olarak görüyoruz. Bitcoin için Açık Pozisyon sayısı bu hafta $11.8B seviyesini aşarak Nisan zirvesi olan $15B seviyesine doğru yükselmeye devam ediyor.

Bitcoin Vadeli İşlemlerindeki Fonlama Oranları

Fonlama oranlarına baktığımızda ise yavaş yavaş piyasanın da genelinin long pozisyon almaya başladığını görüyoruz. Bitcoin için fonlama seviyesi %+0.03 ile pozitif seviyelerde fakat geçmişe baktığımızda 2021’in ilk iki çeyreğinde bu oranın çok daha yüksek seviyelerde olduğunu görüyoruz. 

Bu oran aynı zamanda Mayıs düşüşü zamanındaki oran ile aynı seviyeler olduğu için vadeli piyasalarda olası volatilite long pozisyondaki traderları terste bırakabilir (long squeeze).

Ethereum Vadeli İşlemlerindeki Açık Pozisyon Miktarı

Ethereum’a baktığımızda ise Açık Pozisyon sayısı $7.8B ile yeni rekor kırmış durumda.

Ethereum Vadeli İşlemlerindeki Fonlama Oranları

Ethereum için fonlama oranları ise yine Bitcoin ile aynı olarak pozitifte ancak ilk iki çeyrek gibi yüksek değil Mayıs düşüşündeki oranlara yakın bulunuyor.

Spot piyasalardaki arz dinamiklerinin gidişatı iyi görünüyorken türev piyasalarında işlem yapacakların kaldıraç ve fonlama oranlarına dikkat edilmesi gerekebilir zira hem Bitcoin’de hem Ethereum’daki yüksek açık pozisyon miktarı yatırımcıları yanlış yönlendirebilir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

@Spectura

Twitter hesabımı takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

İngilizce orijinal kaynak için Glassnode ekibine teşekkür ederiz.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version