Muhabbit

Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 40, 2021

on-chain-40-muhabbit

on-chain-40-muhabbit

Bitcoin sıkıcı geçen Eylül ayından sonra uzun süredir bulunduğu aralıktan sonunda güçlü bir şekilde yukarı yönlü çıktı. $BTC bu hafta $40931-$49044 aralığında fiyatlanırken, piyasanın kârlılığının geçmiş döngülere göre nasıl değiştiğine on chain verileri ile birlikte bakalım.

40. Hafta Bitcoin Fiyat Grafiği

On chain analizi yaparken genelde harcanan coinlerin el değiştirdiğini ve (önceden) elinde tutanların satıcı, alanların ise yeni sahip olduğunu düşünerek hareket ederiz.

Fiyatlar belirli bir aralıkta uzun süre bulunduğunda ve yüksek hacim bu aralıkta gerçekleştiğinde bu aralığa akümülasyon bölgesi deriz.

Böylelikle bir çok alım yapan yatırımcı için bu bölge “maliyet bölgesi” olur.

Bu hafta itibariyle uzun süredir akümülasyonun yapıldığı bölgeden yukarıya çıkmamızla beraber dolaşımdaki arzın %10.3’ü realize edilmemiş kâr sahibi oldu.

Bitcoin: Percent Supply in Profit Grafiği

Böylelikle Mayıs-Temmuz arası olan $29k-$40k bölgesi ile birlikte yakın zamanda gördüğümüz $40k-$41k bölgesi yatırımcılar için bir taban fiyat bölgesi oluşturdu.

Bu hafta itibariyle ise dolaşımdaki Bitcoin’in %86.6’sı realize edilmemiş kâr taşıyor.

Bu kârlılığı kısa ve uzun vadeli yatırımcılar açısından incelersek Kısa Vadeli Yatırımcıların (STH) bu hafta yaşadığımız yükselişten en kârlı çıkanlar olduğu sonucuna varabiliriz.

Bitcoin: Long and Short Term Holder Supply in Profit/Loss Grafiği

STH’ların %15.6’sı bu hafta itibariyle realize edilmemiş kâr pozisyonuna geçtiler.

Uzun Vadeli Yatırımcılar tarafındaki kârlılık %73.4’te kalırken kalan %11 zarar ise Kısa ve Uzun vadeli yatırımcılar arasında 31:69 oranında paylaşıldığı için orana vurduğumuzda bu yükselişte piyasanın büyük kısmı kâra geçiyorken piyasa, eski yatırımcılar için kâr alım açısından adeta bir teşvik oluşturuyor.

Realize Edilmemiş Kâr miktarının geldiği nokta ise bu hafta itibariyle 0.5’seviyesini görüp geri yükselmeye başladı.

Bu önemli bir seviye zira NUPL’un 0.5 olması piyasanın market cap açısından %50 kâra sahip olduğunu, yani $450B realize edilmemiş kâr olduğunu, ve aynı zamanda ise bu trendin devam etmesi durumunda hem 2013 hem de 2017’deki duruma benzer bir senaryo çizebileceğimizi gösteriyor.

Bitcoin: Net Unrealized Profit/Loss (NUPL) Grafiği

Önceki iki döngüde de 0.5 NUPL değeri önemli bir destek noktası olarak görev görmüş ve bu seviye retest edildikten sonra piyasa geri yükselmişti. (Grafikte mor işaretli oklar)

Tam tersi durumda ise 0.5’in üstündeki kârlılığın düştüğü senaryoda ise realize edilmemiş kârların kaybolmaması adına ardı ardına satışın geldiği bir senaryo da görmemiz olasılıklar dahilinde.

Piyasalar yükseliyorken zincir üstünde hareket eden coinlerin kimler tarafından hareket ettirildiğine yani harcama davranışlarına daha da detaylı bakabiliriz.

Bu hafta zarardaki coin sahiplerinin dolar cinsinden değeri azalarak günlük $175M seviyesine kadar geriledi.

Bitcoin: Realized Profit and Loss

Diğer tarafta ise realize edilen kârlar ise günlük $996M seviyesine kadar çıktı.

Bu durumun sebepleri ise:

– Daha fazla coin kâra geçiyor.
– Yakın zamandaki düşüşte alanlar kâr alımı gerçekleştiriyor.
– Yükselen fiyatlar, Mart-Mayıs arası zirvede alanların maliyetine yaklaşınca zarar seviyesi azalıyor.

Bu hafta geneliyle piyasa kârı elinde tuttuğu/tutabildiği için piyasalara yaklaşık $1.75B miktar para girişi olmuş (satış baskısı absorbe edilebildiği için) diyebiliriz.

Bu hafta eski coinlerin harcama hacimlerindeki düşüş trendinin de devam ettiğini gözlemliyoruz.

Bitcoin: Spent Volume Age Bands (SVAB) Grafiği

Bu hafta itibariyle %2 ile 2019–2020 boğa öncesi döneminin taban seviyesi olan %4’ün de altına gerileyen Spent Volume Age Bands (SVAB), 2020 sonu ve 2021 başındaki yükselişten itibaren istikrarlı bir şekilde (Ağustos hariç olmak üzere ama genel trendi bozmuyor) düşüşe devam ediyor.

Eski coinlerin dominansı bu kadar düşük seviyedeyken piyasada iki dinamik dikkati çekiyor:

1) Eski yatırımcıların ileriye dönük fiyat beklentileri güncel piyasadan yüksek ve böylelikle henüz satmıyorlar

2) Yeni/Genç coin sahibi yatırımcıların dominansı zirve seviyelerde bu da bize likit dolaşan arzın yeni alıcılar arasında el değiştirdiğini gösteriyor. (Ve aynı zamanda bunu da piyasaya yeni giren para ile teyit ediyoruz.)

On chain transferleri hacim kategorisine göre bölüp incelediğimizde ise $10M+ fazla transferlerin başı çektiğini görüyoruz.

Entity-Adjusted hacimlerin $13.6B ile $16.8B arasında gezerek tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştığı, bize Bitcoin’in artık bir makro ölçekte araç olduğunu ve kurumsalların, otc masalarının ve yüksek hacimli yatırımcıların ilgisini çektiğini gösteriyor.

Bitcoin: Total Transfer Volume Breakdown by Size Grafiği

Uzun Vadeli Yatırımcıların (LTH) özelinde harcama davranışlarına baktığımızda kârlılığın görece düşük seviyelere gerilediğini görüyoruz.

LTH-SOPR bu hafta itibariyle 2.0 seviyesine gerileyerek LTH’ların %200 kâr ile güncel fiyatların yarısında bir maliyete sahip olduklarını gösteriyor.

Döngüsel olarak geçmişe baktığımızda LTH-SOPR genelde bu aralığa ayı piyasası sonu veya boğa piyasası başlarında gelmiş.

Bitcoin: Long Term Holder SOPR Grafiği

Güncel durumun sebebi ise uzun süre boyunca Uzun Vadeli Yatırımcılar (LTH) için bile yatay fiyat hareketinden dolayı kârlılığın baskılanması olarak karşımıza çıkıyor.

Kısa Vadeli Yatırımcılar (STH) özelinde baktığımızda kârlılığın arttığını görüyoruz. (STH-SOPR yükselişi)

Boğa piyasalarında STH-SOPR’nin 1 seviyesine geri dönüşü bize genelde şu fikirleri verir:

– STH’lar kâr almayı bırakmışlardır çünkü aksi halde metrik (STH-SOPR) yükselirdi.

– Bazı STH’lar panik satışı ile zarar realizasyonu yapmaktalar ve böylelikle STH-SOPR’yi 1’in altına çekerler.

Bitcoin: Short Term Holder SOPR Grafiği

Özetle SOPR’nin 1 seviyesi etrafında gezmesi o alanın bize destek bölgesi olduğunu gösterir. (Ki güncel piyasada öyle olduğunu görüyoruz)

Kârlılık bölgesine geçiş ve pozitifte kalmamız sonucunda piyasanın alım baskısını absorbe edebildiğini ve yukarıda yaptığımız analizin doğruluğunu bize gösterir.

Bitcoin madenciliğinin tarihindeki en dramatik olaylardan birini yaşadığımız “Büyük Göç” sonrası %50 düşen hashrate, bu hafta da toparlanmaya devam etti.

Bitcoin: Mining Difficulty Grafiği

Temmuz ayında dip seviyeyi gören zorluk geçtiğimiz hafta itibariyle %39 geri yükselirken bu hafta ise yine +%3.9’luk bir yükseliş bekleniyor.

Bu hafta itibariyle geldiğimiz zorluk ise 2020 sonu seviyeleri fiyatın sert yükselişlerinin başladığı zamanların hemen öncesi.

Difficulty Ribbon tarafında ise zorluk yükselişi ile birlikte güncel senaryo 2018 deki büyük düşüşte ($6k-> $3k %50 düşüş) yaşanan zorluk değişimini andırıyor.

Bitcoin: Difficulty Ribbon

2018–2019’daki madenciliğin toparlanması yaklaşık 164 gün sürmüştü ve günümüzdeki toparlanma bu hafta itibariyle 120 gün ve devam etmekte.

En son olarak ise madenci gelirlerine baktığımızda Mayıs 2020 deki blok ödülünün %50 düşüşüne rağmen (12.5 -> 6.25) USD bazındaki getiriler artmaya devam ediyor.

Bitcoin: Total Miner Revenue from Block Rewards Grafiği

Madencilerin operasyonel giderlerinin fiat para cinsinden olduğunu düşündüğümüzde güncel tutar olan günlük $40M madenci gelirlerinin yarılanma öncesi ile karşılaştırdığımızda:

1) +%275 artış (günlük ortalama $14M-$18M)

2) +%630 artış (yarılanmanın hemen sonrası günlük ortalama $6M-$8M) olarak karşımıza çıkıyor.

Madencilik piyasasındaki oynaklıklara ve $BTC fiyatındaki dalgalanmalara rağmen blok ödülünün değerinin artması piyasanın toparlanması hakkında olumlu sinyaller vermeye devam ediyor.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

@Spectura

Twitter hesabımı takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

İngilizce orijinal kaynak için Glassnode ekibine teşekkür ederiz.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version