Muhabbit

Haftalık On-Chain Değerlendirmesi Hafta 43, 2021

Bitcoin için ETF onayıyla birlikte eski zirve seviyesini geçip yeni rekorlar gördüğümüz bu hafta hem vadeli tarafta, hem de on-chain tarafında piyasanın hareketlenmeye başladığını görüyoruz.

Haftalık onchain

onchain muhabbit

Bitcoin için ETF onayıyla birlikte eski zirve seviyesini geçip yeni rekorlar gördüğümüz bu hafta hem vadeli tarafta, hem de on-chain tarafında piyasanın hareketlenmeye başladığını görüyoruz. Bu hafta çeşitli metriklerin değişimine birlikte bakalım.

43. Hafta Bitcoin Fiyat Grafiği

Bu hafta Bitcoin için ProShares Bitcoin Strategy ETF’i $BITO ticker’ıyla işleme başlamasıyla birlikte $66928 ile rekor kıran $BTC sonrasında gelen düzeltme ile $58k seviyelerine kadar bir düzeltme gördü.

BITO ETF’i ilk iki günde $1.1B seviyesinde hacim görerek Altın ETF’inin 18 yıllık rekorunu da kırmış oldu.

BITO ETF’i CME borsasında işlem gördüğü için bu hafta CME özelinde hacim ve açık pozisyon verilerine bir bakalım.

Bitcoin: CME Futures Open Interest Grafiği

Sadece Ekim ayında $3.95B’lık (%265) bir artış gördüğümüz açık pozisyon miktarı ile CME üzerinde vadeli kontratlardaki açık pozisyon miktarı $5.44B ile tüm zamanların rekorunu kırmış oldu.

Bitcoin: CME Futures Volume Grafiği

İşlem hacimleri tarafına baktığımızda ise Bitcoin’in rekor kırdığı gün (20 Ekim) itibariyle $7.66B seviyesini gören işlem hacmi eski günlük rekoru $490M geçerek yine kendi rekorunu tazelemiş oldu.

Fonlama oranları tarafına baktığımızda $66k rekorunun kırıldığı gün yerel bir zirve yaptığını görüyoruz.

Bitcoin: Futures Perpetual Funding Rate Grafiği

Bu bize yatırımcıların ETF onayıyla birlikte yüksek miktarda long pozisyon aldıklarını gösteriyor.

Yine aynı şekilde genelde geçmişe baktığımızda yüksek fonlama oranları ve yüksek kaldıraç ile birlikte fiyatlar aşırı yükselen bir vadeli piyasayı genelde terste bırakma eğilimi gösterir.

Güncel durum ise Eylül ayındaki pozitif fonlama oranına çok benzemekle birlikte o yüzden piyasanın gidişatında yükelmiş fonlama oranlarına dikkat etmekte fayda var.

Bitcoin: Percent Futures Open Interest Crypto-Margined Grafiği

Türev piyasalarında son olarak ise Bitcoin için coin teminatlı vadeli işlemlerdeki açık pozisyonun toplama olan yüzdesi grafiğine baktığımızda Eylül ayında %70.1 ile zirve seviyedeyken bu hafta itibariyle %44.6’ya kadar gerilemiş durumda.

Bu da bize gösteriyor ki yatırımcılar fiyat oynaklığından daha az etkilenmek için stable teminatlı kontratlara geçiş yapıyorlar ve böylelikle daha kontrollü kaldıraç kullanımı yapılabiliyor.

Geçtiğimiz hafta itibariyle LTH’ların akümülasyonu yavaşlatıp satışa başladıklarını görmüştük.

Bu hafta itibariyle LTH’lar 39.5k $BTC satışı gerçekleştirdiler fakat büyük pencereden baktığımızda çok büyük bir HODL ve akümülasyon periyodu (Marttan Ekime 2.42M $BTC artışı) sonrasında gelen çok küçük bir satış olarak karşımıza çıkıyor.

Bitcoin: Total Supply Held by Long Term Holders

Güncel LTH arzı ise geçtiğimiz 1 sene öncesine göre 680k fazla olmakla birlikte bu hafta gerçekleşen harcamalara rağmen tekrar yukarı yönlü artışa devam ediyor olarak görünüyor. Bu da bize gösteriyor ki bu hafta yaşanan satış bir trendden ziyade bir seferlik bir olay gibi görünüyor.

On chain tarafına baktığımızda eski coinlerin hareketsizliğini gösteren bir metrik olan Dormancy’nin bu hafta itibariyle biraz yükselmeye başladığını görüyoruz.

Bitcoin: Entity-Adjusted Dormancy Grafiği

2020 boğa öncesi seviyesini referans olarak aldığımızda akümülasyon ve satış yapılan seviyeleri daha net görüyoruz.

Grafiğe istinaden bu hafta yapılan satışların ise ortalamanın biraz üstü olduğunu ve ekstrem bir hacim taşımadığını görmüş oluyoruz.

Hareketsizlikle biriktirilen coin günlerinin patlatılmasını görebileceğimiz Coin Days Destroyed grafiğine baktığımızda da benzer bir grafik görüyoruz.

Bitcoin: Binary CDD Grafiği

Coin Days ve Coin Days Destroyed nedir açıklamaları için bu flood’a bakabilirsiniz.

Realized Cap HODL Waves grafiğine baktığımızda genç coinlerin bantlarının (koyu renkler) LTH’ların satışına istinaden yükselmeye başladığını görüyoruz.

Bitcoin: Realized Cap HODL Waves Grafiği

STH’ların SOPR grafiğine baktığımızda 1 seviyesine resetlendikten sonra tekrar yükselişte geçtiğini görüyoruz.

Bu da bize gösteriyor ki Eylül ayındaki belirsizlik ve net zarardan sonra (STH Losses kısmı) bu hafta itibariyle STH’ların kârlılığı tekrardan pozitife dönmüş durumda.

Bitcoin: Short Term Holder SOPR Grafiği

Piyasanın geneline baktığımızda az miktarda LTH’ın kâr realizasyonu yaptığını çeşitli yaş metriklerinde görüyoruz.

Ancak diğer tarafta ise Dormancy ve Binary CDD metriklerinde boğa öncesi duruma göre henüz çok küçük değişiklikler bulunmakta. Bu durumu STH’ların satışlarının durması da aynı zamanda destekliyor.

LTH’ların satışının tekrar yavaşlaması da bize piyasanın ileri tarihte beklentisinin hala olumlu olduğunu gösteriyor.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

@Spectura

Twitter hesabımı takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

İngilizce orijinal kaynak için Glassnode ekibine teşekkür ederiz.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version