Muhabbit

Hal Finney Kimdir?

Bir zamanlar Satoshi Nakamoto olduğu iddia edilen Hal Finney kimdir?

Hall Finney Kimdir

Hall Finney Kimdir

Harold Thomas Finney, yazılım şirketi PGP Corporation’da çalışan bir yazılımcıdır. İşe girdiği ilk zamanlar Finney, birkaç konsol oyununda yazılım geliştirici olarak çalıştı. Başarılı bir yazılımcı olarak bilinen Hal Finney, Bitcoin ile yakından ilgilenmeye başladı. Hatta bazı insanlar Hal Finney’in Satoshi Nakamoto olduğunu düşündü. Eğer bu iki kişi farklı kişilerse, ilk BTC transferinin Satoshi Nakamoto’nun Hal Finney’e 10 BTC göndermesiyle gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

HAL FINNEY

Hal Finney Eğitim Hayatı

4 Mayıs 1956’da dünyaya gelen Hal Finney, ABD’nin batısında Kaliforniya eyaletinde yaşıyordu. Harold Finney, California Institute of Technology’de (CalTech) okumaya başladı ve 1979’da mühendislik alanında lisans derecesi ile mezun oldu.

Hal Finney Kariyeri

Caltech’ten mezun olan Hal Finney, Adventures of Tron, Armor Ambush, Astrosmash ve Space Attack gibi uzay temalı video oyunlarında yazılım geliştirici olarak çalışmaya başladı. 2011 yılına kadar çalışmaya devam eden Hal Finney, daha sonra PGP Corporation’dan emekli oldu.

Finney, kriptografi konusunda çok hakimdi ve dünyanın sayılı şifreleme uzmanlarından biriydi. 2004’te Finney, Bitcoin’den önce ilk yeniden kullanılabilir PoW (proof of work) sistemini oluşturdu. Bununla birlikte Finney, bir Cypherpunks üyesiydi. Cypherpunks, güçlü kriptografinin ve gizliliği artıran teknolojilerin yaygın kullanımını savunan herhangi bir aktivist olarak tanımlanabilir. Cypherpunks, 1990’lardan beri aktiftir.

Hal Finney ve Bitcoin Geçmişi

Hal Finney, en başından beri BTC’yi destekleyen sayılı kişilerdendir. Satoshi, Whitepaper’ı yayımladıktan sonra Finney projenin sadık bir savunucusu oldu. Kanıtlara göre; Satoshi’den sonra Bitcoin “node”unu indiren ve çalıştıran ilk kişi Hal Finney’dir.

Finney, çalıştığı şirketlerde genel bir sorun farketti ve büyük veritabanlarının bir merkezileşme sorununa yol açacağını düşündü. Haliyle o büyük veritabanına sahip olan şirketler, sektörde gücün sahibi olabilirdi. Mahremiyete önem veren Finney, bu sorunlara çözüm arıyordu. Bilgisayarların, insanları özgürleştirmek yerine kontrol eden bir makineye dönüşeceğini düşünen Finney, Bitcoin ve blok zincirine merak saldı.

Hal Fınney twıtter

Bitcoin’in ilk kullanıcılarından biri olan Hal Finney, Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’dan ilk BTC transferini alan kişidir. Finney, Satoshi Nakamoto’ya yakın bi yerde yaklaşık 10 yıl boyunca yaşam sürdü. Bu yüzden Hal Finney’in Satoshi Nakamoto olabileceğine dair spekülasyonlar vardı. Ancak Finney, Satoshi Nakamoto olduğunu defalarca reddetti. Finney, Satoshi arasındaki e-posta mesajlarını ortaya çıkardıktan sonra birçok gazeteci, Finney’nin Satoshi Nakamoto olmadığını kabul etti.

Mart 2013’te Finney, Bitcoin forumu BitcoinTalk’ta ALS hastalığına yakalandığını bildirdi. Ölene kadar algoritma geliştirmeye devam eden Finney, Bitcoin cüzdanlarını güçlendirmek için deneysel bir yazılım üzerinde çalıştı.

HAL FINNEY VE EŞİ

Hal Finney Ölümü

ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığına yakalanan Finney, 28 Ağustos 2014’te Phoenix’te hayata gözlerini yumdu. Ancak Finney’in bedeni Alcor Life Extension Foundation tarafından dondurularak saklandı. ALS, beyin ve omurilikte bulunan ve kasların hareket etmesini sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

Daha fazla Nedir? içeriği için tıklayabilirsiniz.

Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Son Yazılar

Exit mobile version