Muhabbit

Hastaneler Şirketini Kripto Para İsteyerek Hacklediler!

Avrupa’nın en büyük özel hastanesinin bilgi teknolojileri altyapısı, kripto para isteyen siber suçlular tarafından hacklendi.

Avrupa’nın en büyük özel hastanesinin bilgi teknolojileri altyapısı, kripto para isteyen siber suçlular tarafından hacklendi.

Corona virüsü pandemisi nedeniyle tüm dünya zor günler geçiriyor. Özellikle Corona virüse karşı mücadelede en ön saflarda yer alan sağlık çalışanları… Ancak bu zor zamanlar siber suçlular için bir engel olmamış ki sağlık çalışanlarının daha zor zamanlar geçirmesine neden oluyorlar. Almanya’da bulunan Avrupa’nın en büyük özel hastaneler şirketi Fresenius’un sağlık çalışanları şu aralar pandeminin yanı sıra bilgi teknolojileri altyapılarına siber saldırı yapan suçlular ile uğraşıyorlar.

Bilgi teknolojileri altyapısına kötü amaçlı yazılım yüklendiği ve bu nedenle sıradan işlemlerde sıkıntı yaşandığı belirtiliyor. Yüklenen kötü amaçlı yazılımın bu yılın başlarında ortaya çıkan Snake Ransomware (Yılan Fidye Yazılımı) olduğu öğrenildi.

Fidye yazılım sonucu şirket bilgisayarlarında bir bilgisayar virüsü olduğu Fresenius sözcüsü Matt Kuhn tarafından doğrulandı. Bu gibi durumlarla baş etmek için bir güvenlik protokolünü takip ettiklerini ve yayılımın önlenmesi için gerekli adımların atıldığını söyledi. Bilgi Teknolojileri uzmanlarının sorunu olabildiğince hızlı çözmek için çabaladıklarını söyleyen Kuhn, ayrıca doktorların hasta bilgilerine ve dosyalarına ulaşmakta zorluk yaşadıklarını söyledi.

Bunun yanı sıra Fresenius basın sözcüsü Matt Kuhn, saldırının özellikleriyle alakalı sorulara cevap vermeyi reddetti. Şu an için tüm bilinen ve kamuoyuna yansıyan, siber suçluların hastaneden kripto para istediği ve sağlık çalışanlarının görevlerini yapmakta sıkıntı yaşadıkları oldu.

Fresenius eğer fidye yazılımın kaldırılması ve hasta bilgilerinin geri alınması için fidye yollamayı kabul ederse, bu ilk olmayacak. Daha önce de siber suçluların radarına giren Fresenius, 1,5 milyon dolarlık fidyeyi ödemişti.

Corona virüsü, bilgisayar virüslerini de etkiledi!

Corona virüsü pandemisiyle mücadele edilen bu günlerde, fidye yazılımlara kurban giden sağlık kuruluşlarının sayısı gittikçe artıyor. Siber güvenlik firması Emsisoft bu gibi durumlarla karşılaşan sağlık kuruluşlarına ücretsiz yardım sunduğunu açıkladı. Geçtiğimiz ay Microsoft, olası fidye yazılım saldırılarına önlem olarak siber savunması düşük sağlık kuruluşlarına ücretsiz bilgilendirmeler yapmaya başladı.

Nisan ayında Interpol’ün bildirisi ile, siber suçluların özellikle sağlık kuruluşlarına yaptıkları fidye yazılım saldırılarında artış görüldüğünü açıkladı. Siber suçlular hasta bilgilerini ve tıbbi hizmetleri ellerinde bir rehin olarak kullanarak kripto para cinsinden fidye istiyor. Fidye ödenene kadar da hayati dosyalara ve sistemlere erişimi engelliyorlar.

Daha önce kripto paranın ve Blockchain’in pandemi sırasında nasıl yararlı olduklarından bahsetmiştik. Lakin dünyanın her yerinde kötü niyetli insanlar olduğu müddetçe her yararlı teknoloji, zararlı bir hâle getirilebilir. Tıpkı şu mühim zamanlarda hasta dosyalarını rehin olarak tutmak amacıyla hastaneleri hacklemek ve karşılığında fidye olarak kripto para istemek gibi…

Son Yazılar

Exit mobile version