Muhabbit

Hindistan Başbakanı: Kripto Para Üzerine Global İş Birliği Şart!

Hindistan Başbakanı Narendra Modi Dünya Ekonomik Forumu’nda uluslararası kamuoyuna ve hükümetlere kripto paralar üzerine iş birliği gerçekleştirme çağrısında bulundu

Hindistan

Hindistan Başbakanı Modi kripto paralar hakkında konuştu.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi pazartesi günü Dünya Ekonomik Forumu’nun “2022 Davos Gündemi” çevrim içi toplantısında kripto paralar üzerine konuştu.

“[Dünya genelinde] Karşı karşıya geldiğimiz zorluklar gitgide artıyor. Bunlarla mücadele edebilmemiz için her ülkenin, her global kurumun kolektif ve eş zamanlı bir şekilde hareket etmesi gerekiyor. Tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar, enflasyon ve iklim değişikliği bu zorluklardan yalnızca bazıları. Bir diğer zorluk ise kripto paralar.”

Bu sözlerle kripto paraların önemine değinen Modi, blockchain teknolojisinin getirileri ile başa çıkmada tek bir ülkenin tek başına alacağı kararların yetersiz olacağının da altını çizdi. Modi konuşmasının devamında dünyaya şu sözlerle çağrıda bulundu:

“[Kripto paralar söz konusu olduğunda] ortak bir bakış açısına sahip olmalıyız.”

İlginizi çekebilir: Merkeziyetsiz Borsalar ve Emir Türleri Nedir?

Bu sözler Başbakan Modi’nin kripto paralara dair düşüncelerinin kamuoyuna ilk yansıması değil. Aralık 2021’de de benzer bir çıkış gerçekleştiren Modi, bu defa Amerikan Başkanı Joe Biden’ın ev sahipliği yaptığı bir zirvede kripto paraların “demokrasiyi güçlendirmek” amacıyla kullanılması gerektiğini ifade etmişti. Aynı yılın kasım ayında ise bu tarz teknolojilerin “yanlış ellere” düşmesini önlemek için ülkelere Bitcoin ve kripto paralar üzerine iş birliği yapma çağrısında bulunmuştu.

Hindistan Kripto Paralara Yönelik Bir Yasal Düzenleme Hazırlıyor

Hindistan hükümetinin bir süredir kripto paralar için yasal bir düzenleme üzerine çalıştığı biliniyor. “Kripto Paralar ve Resmi Dijital Para Birimlerinin Düzenlenmesi” isimli yasa tasarısı her ne kadar Hindistan meclisine gelse de, henüz kabul edilmedi ve yeniden düzenlenmek üzere şimdilik askıya alındı. The Economic Times’ın Aralık 2021 tarihli haberine göre ülkenin kripto paralara dair nihai tutumunun belirlenmesinde son söz Başbakan Modi’ye ait olacak.

Hindistan Merkez Bankası: Kripto Paralar Yasaklanmalı

Hindistan Merkez Bankası (RBI) ise kripto paraların tamamen yasaklanması gerektiği görüşünde. Bankanın merkez yönetim kurulu üyeleriyle geçtiğimiz ay gerçekleştirilen toplantıda kripto paralara getirilecek olası bir kısmi yasaklamanın yeterli olmayacağının altı çizildi. RBI’a göre kripto paralar Hindistan’ın finansal sistemi için büyük bir tehlike arz ediyor. Hindistan’ın önde gelen milliyetçi Rashtriya Swayamsevak Sangh organizasyonunun ekonomik kanadı Swadeshi Jagaran Manch da aralık ayında yaptığı açıklamada RBI ile paralel bir tutuma sahip olduğunu belirtti ve hükümete kripto paraların tamamen yasaklanması yönünde çağrıda bulundu.

Hindistan kripto para piyasası şu günlerde ülkenin 2022-23 bütçe planlamasında kendilerine düşecek vergilendirme oranının netleşmesini bekliyor. Ekonomi Bakanlığı’nın aralık ayında gerçekleştirdiği soruşturmasında ülkedeki önde gelen kripto para borsalarının büyük çapta vergi kaçırdığının ortaya çıkması piyasada bir dalgalanmaya yol açmıştı. Benzer bir durumun yeniden yaşanmasının önüne geçmek isteyen Hindistan kripto para piyasası birliği Indiatech, 9 Ocak’ta Ekonomi Bakanı Nirmala Sitharaman’a bir mektup yazarak yeni bütçede kripto paraların vergilendirilmesinin açık ve net bir şekilde düzenlenmesini talep etti.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version