Hindistan hükümeti Bitcoin (BTC)’i soyut, maddi olmayan bir varlık olarak sınıflandırarak vergilendirme getirmeyi düşünüyor. Geçtiğimiz Mart ayında Yüksek Mahkeme, Hindistan Merkez Bankası’nın kripto para birimlerine koyduğu yasağı kaldırmıştı. O günden beri büyüyen Hindistan kripto para dünyası, hükümetin dikkatini çekmiş olmalı ki vergilendirme planlarına başlandı.
Merkez Ekonomik İstihbarat Bürosu (Central Economic Intelligence Bureau/CEIB) tarafından Dolaylı Vergiler ve Gümrük Merkez Kurulu’na (Central Board of Indirect Taxes & Customs/CBIC) verilen yasa teklifinde Bitcoin’in (BTC) soyut bir varlık olarak değerlendirilip, işlemlerinde %18’e varan mal ve hizmet vergisi (Goods and Services Tax/GST) alınması geçiyordu.
Bununla birlikte teklifte Bitcoin’i mevcut bir varlık olarak kabul ederek margin işlemlerinde de GST alınması gerektiği eklenmişti. %18 GST alımı 5,5 milyar dolarlık tüm Bitcoin işlemleri dikkate alınarak hesaplandığında Hindistan hazinesine yıllık yaklaşık 1 milyar dolarlık bir kazanç getiriyor.
Hindistan kripto para dünyasının önde gelen isimleri, Hindistan hükümetinin bu hamlesini artan Bitcoin benimsenmesine bağlıyor. Bununla birlikte birçok yatırımcı vergilendirme sisteminin ekosistemin potansiyelini yükselteceğini düşünüyor. Bu şekilde düşünenlerden biri de Mumbai merkezli kripto para borsası CoinDCX’in CEO’su Sumit Gupta. Gupta, Whatsapp grubu üzerinden yaptığı açıklamada;
“Hükümetin vergilendirme yoluna gitmesi, Bitcoin’i bir varlık olarak düşünmeye başladığının göstergesi. Bu yeni varlık sınıfını anlamaya çalışmasının ileride daha güzel gelişmeleri beraberinde getirmesini umuyoruz.”
CoınDCX’in CEO’su Sumit Gupta
Gupta sadece vergilendirme olayı hakkında değil, vergi oranına ve yapısına da değindi.
“Vergi oranı ve yapısına bakacak olursak, bekleyip göreceğiz. Ancak bu gelişmenin olumlu olduğu aşikâr.”
COINDCX’İN CEO’SU SUMİT GUPTA
Binance’in Hindistan’daki kripto para borsası WazirX’in CEO’su Nischal Shetty, benzer duyguları paylaştığını iletti. Vergi cephesindeki netliğin, Bitcoin piyasasına artan kurumsal katılımın yolunu açabileceğini ekledi.
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.