Muhabbit

Hindistan Kripto Paraları Yasaklamak İçin Yasa Çıkarıyor!

Ülke, çıkarılması düşünülen CBDC haricinde kripto para kullanılmasını istemiyor.

Hindistan Yasa

Hindistan Yasa

Hindistan, ülkedeki bitcoin ve diğer özel kripto para birimlerini yasaklamak için bir yasa çıkarmayı planlıyor. Parlamentoya sunulacak yasa tasarısında ise resmi bir dijital para birimi oluşturulması için bir çerçeve hazırlanılması gerektiği düşünülüyor.

Hatırlanacağı üzere yakın zaman önce Hindistan Merkez Bankası (RBI), yaptığı bir açıklama ile dijital para birimi ile ilgili araştırmalara başladığını duyurmuştu.

Bu kapsamda da hazırlanan bir mevzuat ile Hindistan yetkilileri tüm özel olarak faaliyet gösteren kripto paraları yasaklamak için izin istiyor. Bunun yerine ülkeye faydası dokunacak blockchain teknolojisi ürünlerinin çıkarılması planlanıyor.

Atılan bu adımın aslında ülkenin gündeminde yer alan ve merkez bankası tarafından çıkarılacak olan resmi dijital para biriminin oluşturulması için, kolaylaştırıcı bir çerçeve olmasının hedeflendiği belirtildi.

Bu kripto paralar ile ilgili Hindistan hükümetinin attığı ilk adım değil. Hatırlanacağı üzere 2018 yılında Hindistan hükümeti heyeti, tüm özel kripto para birimlerinin yasaklanmasını ve yasağa uymayanların ise 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını önermişti. O zaman yapılan öneride de yine amacın, itibari para biriminin dijital bir versiyonunu ve onu uygulama yollarının keşfedilmesi olduğu bildirildi. Merkez bankasının 2018 yılında atmış olduğu bu adım sonucunda, kripto para birimi ticareti yapmak için hizmet sunan birkaç borsanın ülkeden ayrılarak  diğer pazarlara yöneldiği biliniyor.

Hükümet yetkilileri, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin, fiziki bir varlık olmadığını ve hükümet tarafından çıkarılmadığı için para birimleri olarak değerlendirilemeyeceklerini savunuyor. Bunun için de geçmişte sunulan yasaklama önerisi tekrar gündeme gelmiş durumda.

Ancak bu defa ülkede faaliyet gösteren borsalar, hükümetin bu adımı uygulamadan önce yetkililer ile birlikte karar vermek istedikleri yönünde erkenden adım attılar.

Bu kapsamda konu ile ilgili olarak açıklama yapan Hindistanlı kripto para borsası CoinDCX‘in kurucu ortağı ve CEO’su Sumit Gupta, şu ifadelere yer verdi:

“Hükümet, Parlamentonun bu oturumu sırasında tasarıyı sunmayı düşündüğünden, hükümetin herhangi bir karar almadan önce tüm paydaşları kesinlikle dinleyeceğinden eminiz. Diğer paydaşlarla konuşuyoruz ve kesinlikle hükümetle daha derin bir diyalog başlatacağız ve birlikte nasıl sağlıklı bir ekosistem yaratabileceğimizi göstereceğiz.”

Görünüşe bakılırsa Hindistan’da kripto paralar ile ilgili sıkıntılı bir yıl geçeceği aşikar. Hükümet ile ülkede faaliyet gösteren borsalar arasında bir anlaşma sağlanıp sağlanamayacağı ise yatırımcılar arasında merakla bekleniyor.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version