Muhabbit

Hindistan Merkez Bankası, CBDC Pilot Çalışmasına Başlıyor!

Ülkenin önde gelen sekiz bankasının katılımıyla gerçekleşecek olan pilot çalışmanın, 1 Aralık 2022 tarihinde başlatılacağı bildirildi.

dijital rupi hindistan

dijital rupi hindistan

Hindistan Merkez Bankası (RBI), kısa süre önce yaptığı açıklama ile ülkenin CBDC projesi olan dijital rupi’nin pilot çalışmasına başlayacağını belirtti.

Ülkenin önde gelen sekiz bankasının katılımıyla gerçekleşecek olan pilot çalışmanın 1 Aralık 2022 tarihinde başlatılacağı bildirildi. İlk olarak dört büyük şehirde başlayacak olan pilot çalışmanın, toplamda dokuz şehri daha kapsayacak şekilde genişletileceği belirtildi.

Hindistan Merkez Bankası yetkilisi, pilot çalışma için belirlenen şehirlerin şunlar olacağını açıkladı:

“Pilot uygulama başlangıçta Mumbai, Yeni Delhi, Bengaluru ve Bhubaneswar olmak üzere dört şehri kapsayacak ve daha sonra Ahmedabad, Gangtok, Guwahati, Haydarabad, Indore, Kochi, Lucknow, Patna ve Shimla’yı kapsayacak.”

RBI, pilot çalışmaya katılacak bankaların da isimlerini açıkladı. Buna göre, State Bank of India, ICICI Bank, Yes Bank ve IDFC First Bank ilk aşamadaki pilot çalışmaya katılacak. İkinci aşamada ise Bank of Baroda, Union Bank of India, HDFC Bank ve Kotak Mahindra Bank çalışmaya dahil olacak.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

Bunun yanında RBI, pilot çalışmanın kapsamının, gerekli durumda daha fazla banka, kullanıcı ve şehri kapsayacak şekilde kademeli olarak genişletilebileceğini belirtti.

Dijital Rupi Güvenli Olacak

Hindistan Merkez Bankası, dijital rupi’nin simgesinin ise “e₹-R” olarak belirlendiğini açıkladı. Dijital rupinin şu anda kağıt para ve madeni paralarla aynı kupürlerde çıkarılacağını belirten RBI, bunun bankalar gibi aracılar aracılığıyla dağıtılacağını belirtti.

Pilot çalışma kapsamında yapılacak işlemlerin, katılımcı bankaların sunduğu ve cep telefonlarında saklanan bir dijital cüzdan aracılığıyla yapılabileceği belirtildi. Bunun yanında dijital rupi ile yapılacak olan ödemelerde, QR kod sisteminin de aktif olacağı açıklandı.

İlgili çalışmanın güven, emniyet ve ödeme kesinliği gibi fiziksel nakit özellikleri sunacağı belirtilirken, bunların aynı zamanda bankalardaki mevduat gibi diğer para biçimlerine dönüştürülebileceği belirtildi.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version