Muhabbit

Hollanda Merkez Bankası: “AMLD5” Kapsamında Onay Almak İçin 39 Başvuru Yapıldı!

Kripto para şirketleri faaliyetlerini sürdürebilmek için 21 Kasım’a kadar başvuru yapmak zorunda.

Hollanda Merkez Bankası (DNB), kripto para birimi hizmetleri sağlamak için başvuruda bulunan şirketleri aktif olarak kaydetmeye başladı.

Hatırlanacağı üzere Hollanda’daki Fintech firmaları, ülkede yürürlükte olan “5. Kara Para Aklamayı Önleme Direktifi (AMLD5)” olarak bilinen güncellenmiş kara para aklamayı önleme yasaları da dahil olmak üzere, son birkaç yılda önemli ölçüde sıkılaşan Avrupa Birliği düzenlemelerine uymak zorunda kaldılar. Bu kurallar çerçevesinde DNB, kripto ile ilgili tüm kuruluşların faaliyetlerini yürütebilmesi için bankaya kaydolmasını ön koşul olarak sunmuştu. Bunun yanında “Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanı (Önleme) Yasası” ve “1977 Yaptırımlar Yasası” gerekliliklerine de uygunluk sağlanması gerekliliği de dile getirilmişti.

5. Kara Para Aklamayı Önleme Direktifi (AMLD5)  uygulaması 21 Mayıs’ta Hollanda Merkez Bankası tarafından yürürlüğe girdi. 21 Mayıs’tan önce zaten kripto para birimi hizmeti sunan ve bu tarihten önce kayıt için başvuran şirketler, kayıt işlemi sırasında kripto faaliyetlerini gerçekleştirmeye devam edebildiler.

Aradan geçen zaman sonrasında belirlenen yasal çerçeveler dâhilinde borsalar gerekli başvuru işlemlerini yapmaya başladılar. Son zamanlarda ise bu başvuruların sayısında artış gözlenmeye başladı. Konu ile ilgili olarak Hollanda Merkez Bankası sözcüsü şimdiye kadar onay almak üzere 39 başvuru aldıklarını açıkladı.

Merkez bankasının web sitesindeki kamu sicili kayıtları incelendiğinde, kripto hizmetleri sunmak için şimdiye kadar dört şirkete onay verildi görülmektedir. Bunlar Rotterdam merkezli Ventures, Amsterdam merkezli Amdax, Nijmegen merkezli Blox ve Veghel merkezli Phoenix Payments borsalarıdır. Son olarak bu borsaların arasında Anycoin borsası eklendi.

Merkez bankası onayını alan Anycoin borsasının CFO’su Bram Ceelen, konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Kayıt sürecini başarıyla tamamlayan ilk taraflardan biri olduğumuza dair müjdeyi almaktan büyük gurur duyduk. Bu süreçten geçmek zor bir işti. Kayıt gereksinimlerini karşılamak için sipariş sürecimizde önemli ayarlamalar yaptık.”

Ne Olmuştu?

Diğer kripto para şirketleri daha önce ülkede faaliyet göstermiş olsa da, yeni AMLD5 yasaları bu tür varlıkların kapanmasına veya başka yerlere hareket etmesine neden oldu. Buna örnek olarak popüler kripto türevleri platformu Deribit, Ocak 2020 tarihinde bu düzenlemeler kapsamında Hollanda’daki faaliyetlerini son verip ülkeden ayrılmıştı.

Görünen o ki kripto para şirketleri merkez bankası onayını almak üzere başvuru yapmak için son gün olan 21 Kasım tarihi gelmeden başvurularını yapmaya başladılar.

Daha Fazla Borsa Haberi İçin: Borsa Haberleri

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version