Muhabbit

Hollandalı Çift, 2 Bin 500 Bitcoin İle Para Aklarken Yakalandı!

Hollandalı güvenlik güçleri, bir çiftin 33 milyon dolar değerindeki Bitcoin (BTC)’i kara para aklamak için kullanırken yakalandığını açıkladı.

Hollandalı Çift, 2 Bin 500 Bitcoin İle Para Aklarken Yakalandı!

Hollanda’da meşhur suç ikilisi Bonnie ve Clyde’ı aratmayan bir olay açığa çıktı. Hollanda polisinin açıklamasına göre bir çift uzun süredir radarlarına yakalanmıştı. Çiftin radara takılma nedeni ise kara para aklama. Hollanda Kamu Savcılığı’nın yürüttüğü ve Rotterdam Bölge Mahkemesi’nde görülecek olan soruşturmaya göre çift son iki yıl içerisinde 19 milyon doları akladı.

Savcılığın soruşturmasının ardından çiftin evine baskın düzenleyen Hollanda güvenlik güçleri, hesaplarına el koydu. Hesapları inceleyen güvenlik güçleri çiftin para aklamak için 33 milyon dolardan fazla tutan 2 bin 500 Bitcoin (BTC) kullandığını fark etti.

İlginizi çekebilir: Bitcoin haberleri

OpenBear Ministerie tarafından yapılan basın açıklamasına göre, çiftin evinde veyahut hesaplarında bulunan tek varlık Bitcoin değildi. Hollandalı güvenlik güçleri ayrıca çiftin cep telefonlarına, sabit disk gibi bilgisayar ekipmanlarına, mücevherlerine ve araçlarına el koydu. Bununla birlikte çiftin şirketlerinin hesaplarından 138 bin Euro ve 40 bin Euro kadar el konulduğu ve her iki şirkette de 45 bin Euro miktarında ceza kesildiği açıklandı.

Hollanda’nın Hilversum şehrinde yaşayan çiftin vergi makamlarına, düzenleyici birimlere haber vermeden Bitcoin gibi lider kripto para birimi alım satımı yaptığı rapor edildi. Bununla birlikte dark web üzerinden kripto para aracılığıyla kara para aklamak için müşteri buldukları da öğrenildi. Buldukları müşterilerin hiçbirinden kimlik istemedikleri ve hiçbirinin KYC işlemini yapmadığı da eklendi. Mahkemeleri görülen çiftin iki ve iki buçuk yıl hapis istemiyle yargılandıkları bildirildi.

Kara Para Aklamayı Önlemek İçin Çözüm Yolları Aranıyor!

Kripto para birimleri çoğu ülkede vergiden muaf, bankaların veyahut hükümetlerin el koyma şansı daha az olduğu için ve birçoğu takip edilemez özellikte olduğu için özellikle kara ekonominin ilgisini çekmiş durumda. İşlemlerinin takip edilmesini istemeyen, vergiden muaf olmak isteyen ve yasa dışı işler peşinde olan birçok insan kripto para birimlerini tercih ediyor.

Monero gibi gizlilik odaklı kripto paralarda izlenebilirlik yani işlemlerin takip edilebilirliği daha düşük olduğu için kara ekonominin göz bebeği durumunda. Ancak birçok ülke ve düzenleyici yapı da bu duruma savaş açmış durumda. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri Milli Gelirler İdaresi (IRS/Vergi Dairesi) 2020 yılı Eylül ayı başında Monero (XMR)’yu takip edebilecek bir teknolojik araç geliştiren şirketlere ödül vereceğini açıklamıştı. 2020 yılı Ekim ayına girildiğinde de araç geliştiren iki şirkete (Chainalysis ve Integra FEC) mevzu bahis ödülün bir kısmını vermişti.



Son Yazılar

Exit mobile version