Muhabbit

Hong Kong, Kripto Para Dolandırıcılarının Odak Noktası Oldu!

Hong Kong’da, son bir yıl içinde milyonlarca dolarlık kripto para dolandırıcılığı vakası bildirildi.

hongkong-regülasyon-muhabbit-80

Hong Konglu yetkililere göre, 2022 yılında 216,6 milyon doların üzerinde bir miktara ulaşan 2.336 adet kripto para dolandırıcılığı vakası yaşandı.

Bunun yanında ülke genelinde son 1 yıl içinde, yaklaşık 23.000’in üzerinde çevrim içi suç işlendiği belirtiliyor. Kripto paralar ile yapılan dolandırıcılık faaliyetleri ise yaşanan tüm bu dolandırıcılık faaliyetlerinin (407.7 milyon dolar) yarısından fazlasına denk geliyor. Yayımlanan raporda, kripto para dolandırıcılığı faaliyetleri 2021 yılına göre %67 oranında artmış durumda. Çünkü 2021 yılında bildirilen 1397 adet kripto para dolandırıcılık faaliyeti 2022 yılına gelindiğinde 2336’ya ulaşmış durumda.

Konu ile ilgili olarak kısa süre önce South China Morning Post tarafından bir rapor yayımlandı. Rapora göre, dolandırıcıların işlemlerde kimliklerini, suç gelirlerinin kaynağını, akışını ve nihai hedefini gizleyebildikleri için dolandırıcılık faaliyetlerinde bir araç olarak kripto paraları kullandığı belirtiliyor. Yetkililer ise kripto para ticaret işlemlerindeki anonimlik nedeniyle aktarılan paraların izlenmesinin “daha zor” hale geldiğini belirtiyor.

Artan dolandırıcılık faaliyetleri nedeniyle yetkililer, yasa dışı fonların izini sürmek ve dolandırıcıların kullandığı yeni taktikleri belirlemek için 2017 yılında bir koordinasyon merkezi kurdu. Bu merkez kurulduktan sonra birçok vakanın izini bularak ilgili yasal işlemlerin başlatılmasını sağladı. Çeşitli yöntemler ile vatandaşların dolandırıldığını belirten merkez, insanların hassas noktalarının kullanıldığını belirtiyor.

Yaşanmış bir olaydan örnek veren merkez yetkilileri, hayvan severleri hedef alan bir tür dolandırıcılık faaliyetinin yoğun şekilde kullanıldığını belirterek bölge sakinlerine uyarıda bulundu. Bir vatandaşın, kedi yavrusu satan ve kendisini evcil hayvan aşığı olarak tanıtan bir dolandırıcıya 760.000 dolar değerinde Bitcoin gönderdiği belirtildi.

Dolandırıcının, toplamda 40 işlem gerçekleştirdiği ve insanları kendisine kripto para aktarmaya ikna ettiği bildirildi. Yine başka bir vakada, 63 yaşındaki bir kişinin kripto para uzmanı kılığına giren bir dolandırıcıya 1,5 milyon dolardan fazla kripto para gönderdiği belirtiliyor.

Dikkatli Olmak Gerekiyor

Teknoloji suçları ile ilgilenen birim ayrıca, çevrim içi hedef bulmak için dolandırıcıların mümkün olduğu kadar çok yeni arkadaş edindiğini, güvenilirlik kazanmak ve zenginliklerini göstermek amacıyla sık sık günlük yaşamdan fotoğraflar yüklediklerini belirtiyor.

Ardından bu kişilerin, kendilerini inandırdıktan sonra da kripto varlıklara, değerli metallere veya forex’e yatırım yapma konusunda oldukça deneyimli olduklarına ikna ettikleri belirtiliyor. İkna işlemi gerçekleştikten sonra da kurbanları sahte işlemler ve getiriler gösteren sahte yatırım uygulamalara yönlendirerek dolandırıcılık faaliyetlerini gerçekleştirdikleri belirtiliyor.

Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version