Muhabbit

Hong Kong-Tayland Arası Blockchain Ödeme Sistemi Prototipi

Hong Kong Para Otoritesi ve Tayland Bankası bugün sınır ötesi bir blockchain ödeme sistemi için bir prototip oluşturduklarını açıkladı.

Hong Kong Para Otoritesi ve Tayland Bankası bugün sınır ötesi bir blockchain ödeme sistemi için bir prototip oluşturduklarını açıkladı. Aralık ayında tamamlanan Inthanon-LionRock Projesi, Hong Kong ve Tayland’daki bankaların akıllı sözleşmelerle birbirlerine para göndermelerine izin veriyor.

İki ülke arasında bir sınır ötesi ağı kuran sistem, R3’ün blockchain platformu Corda üzerine kuruldu. Prototip raporunda, bankaların döviz likidite yönetimini geliştirmek için tasarlandığı söyleniyor. Bunu da fon transferlerini ve yabancı borsa işlemlerini bir araya getirmek için akıllı sözleşmeler kullanarak yapıyor.

Hong Kong Para Otoritesi Kıdemli Direktörü Edmond Lau, “Tayland Bankası ile ortak araştırma projemiz, geleneksel sınır ötesi ödemelerde düşük verimlilik ve yüksek maliyetlerin dezavantajlarını çözmek için önemli bir ilk adımı işaret ediyor” dedi.

Reuters’e göre, HKMA genel müdürü Colin Pou, bir medya brifingine gerçek bir işlemin henüz yapılmadığını söyledi. Pau ayrıca, Para Otoritesinin ülke içi işlemler için devlet tarafından verilmiş bir dijital para biriminin kullanılmayacağının zaten belirlediğini; prototipin yalnızca sınır ötesi işlemler için kullanılacağını söyledi.

Rapora göre, iki ülke arasındaki “stratejik iş birliği” 2019 Mayıs’ta gerçekleşmiş. Çalışmalara ise 2019 Eylül ayında başlanmıştır.

Her ne kadar Hong Kong’un LionRock Projesi ve Bank of Thailand’ın Project Inthanon’u bir Merkez Bankası Dijital Para Birimi uygulanabilirliğini araştırmak üzere kurulmuş olsa bunlar iki ayrı gruptur. Hong Kong grubunu 2017’de, Tayland ise grubunu 2018’de kurdu.

Son Yazılar

Exit mobile version