Huobi Türkiye Genel Müdürü Alphan Göğüş’ün Muhabbit Özel Röportajı
Muhabbit :Öncelikle bugün çıkan haberden hemen sonra röportaj teklifimizi kırmadığınız ve hızlıca tüm sorularımıza açık yüreklilikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederiz. Ayrıca ekosistem ve topluluğa olan katkılarınız ve destekleriniz için de müteşekkiriz.
Merhaba. Tabii, hızlı bir özet geçeyim. Bilkent Ekonomi mezunuyum. Okul bitince çoğu arkadaşım gibi ben de danışmanlık şirketinde buldum kendimi. Deloitte’de bagımsız denetim
bölümünde finansal denetçi olarak çalıştım 13 yıl. Bu sürenin bir kısmında uluslararası tecrübe edinmek istediğim için Kanada’daydım, geri döndüğümde şirketin Bursa ofisini kurma ve yönetme görevini verdiler. Aslında bu sorumluluk benim gelecekte yapmak istediklerimle ilgili bir ışık yaktı.
Bir iş kurmayı, onu nasıl geliştirebilirim diye sürekli düşünmeyi çok sevdiğimi fark ettim.
O yüzden BtcTürk’te calışmayi heyecanla kabul ettim. Kripto sektöründe çok yeniydim, öğrenmem gerekiyordu. Önce CFO, sonra Genel Müdür, sonra COO olarak görev yaptım. Türkiye’de kripto işi nasıl kurulur, her yanıyla deneyimleme fırsatım oldu. Oldukça zorlu zamanlar atlattık orada ama iyi bir iş yaptığımıza inanıyorum.
Şimdi bu deneyimi, Huobi’nin vizyon ve imkanlarıyla birleştirme zamanı. Türkiye için hedeflerimiz büyük. Bugün daha çok geleneksel ürünlerle şekillenen finans sektörüne kripto bazlı yenilikçi ürünler sunarak sektörü şekillendiren öncü şirketlerden biri olmayı hayal ediyoruz. Ekibimizi kurduk, emin adımlarla ilerliyoruz.
Evet, maalesef kapatıyoruz. Bunun nedeni de, Türkiye’deki yasa ve düzenlemelere uyum konusunu bir numaralı öncelik haline getirmiş olmamız… Biliyorsunuz, bu işlemler türev yatırım ürünleri sınıfına giriyor ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun ilgili mevzuatında kripto bazlı işlemlerle ilgili bazı belirsizlikler var. Biz de gerekli düzenlemeler yapılana kadar, ülkemizdeki kullanıcılarımızın bahsi geçen ürünlerimize erişimini durdurma kararı aldık. Bu düzenlemelerin yapılması sürecinde de yasa koyucularla beraber çalışmaya hazırız.
Evet, Aralık 2019’da başladım, zaman ne kadar çabuk geçiyor. Bu kararı verirken benim için
en önemli kriterler Huobi’nin Türk kripto para pazarına getireceği likidite ve ürün çeşitliliği idi. Çok samimi söyleyeyim, Huobi’yi biliyordum tabii ki ama işin içine girince beklentilerimin çok üzerinde imkanlar olduğunu fark ettim.
Global ekibin tam desteğiyle kısa sürede yol
haritamızı netleştirdik, altyapımızı geliştirdik. En öncelikli konumuz Türkiye’de sağlam bir ekip kurmaktı. Alanlarında uzman, kripto para sektörünü çok iyi tanıyan bir ekibimiz var, 9 kişiyiz. Şimdi Corona nedeniyle home office çalışmaya geçmiş olsak da teknolojinin tüm
nimetlerinden yararlanarak verimli şekilde yürütüyoruz işleri. Çin’deki ekiple de çok yakın
çalışıyoruz.Türkiye’deki operasyonun Huobi için ayrı bir önemi var. FIAT on-ramp dediğimiz, ülkelerin kendi ulusal paraları ile Huobi platformu üzerinde kripto alım/satım işlemlerine aracılık edeceği ürün için Türkiye ilk pilot ülke. Yani, Türkiye’deki kullanıcılarımız, banka ve ödeme sistemleri ile entegrasyonlarımız sayesinde doğrudan Huobi üzerinde Türk Lirası ile işlem gerçekleştirebilecekler. Şu an son testlerini yapıyoruz. Beklediğimizden ve istediğimizden
uzun sürdü bu proje ama her şeyin yerel yasa ve düzenlemelere uygun olması için çok
hassasiyet gösterdik. Hem bankalarla hem regülatörlerle beraber çalıştık. Bugün geldiğimiz noktada, kullanıcılarımıza global standartlarda bir altyapıda Türk Lirası ile işlem
yapabilecekleri bir çözüm sunacağımız için çok heyecanlıyız.
Huobi 2013 yılında Çin’de kurulmuş, sektörün en eski borsalarından biri. Yola çıkarken vizyonunu “Finansı daha verimli ve zenginliğini daha erişilebilir hale getirmek” olarak
belirlemiş. Dünyanın çeşitli ülkelerinde 1.300’den fazla çalışanı var.
Sektör liderlerinin açıklamalarının yanı sıra birçok bağımsız rapor Huobi’yi güvenilir, ileri teknolojiye sahip ve ürün yelpazesi ile ürünlerinin verimliliğini geliştirmek için sürekli çalışan borsalardan biri olarak konumlandırıyor.
En gurur duyduğumuz özelliklerinden biri ise kurulduğundan beri hiç hack’lenmemiş ya da büyük bir çökme yaşamamış olması. Huobi sektörün kalbi olan Asya’da lider borsalardan biri. Stratejilerini önce kendi evinde güçlendikten sonra global açılımları değerlendirmek üzerine kurmuşlar. Bu nedenle, Türkiye de dahil Avrupa ülkelerinde bilinirliği az. Burada Huobi Türkiye ekibi olarak bize önemli görev düşüyor aslında. Yaptıklarımız, öğrendiklerimiz, Çin’deki ekibe vereceğimiz geri bildirimler Huobi’nin globalleşme yolculuğunda önemli deneyimler olacak.
2017’den önce çok az sayıda kripto para yatırımcısı ve onlara hizmet veren bir borsa ekosistemi bulunuyordu. 2017’den sonraki durum biraz daha farklı. Farkındalığın artması ve fiyatların da bu artışa paralel hareket etmesiyle beraber, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kripto paralara ilgi arttı. Ülkemizde kripto paralara olan bu ilgide ekonomik koşulların ve genç nüfusun etkisi olduğunu düşünüyorum. Bunların yanında, bu işte bilgiye erişimin de önemli bir payı var. Bizim kültürümüzde kulaktan kulağa bilgi aktarımı zaten önemli, buna
kullanım oranları çok yüksek olan sosyal medyayı da ekleyince ciddi bir bilgi kaynağına erişim imkanı olduğunu görüyoruz.
Bu resmin doğal sonucu olarak da ülkemizde hem yerli hem yabancı birçok kripto para borsası faaliyet göstermeye başladı. Birçok yabancı borsa Türkiye’de bir şirket ya da ekip kurmadan, sadece Türkçe ara yüz tasarımı ve topluluk yönetimi yaparak kilometrelerce öteden operasyon yürütmeye çalıştı ve tabii ki başarılı olamadı. Çünkü her ülkenin ekosistemi, iş yapış şekli ve kültürü birbirinden farklı.
Huobi yerelleşme çalışmalarının son derece önemli olduğunun farkında. Bu nedenle, ilk iş olarak Ekim 2019’da Huobi Turkey Teknoloji A.Ş.’yi kurmuşlar. Şimdi ekibimiz yerel iş ortakları, hukuk büroları, ekosistem paydaşları ve regülatörlerle dirsek temasında çalışıyor. Bu kapsamda en büyük firmalardan birinden vergi alanında Tam Tasdik hizmeti alıyoruz. Ayrıca, Paratica, Blockchain Türkiye Platformu ve yerel topluluklar ile stratejik iş birlikleri hayata geçirdik. Önümüzdeki süreçte ekosistemi büyütmeye yönelik benzer iş birliklerini hayata geçirmeye devam edeceğiz.
2020 Bitcoin’in rüştünü ispat edebileceği yıldır. Bitcoin gerçekten anlatıldığı gibi olup olmadığını bu macerada gösterecek. Neden derseniz… Bitcoin’in iki temel varlık gerekçesi bulunuyor; Devletlerin para politikalarına olan tepkisi ve parayı kontrol etme yeteneklerine olan eleştirisi.
Bitcoin, devletin çok güçlü olduğu bu ekonomik sistemde üretilen paraya bir alternatif olarak girdi hayatımıza ama 2020’de her şey yerinden oynadı. Mevcut finansal düzenin devam edip edemeyeceği zaten sorgulanıyordu, Corona ile beraber endişeler arttı. Devlet hiç olmadığı kadar fazla para basıyor, bunun hem para piyasaları hem reel sektör hem de kamu politikaları üzerinde nasıl bir sonuç yaratacağı belirsiz. Bunun yanında, Corona ile başlayan süreçte herkesin devletten farklı talepleri doğdu. Ücretsiz sağlık hizmetleri, işsizlik desteği, faizsiz krediler, vergi ödemelerinin ertelenmesi, hatta sokağa çıkma yasağının getirilmesi gibi… Daha önce liberalleşme dalgası varken şimdi toplumun hiç olmadığı kadar Devlet’ten talepkar olması ilgi çekici.
Düşünsel açıdan bu durumun bir ikilem olduğu fikrindeyim. Bu açıdan daha önce yaşamadığımız bir dönüşüm geçiriyoruz. İnsanlar tüm bu yaşananlar sırasında alternatif bir para olarak Bitcoin’ yatırım yapacak mı, yapmayacak mı? Eğer Bitcoin’in felsefesi toplum tarafından kabul görmüşse, 2020’nin Bitcoin için rüştünü ispat edebileceği bir yıl olması gerekir. Eğer öyle olmazsa, toplum Bitcoin’in ortaya koyduğu öneriyi benimsememiş ve Bitcoin riskli bir yatırım aracı olmaktan öteye gidememiş demektir. Bekleyip göreceğiz.
Corona Halving’i de etkilemezse, evet, Bitcoin Halving’ine 43 gün kaldı. Sektörün sıkı takipçilerinin bildiği gibi, Mayıs ayının ortalarında Bitcoin ağının blok bulma ödülü 12.5 BTC’den 6.25 BTC’ye inecek. Peki, bunun etkisi nedir? Uzun vadede, daha az Bitcoin üretimi olacak ve talepte bir azalış görülmezse Bitcoin fiyatının yükselmesi bekleniyor.
Geçmiş iki Halving verisine baktığımızda da uzun vadede Halving sonrası fiyatın yukarı yönlü hareketleri gözlemlenmiş. Ancak önümüzdeki Halving’in fiyata katkısının öncekiler gibi belirgin olacağından emin değilim. Şüphemin iki temel nedeni var: Birincisi önceki halvingler 2012 ve 2016 senelerinde gerçekleşti. Bitcoin o zamanlar fazla bilinmiyordu. Fiyat kısıtlı yatırımcı arasında gerçeklesen işlemler sonucunda yükseldi. Bugün ise Bitcoin hali hazırda çok daha yüksek bilinirliliğe sahip.
Bitcoin ile ilgili herkesin hatırladığı en önemli şey ise fiyatının kısa sürede 20.000 Dolardan
4.000 Dolara inebileceği. İkinci konu ise bir önceki halving’den bu yana Margin ve Vadeli işlemler başta olmak üzere iki yönlü (long-short) işlemlerin yapılabildiği türev ürünler gelişti ve popülerleşti. 2017 öncesi
genellikle long ve hodl yönlü olan piyasada artık traderlar short ve scalp trading ile de
hareket edebilme opsiyonunu elinde bulunduruyor. Kurumsal büyük oyuncuların da devreye girmesi ve bu opsiyonu elinde bulundurması da yarılanma sürecini etkileyebilir. Geçmişte Halving’in fiyatlanması etkisini uzun vadede göstermişti. Halving sonrası hemen büyük bir beklentiye girmek yerine herkese süreci takip ederek, risk yönetimi içerisinde alım satım işlemlerine dikkat etmesini önerebilirim.
Son olarak, az önce konuştuğumuz üzere finansal piyasalarda ki dönüşümün daha dikkatli izlenmesini öneririm. Sonuç olarak Halving dediğiniz Bitcoin’in emisyonunda ki hızın yani enflasyonunun azalması.
Bu yazı sponsorludur.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar