Huobi Global, 2013’ten beri faaliyet gösteren ve yaklaşık 1 sene önce Türkiye’de ofis açan bir kripto para borsasıdır. Huobi, şuanki verilere göre en hacimli 5 borsadan biri. Kullanıcılar kripto paralarını Huobi Global’e yatırabilir, takas edebilir ve çekebilir.
Huobi’ye kayıt olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Huobi Borsasına Nasıl Para Aktarılır ?
Huobi’ye kayıt olduktan sonra, anasayfanın sağ üst tarafında bulunan Bakiye sekmesine tıklayarak Borsa Hesabı (Yatırma ve Çekme) kısmına giriş yapabilirsiniz.
Huobi, para aktarmak için kullanıcılarına birden fazla seçenek sunuyor.
En altta bulunan seçenek Buy crypto directly kısmına tıklayarak kredi kartınızla kripto para satın alabilirsiniz. Tıkladığınızda aşağıdaki sayfa karşınıza gelecek.
Buy kısmından devam ederek alacağınız miktarı yazdığınızda sistem, otomatik olarak ne kadarlık Bitcoin alabileceğinizi hesaplayıp gösteriyor. Buy BTC butonuna basıp, kredi kartı bilgilerinizi girerek satın alma işlemini başarıyla tamamlayabilirsiniz.
Kripto Para seçeneğine tıklayarak da başka bir kripto para cüzdanınızdan Huobi’ye bakiye aktarabilirsiniz, yani daha önce herhangi bir borsaya kayıt olup para yatırmadıysanız, Türk kripto para borsalarına para aktarıp oradan Huobi’ye bakiye gönderebilirsiniz. Kripto Para seçeneğine tıkladığınızda aşağıdaki sayfa açılacak.
Sol üstten hangi kripto parayı göndereceğinizi daha sonra da hangi ağı kullanacağınızı seçmeniz gerekiyor. Tether’a (USDT) sahip olduğunuzu varsayarak, Tether’ı seçiyoruz.
USDT’lerinizi farklı ağlar üzerinden gönderebilirsiniz. Tabi bu noktada aynı ağı iki cüzdanın da desteklemesi gerekir. TRC-20 ağı şu anda USDT transferleri için düşük işlem maliyeti sebebiyle en çok tercih edilen ağlardan biri olarak öne çıkıyor. ERC-20, HECO ve OMNI ağları üzerinden de USDT yatırma işlemi kabul eden Huobi, dört farklı yatırma opsiyonunu kullanıcılarına sunuyor.
TRC-20 adresinizi kopyaladıktan sonra, USDT’leri göndereceğiniz cüzdanınızdaki ilgili yere gelip adresinizi yapıştırıyorsunuz.
Huobi’de Spot İşlem
Yukarıdan sırasıyla, OTC Market, Piyasalar, Spot İşlemler, Vadeli İşlemler ve Finans Hizmeti sekmelerinden Spot İşlemleri seçerek aşağıdaki gibi spot işlem sayfasına ulaşabilirsiniz.
Karşınıza çıkan sayfada sol taraftan almak veya satmak istediğiniz dijital varlığı (coin / token) seçebilirsiniz. Ortada gördüğünüz grafikten saat seçenekleri ile seçtiğiniz “coin”in fiyat mum grafiğini görüntüleyebilirsiniz. Sağ tarafta emir defterini, yani girilen alış ve satışları anlık olarak takip edebilirsiniz. Grafiğin altında ise al-sat işlemi yapabileceğiniz bir arayüz mevcut.
Spot işleme örnek olması amacıyla, Huobi borsasının kendi “token”i olan Huobi Token (HT) ‘e tıklıyoruz.
Alım yapmak oldukça basit. Yukarıdaki örnekte görmüş olduğunuz gibi Alış fiyatı‘nızı ve Alınacak Miktar‘ı yazdıktan sonra SATIN AL HT tuşuna basarak alımı gerçekleştirebilirsiniz. Yaptığınız alım, emir defterine gider. Girdiğiniz fiyattan satıcı bulursanız alımı yapmış olursunuz. Yaptığınız alımı kontrol etmek için örnekte olduğu gibi Geçmiş Emir Listesi‘nden bakabilirsiniz.
Eğer hızlı bir şekilde anında alım yapmak isterseniz, Piyasa‘ya tıklayarak aşağıdaki örnekte olduğu gibi alım yapabilirsiniz. Tabii aynı zamanda daha fazla komisyon ödemiş olursunuz. Çünkü “coin”i bir başkasından değil, direkt marketten yani borsadan almış olursunuz.
Satış yapmak için de yine alış yapar gibi ister Limit ile emir defterine emir girerek yada Piyasa kısmından anında satış yapabilirsiniz. Girdiğiniz emir gerçekleşene kadar Açık Emirler kısmından görüntüleyebilirsiniz.
Huobi’de Stop Loss
Alış ve Satış yaptığınız yerde Limit ve Piyasa seçeneklerinden sonra gelen, Stop-Limit kısmına tıklayarak satın aldığınız “coin”e stop-loss koyabilirsiniz.
Tetikleme Fiyatı kısmına aldığınız “coin”in hangi fiyattan stop etmek istediğinizi, hemen aşağıda olan Satış Fiyatı kısmına da hangi fiyata kadar stop olmaya devam etmek istediğiniz fiyatı yazıyorsunuz. Satılacak Miktar‘ınızı girdikten sonra SAT HT butonuna basarsanız, “stop”unuz tetikleyici fiyata gelinceye kadar çalışmaya başlar ve aldığınız “coin”i tetikleme emiri ile fiyat arasındaki en yakın alıcıya satar.
Girdiğiniz bütün emirler gerçekleşene kadar Açık Emirler kısmında gözükür. Stop emirlerini görmek için sol yukarıdan Stop-Limit‘i seçmeniz gerekir. Hangi emrinizi görmek istiyorsanız, sol yukarıdan emir tipini seçmeniz gerekir.
Stop-loss özellikle büyük miktarlarla trade eden kişiler için çok önemlidir! Bu özelliği kullanmayı mutlaka öğrenmelisiniz.
Huobi’de Vadeli İşlem
Huobi’de vadeli işlem açmak için Vadeli İşlemler kısmından USDT-margined Swaps kısmını seçerek işlemlere başlayabilirsiniz.
Tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir uyarı çıkacak adımları izleyerek vadeli işlem hesabı oluşturabilirsiniz.
Bundan sonra ise spot cüzdanda bulunan bakiyenizi, vadeli cüzdan hesabınıza aktarmanız gerekecek.
Cüzdanınıza girdikten sonra USDT‘lerinizi transfer etmek için Transfer butonuna tıklamanız gerekecek.
Borsa hesabınızdan USDT Swap Hesabı‘na transfer etmek istediğiniz miktarı yazıp, Transfer butonuna tıklıyoruz.
Şimdi tekrardan vadeli işlemlere dönecek olursak, Vadeli işlemler sekmesinin yanında Futures sekmesine tıklarsanız paritelerin yanında tarihler görmüş olacaksanız. Tarihler; süreli kontrat işlemlerinin (vadeli işlemler) tarihlerini belirtmekte. Eğer kripto para piyasasında yeniyseniz süreli kontratlar ile ilgili detaylı bilgiye sahip olduktan sonra işlem yapmanız daha faydalı olacaktır. USDT Swap‘ta ise işlem yapılan kontratların herhangi bir bitiş süresi bulunmuyor. Bu sayede siz işleminizi kapatmadan herhangi bir sonlanma durumu bulunmuyor fakat saatlik olarak ödenen funding (fon ücreti) hakkında bilgilenmelisiniz.
Eğer ki girdiğiniz paritenin yanında Süresiz yazıyor ise doğru yerdesiniz. Kaldıraçlı işleme başlamadan önce Isolated veya Çapraz seçimini yapmanız gerekir. İzolede riskiniz, açtığınız işlemin marjin miktarı kadar olur. Örneğin 5x kaldıraçla 50 dolarlık bir işlem açtınız 5×50=250$‘lık bu pozisyonda kaybedeceğiniz maksimum para 50 dolardır. 10x kaldıraçla 50 dolarlık bir işlem açtınız 10×50=500 $‘lık pozisyonda kaybedeceğiniz maksimum para yine 50 dolardır. İzole işlemde 5x kaldıraç kullandığınızda girdiğiniz fiyattan %20 aşağı düşerse likidite olursunuz. 10x kaldıraçta %10 düşerse likidite olursunuz. Yani likidasyon seviyeniz seçtiğiniz kaldıraca göre önceden ayarlanmış olur. Çapraz da ise cüzdanda bulanan toplam parayı teminat olarak görür ve likidasyon seviyenizi manuel olarak ayarlayabilirsiniz. Eğer kaldıraçlı işlemlerde daha yeniyseniz izole kullanmanızı tavsiye ederiz.
İşlemi yapmadan önce kaldıracınızı belirlemeniz gerekir. 10x kaldıraçtan fazlası kripto para borsaları için büyük risktir. Long pozisyon Uzun Aç (al) kaldıracı, short pozisyon Kısa Aç (sat) kaldıracıdır.
İşlemin miktarını belirledikten sonra. “Uzun Aç” butonuna tıklarsanız “long“, “Kısa Aç” butonuna tıklarsanız “short” işlem açmış olursunuz. Yukarıda gördüğünüz Kullanabilir bakiye miktarı, bakiyenizde olan miktardır. Örnek olması için 50 USD’lik bir işlem açarak, kaldıraçın nasıl bir etkisi olduğuna bakacağız. Resimde gördüğünüz gibi long pozisyonu için kaldıraç 5x, bu sebeple 50×5=250 USD’lik işlem açmış olursunuz.
Eğer bakiyeniz 0 gözüküyorsa cüzdan aktarımlarında bir sorun yaşamış olabilirsiniz. Düzeltmek için Transfer kısmına bastıktan sonra,
USDT Swap Account USDT Cross‘dan USDT Swap Account ETH/USDT‘ye transfer yapmayı unutmuş olabilirsiniz. ETH/USDT, o paritede işlem yaptığımız için seçtik. Başka bir paritede işlem yapacaksanız, oraya atmanız gerekir.
ETH/USDT-Long-5X işleminde sırasıyla izole olduğunu, 2,224,10 $‘dan giriş yapıldığını, pozisyona koyulan paranın 48.89 $ olduğunu, anlık olarak kar veya zararın -0,1672 $ olduğunu ve oranın – 0.34% olduğunu görebiliyorsunuz. Sağ taraftaki kısma da satmak istediğiniz hedefi ve miktarı yazıp işleminizi kapamak için uzun kapat‘a basarak emir girebilirsiniz. Stop limiti, spot işlemlerde anlattığımız gibi kullanabilirsiniz.
Borsa haberleri için: Borsa Haberleri
Bu içerik sponsorludur.