Muhabbit

Huysuzluktan Hırsızlığa! Japon Devi Vipstar’a Eski Çalışan Kazığı!

Japonya’da bir IT şirketi olan Vipstar Inc. biri eski çalışanı olmak üzere iki kişi tarafından78 milyon yen dolandırıldı.

Japonya’nın beş büyük ulusal haber merkezinden biri olan Maninchi’nin haberine göre, bir IT şirketi olan Vipstar Inc. biri eski çalışanı olmak üzere iki kişi tarafından dolandırıldı.

Vipstar projesi, 2018 yılının başlarında Proof of Work ile Proof of Stake’i harmanlayarak yeni bir anlayış getirmek üzere başlanan bir projedir. GitHub’da projelerine kolaylıkla ulaşabileceğiniz şirket, blockchaine anime motifleri ekleyerek işe eğlence kattıklarını iddia ediyor. Bununla beraber amaçlarının çeşitli ülkelerden araştırmacı ve hibe bulmak da olduğunu sık sık dile getiriyorlar.

Yuto Onitsuka ve Takuma Sasaki bir Blockchain projesi olan Vipstar’dan 78 milyon yen (23.01.2020/16:20 yaklaşık 4,25 milyon Türk lirası) çalmakla suçlanıyor. Ayrıca bilgisayar sahtekarlığından ve hükümetin cezai gelirlerin kontrolüne ilişkin bir eylemi ihlal ettiklerinden dolayı tutuklandılar.

Her iki şüpheli de suçunu itiraf etti.

Onitsuka, şirketin “şirkete zarar vermeye çalışmak ve zarar vermek” şeklindeki işletme politikasını alıntılayarak zamanında iş yerinde yaşadığı anlaşmazlıkları dile getirdi. İkinci şüpheli Sasaki ise, tamamen Onitsuka’nın talimatlarına hareket ettiğini iddia etti. Şüphelilerin yüz yüze hiç görüşmedikleri ancak uzun yıllardır internet üzerinden konuştukları belirtildi. Ayrıca Onitsuka şirketin CTO’su olduğu ve müşterilerin hesapları ile giriş bilgilerine kolaylıkla erişebildiği aktarılan bilgiler arasında yer alıyor.

Vipstar suç unsurunu bir ay sonra fark ettiğini ancak zanlıların hemen bulunamadığını iletti. Zanlılardan birinin borçlarını ve tatil masraflarını ödemek için 6 milyon yen (23.01.2020/16:30 yaklaşık 324,000 Türk lirası) aldığı öğrenildi.

Son Yazılar

Exit mobile version