CB Insights tarafından yayınlanan rapora göre sermaye fonları, blockchain alanında baskın olan ICO’ları (Initial Coin Offering) ciddi derecede geride bıraktı.
2018 yılında yaşanan ICO patlamasını birçoğumuz hatırlıyoruz. O sene ICO’lara aktarılan para miktarı 7,8 milyar $’ı bulmuştu. 2019 ‘da ise bu rakam 371 milyon $’a kadar düştü. Diğer taraftan da hisse senedi finansmanları 2,8 milyar $’a kadar yükseldi.
Raporda ayrıca DeFi’ın (merkezsiz finans) yükselişi de özellikle vurgulanmış durumda. Ocak 2019’Da 300 milyon $ sevilerinde olan DeFi’ın şimdilerde 1 milyar $ seviyesinin üstünü gördüğü belirtilmekte.
Kripto dünyasındaki yatırımlar 2019’da da kripto firmalarının kendisi tarafından yapılmış. Sektördeki en aktif risk sermayesi fonları olan Coinbase Ventures ve NEO Global Capital büyük çapta kendi ekosistemlerini finansa etmeyi tercih etmiş.
Bir diğer veri ise Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) ile ilgilenen şirketlerden gelmekte. 2019’da DLT teknolojisine yapılan yatırımların yüzde 50’den fazlası ABD ve Çin’den gelmiş. 2015 yılı itibariyle Çin’den gelen yatırımlar ciddi bir şekilde düşmüştü. Fakat veriler gösteriyor ki 2019 ile birlikte Çin pazarından gelen yatırımlarda yeniden bir yükseliş mevcut.
2019 verilerinde yüzde 31 ile ABD liderliğini sürdürürken, Çin tarafı da tekrarda yüzde 22 seviyelerine ulaşmayı başarmış.
Bir Diğer Dalga IEO’lar (Initial Exchange Offering)
ICO’ların önemini kaybetmesinin ardından bir başka dalga daha ortaya çıkmıştı. İlk para tekliflerinin borsalar üzerinden yapılması fikri ortaya atılmış ve neredeyse tüm borsalar bu akıma bir anda dahil olmuştu. Hatta işler öyle bir noktaya gelmişti ki Binance gibi platformlarda neredeyse her hafta farklı bir IEO görmeye başlamıştık. Tabi IEO’lara katılmak için borsalar kendi tokenlerini tutmayı zorunlu kılıyor, bu sayede de kendi ekosistemlerine katkıda bulunuyorlardı. Fakat bu akım da kalıcı olamadı.
Birçok akım geldi geçti. Sizce DeFi ve sermaye fonları kalıcı olmayı başabilecek mi?